Een Spaans provinciestation

Almería in 1900 en 2023

Ed Hageman woont al ruim 34 jaar in Almería, een provinciehoofdstad in het zuid-oosten van Spanje. Daar verandert nooit iets, althans bijna nooit. Zelfs het stations­gebouw is in meer dan een eeuw nauwelijks veranderd. Alleen zijn de door muilezels getrokken koetsjes vervangen door taxi’s.

Almería omstreeks 1900.

Almería in mei 2023. Foto: Ed Hageman.

Het station van Almería werd gebouwd tussen 1890 en 1893. De benodigde terreinen werden al in 1880 aangekocht. De architect van het project was Laurent Farge, een Fransman uit de school van Eiffel. De opdrachtgever was de Compañia de Hierro del Sur de España. Het station is een constructie van ijzer en glas. De gevel is versierd met geglazuurde bakstenen in groen, rood en blauw, met daartussen de letter “A” van Almería. In het midden prijkt de stationsklok, gemaakt door Jean-Paul Garnier, die in heel Frankrijk de stations van uurwerken voorzag.

Op 25 juli 1895, twee jaar na de oplevering, werd het station ingehuldigd. Het werd in gebruik genomen na de voltooiing van de spoorlijn Almería-Guadix; het station was er dus eerder dan de spoorlijn. De bedoeling was ooit om de spoorlijn door te trekken tot Málaga, 220 kilometer westelijker. Maar dat is nooit gebeurd en Almería bleef daardoor een kopstation. Van hieruit vertrekken behalve regionale treinen ook intercity’s naar Madrid (reistijd zes uur, als de geplande hoge­snelheids­lijn klaar is 3,5 uur).

Het stationsgebouw is sinds 2005 niet meer als zodanig in gebruik. Er vlak naast is een nieuw gecombineerd bus- en treinstation gebouwd. Het oude station is in 2021 gerestaureerd en zal een culturele bestemming krijgen.

Ed Hageman schreef in januari 2021 een artikel over het spoorvervoer in de Spaanse provincie Almería. Dit artikel verscheen in het blad Railvertier dat de NVBS-afdeling Den Haag in de coronaperiode publiceerde. Klik hier (pdf).


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: het Spaanse provinciestation Almería in 1900 en 2023.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie