Zoekplaatjes
Hieronder de reacties op de zoekplaatjes uit het julinummer, en een reactie op een eerdere reactie. Maar we beginnen met enkele nieuwe oude foto’s waar de beheerders van de beeldbank graag meer informatie over krijgen. Reacties, graag met het fotonummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.
NEG4103-096 is door Hans Kaper gemaakt in Sapporo (Japan) op 2 mei 1980. Deze remise bestaat nog. De fotograaf noteerde Yamamoto-cho als locatie, maar recente websites geven als naam van de halte voor het gebouw Densha-Jigyōsho (vertaald: Train Bureau). Weet iemand hoe het zit?
DIA-D10002 is door F.R. Fijntjes gemaakt op 8 oktober 1990 langs HTM-lijn 10. Heeft iemand een idee waar?
DIA102337-SPP-0019 is door P. Hoogland gemaakt in Salamanca in Spanje. Het locnummer is onleesbaar op de dia, maar we willen graag vermelden welk loctype dit is.
DIA101254-214-14 is door Jan Vogels gemaakt langs de Steyrtalbahn, omstreeks 1960/1964. Waar is dit?
NEG4103-011, 012 en 018 (van boven naar beneden). Drie foto’s die Hans Kaper in het voorjaar van 1980 van Japanse trams heeft gemaakt. Zijn beschrijvingen zijn goed leesbaar, maar de namen van de steden niet allemaal. Van deze drie plaatjes worden als locatie Uömachi en werkplaats Sunatsu genoemd. De genoteerde plaatsnaam Kikoru (of iets dergelijks) is niet te vinden in lijsten van Japanse trambedrijven. Weet iemand van welk trambedrijf deze foto’s zijn?
De vorige zoekplaatjes
DIA100219-237-22. Bonthuis maakte deze foto op 4 mei 1978 in Wenen. Gevraagd: de locatie en zo mogelijk het lijnnummer. Ad Vijge en Bas Eshuis melden dat de foto is gemaakt op de Urban-Loritz-Platz. De tram rijdt als lijn 18 en komt van het Westbahnhof dat 500 meter verderop ligt.
TR-TM-0236. Op 7 mei 1935 bezochten enkele NVBS-ers de BBA-remise in Drunen en bekeken het zandvervoer per tram tussen Heusden en ’s-Hertogenbosch. Er zijn toen foto’s gemaakt door Quanjer en Waldorp. Foto’s van eventuele andere fotografen zitten nog niet in de collectie van de NVBS. Op deze foto is een NVBS-lid te zien in locomotief TM 16 bij de remise in Drunen. Wie is dit? Op deze vraag is geen antwoord gekomen.
TR-TM-0997 en 0998. Deze foto’s laten de bouw van een trambrug zien, op 28 januari 1932 bij ’s-Hertogenbosch. Mogelijk betreft het de nieuwe lijn Berlicum – Dungensebrug. Waar lag de stalen brug op deze foto’s? Volgens Elbert Conijn gaat het niet om een trambrug bij Den Bosch, maar om de brug over het Eindhovens kanaal bij Mierlo in de lijn Geldrop-Helmond. De brug zelf is van 1906, maar gezien de steigers en de verwering van de landhoofden zou het om herstel en de aanleg van een nieuwe overspanning in de jaren 30 kunnen gaan. De kleding (gleufhoeden!) ziet er ook meer jaren 30 dan 1906 uit. De brug is te zien op deze website maar is inmiddels verdwenen. De landhoofden zijn nog wel aanwezig.
TR-TM-0999. Officieren en manschappen van het Nederlandse leger op een brug met tramspoor. De locatie is niet bekend en de datum ook niet. Heeft iemand een idee? Ook op deze vraag is geen antwoord gekomen.
NEG568-502. Dit is een scan van een glasplaatnegatief uit de collectie van A.D. de Pater. Mogelijk is de foto door Derens gemaakt. Locomotief HSM 157 “EGMOND” is te zien en de foto moet zijn gemaakt tussen 7 juni 1907 en eind 1919. Gevraagd: de locatie en zo mogelijk een nauwkeuriger datum. Ad Vijge laat weten dat deze foto gemaakt is op het Oostelijk Eiland in Amsterdam. Links en rechts in de achtergrond zijn gebouwen te zien aan de De Ruijterkade, en uiterst links een van de kappen van het Centraal Station.
Nogmaals: de salonrijtuigen van de RTM
NEG244-885. Een foto van een onbekende fotograaf. Loc RTM 8 met PD 264 en vier salonrijtuigen A 805-808 tijdens een proefrit in 1908. De locatie is onbekend. In het julinummer plaatsten we een reactie van Ton Dijkers, die goed bekend is met het toenmalige lijnennet van de RTM. Volgens hem moet deze foto gemaakt zijn ter hoogte van de centrale werkplaats aan de Kromme Zandweg. Wat alleen niet klopt is de positie van de locomotief. Die zou met de schoorsteen de andere kant op hebben moeten staan, omdat de locomotieven altijd met schoorsteen voor uit Rotterdam vertrokken. De locomotief zou op verzoek van de fotograaf gekeerd moeten zijn. Dat had onderweg moeten zijn, omdat er bij het beginpunt aan de Rosestraat geen draaischijf was.
Cisca Simons plaatst vraagtekens bij deze redenering. Zij wijst erop dat er in Rotterdam wel degelijk een draaischijf aanwezig was, namelijk op het Handelsterrein naast het station aan de Rosestraat. Maar dat betekende nog niet dat de locomotieven van de RTM op een willekeurige manier aan de rijtuigen gekoppeld konden worden. Dat had te maken met de koppelingen van de stoomverwarming en van de vacuümrem. Wanneer een locomotief ten opzichte van de tram werd gedraaid, dan zaten de juiste koppelingen niet meer tegenover elkaar en kon de tram dus niet rijden (althans niet remmen). Het lijkt Cisca zeer onwaarschijnlijk dat een hele tram met dit materieel gekeerd was. Ze vraagt zich af of er echt geen andere locatie denkbaar is dan door Ton Dijkers geopperd.
Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)
[printfriendly] |
Zoekplaatje: wie het weet…De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumenteerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van zo’n foto. Soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel. Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer. |