Zoekplaatjes

Hieronder de reacties op de zoekplaatjes uit het vorige nummer. Maar we beginnen met een aantal nieuwe oude foto’s waar de beheerders van de beeld­bank graag meer informatie over krijgen. Reacties, graag met het foto­nummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.


DIA-A05303 werd gemaakt door N. van de Veen op 12 april 1986. Waar?


DIA-A05024 werd gemaakt door Theo Lash op 17 februari 1979. Waar?


NEG404-111 werd gemaakt door L. Stigter in juli 1957 in Verviers. Waar precies?


NEG404-125 werd gemaakt door L. Stigter in juni 1959 in Lugano. Waar precies?


NEG404-139 werd gemaakt door L. Stigter in juli 1961 in Brussel. Waar precies?


NEG404-141 werd gemaakt door L. Stigter in augustus 1963 in Innsbruck. Waar precies?


NEG145-047. Dit plaatje staat al in de beeldbank en de gegevens zijn ook bekend. We zien een NS-reizigerstrein uit Rotterdam Hofplein, bestaande uit materieel van de voormalige ZHESM met voorop het motorrijtuig mBC 9006, aan het perron van Leidschendam-Voorburg. De foto is gemaakt door J.J.B. Vellekoop op 16 juni 1929. De vraag is: wat is dat ding rechts op het perron? Het zijn profielen met een gebogen boveneinde, met zo te zien gaas er omheen. Wie heeft een idee?

De vorige zoekplaatjes


DIA-A08847 werd gemaakt door A. Libert in de jaren 70 of 80. Mogelijk op de lijn Zaandam – Hoorn, maar wie weet het precies?

Antwoorden kwamen van René Jongerius, Sjaak Ossebaar en Wil Meulenbelt. We zien hier het vertakkingsvoorsein van Avenhorn ter hoogte van km 29. De trein nadert uit de richting Hoorn en het voorsein staat in de stand ‘veilig’. René Jongerius wijst erop dat de SNR een digitale kaartencollectie bezit waarmee veel locaties zijn terug te vinden als op een foto een kilometerbordje is te zien (op de originele scan is een bordje met 29 leesbaar). Wil Meulenbelt stuurde een foto op die hij op 11 mei 1982 maakte vanaf de andere kant van dit voorsein. Er vonden toen werkzaamheden plaats ten behoeve van de spoorverdubbeling en/of het vervangen van de klassieke beveiliging. Het zoekplaatje is waarschijnlijk enkele maanden eerder gemaakt. In mei 1983 verdween hier de klassieke beveiliging.

Avenhorn, 11 mei 1982. Een trein samengesteld uit een aantal treinstellen mat.’46 vertrekt richting Hoorn. Foto: Wil Meulenbelt.


NEG204-118 werd gemaakt door L. Stigter in september 1959 in Wassenaar. Waar precies?

Verschillende inzenders noemden de Groot Haesebroekseweg, maar Karel Hoorn en Ben Loos wisten de exacte locatie te noemen: het is de Stoeplaan, die in het verlengde ligt van de Groot Haesebroekseweg, vlakbij Auberge de Kieviet. Ben Loos is ter plaatse gaan kijken en maakte onderstaande foto. De twee gemetselde pilaren bij het tuinhek van huisnummer 21 hebben de tand des tijds doorstaan. De tram op het zoekplaatje is op weg van Leiden naar Den Haag. De tramdienst is in 1961 opgeheven, maar er rijdt nog steeds een bus onder hetzelfde lijnnummer (43) en grotendeels via dezelfde route als de tram. Ook dank aan Ad Vijge, Fons Bouchier en Bert de Jong.

Stoeplaan 21 in Wassenaar, 8 februari 2024. Foto: Ben Loos.


NEG224-488 werd gemaakt door L. Stigter in april 1961 in Rotterdam. Waar precies? De fotograaf noemt Oude Haven als locatie.

Deze foto is gemaakt vanaf het perron van het toen nog hooggelegen station Blaak. We kijken naar het Groenendaal, tegenwoordig Burgemeester van Walsumweg. Waar het VW-busje rijdt staan nu de bekende Kubuswoningen. De door de fotograaf genoemde Oude Haven staat net niet op de foto, die bevindt zich rechtsboven buiten beeld. De tram van lijn 10 is op weg van de Kleiweg naar Spangen en zal binnen enkele seconden onder het station door rijden. Deze foto zou nu niet meer gemaakt kunnen worden, al was het maar omdat station Blaak tegenwoordig onder de grond ligt. Met dank aan Maurits van den Toorn, F. Hagen, Dick Schuurman, Louis Deering, Ale van der Hoek, Roel van den Bosch, Nico Booij, Stef Stolk, Johan Verzijden, John Krijgsman, Arjen de Groot, Elbert Conijn, Cor Engelbert, en Peter Verbrugge.


NEG424-517 werd gemaakt door L. Stigter in juli 1961 in Mannheim. Waar precies?

Dit is de Planken, de grootste winkelstraat van Mannheim, bij de halte Strohmarkt. De schoenenzaak Roland bestaat nog steeds. Met dank aan Maurits van den Toorn, Ad Vijge, Rudi Lagerweij, Kees Deelder, en Arjen de Groot.


DIA-A05022 werd gemaakt door Theo Lash op 17 februari 1979. Waar is dit? Op deze vraag is geen reactie gekomen.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)


Zoekplaatjes: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer.

(Reacties langs andere wegen krijgen wij niet vanzelf te zien. Gebruik dus altijd het mailadres dat hierboven staat.)