In 2022 vijftig jaar terug in de tijd
De laatste dagen van de NS-bediening
Paul van Baarle doet – met een knipoog – verslag van een fotorit bij de Museum Buurtspoorweg (MBS). Centraal hierbij stond het goederenverkeer op een lokaalspoorlijn van eind jaren zestig tot eind jaren zeventig.
Wat er aan de fotodag vooraf ging
Op 28 mei 1972 – vijftig jaar geleden – werd het goederenvervoer op Haaksbergen – Enschede door de NS gestaakt. Door de aanleg van Rijksweg 35 werd in 1974 het traject van de Museum Buurtspoorweg ingekort tot het huidige Haaksbergen – Boekelo (7,5 kilometer).
De MBS zet niet alleen stoomlocomotieven in voor reizigerstreinen maar brengt ook regelmatig het goederenvervoer met kleine voormalige NS-diesellocomotieven onder de aandacht. Daarmee wordt zeker de beoogde sfeer van een vroegere lokaalspoorlijn versterkt.
Voor een fotorit met als thema ‘De Laatste dagen van de NS-bediening’ kwamen de vrijwilligers van het organiserende Fotostop dan ook al snel uit bij de MBS. De fotorit vond plaats op 23 april 2022.
De hier getoonde fotoselectie is gerangschikt naar een zo goed mogelijk afwisselend beeld van deze dag en in lijnvolgorde. De teksten bij de foto’s zijn deels historisch verantwoord en deels (of vooral?) van een vrolijke kwinkslag voorzien. Een fotorit als deze is tenslotte voor alle deelnemers zowel een serieuze aangelegenheid als een dag om plezier en lol aan te beleven.
Van Haaksbergen naar… Enschede
En na nog wat verder rangeren was de buurtgoederentrein compleet en werd uit Haaksbergen vertrokken.
Voorafgaand had de organisatie van de fotorit toestemming verkregen van de grondeigenaren om hun percelen te mogen betreden. Verder werden vooraf de fotopunten geïnspecteerd en het onkruid gesnoeid. De opschriften op de goederenwagens waren aangepast naar die van de jaren 70 en de 660 werd voorzien van het NS-vignet. Kortom, in samenwerking met de MBS was er van alles aan gedaan om een zo authentiek mogelijke trein op de baan te brengen.
We maken een sprongetje in de tijd op deze dag. In Boekelo zijn de stukgoederen uitgeladen en een goederenwagen afgerangeerd. De terugweg naar Haaksbergen is ingezet.
De terugrit naar Haaksbergen… met hindernissen
De NS heeft uiteindelijk het spoor niet opgebroken en de herinnering aan het buurtgoederenverkeer wordt tot op de dag van vandaag door de MBS levend gehouden. Eind goed, al goed.
Aftiteling
De deelnemers aan de fotorit zagen gedurende de dag een ware film over een lokaalspoorlijn van eind jaren 60 tot eind jaren 70 aan zich voorbij trekken. Aan het einde van een film verschijnen dan de namen van acteurs en makers die bij de productie betrokken waren. We kunnen hier niet iedereen benoemen maar de hoofdrolspelers die in beeld kwamen, zetten we hieronder nog een keer in het zonnetje.
Tekst en foto’s door Paul van Baarle
[printfriendly] |
Handige linksMuseum Buurtspoorweg – website van de MBS met rijdagen, dienstregeling, tarieven, materieel etc. Museum Buurtspoorweg op Wikipedia De Nederlandse Museummaterieel Database met het materieel van de Museum Buurtspoorweg. Historisch Railvervoer Nederland – de landelijke koepelorganisatie die de belangen van 30 Nederlandse museale railorganisaties behartigt. Fotostop – organisator van fotoreizen per trein in Nederland en België. Verdere info over vervoer naast de railsDe stichting Historische TET-bus 38 Oldtimer Vrienden Club Roosendaal Website van de NVBSOp de website van de NVBS levert de zoekterm Zoutindustrie twee zoekresultaten op in de Railatlas en 25 zoekresultaten in de Beeldbank, waaronder historische beelden van de NS-buurtgoederentreinen bij de Zoutindustrie in Boekelo. In Op de Rails 1973-06 staat een artikel door H.P. Kaper over de ontstaansgeschiedenis van de Museum-Buurtspoorweg (MBS). Op 28 oktober 1973 organiseerde de NVBS een excursie van Enschede naar Haaksbergen, vlak voordat dit door de aanleg van een snelweg niet meer mogelijk zou zijn. Zie het verslag in Op de Rails 1974-05. |