Oud en nieuw in Den Haag en Milaan

Trams op het Korte Voorhout

Korte Voorhout in Den Haag met tram 821 en een bijwagen uit de serie 750 op lijn 9 richting Hollands Spoor in de jaren 50 ter hoogte van de Koninklijke Schouwburg. In het gebouw rechts naast de schouwburg waren het Directie Bureau en het Bureau Overheidsrelaties van Philips gevestigd. Daarboven bevond zich de NOS-studio Den Haag, voor uitzendingen van Den Haag Vandaag en de wekelijkse gesprekken met de minister-president. Collectie: Wout Verspuij.

PCC 1193 op 6 november 2021 als touristtram op het Korte Voorhout. Foto: Hendrik Ploeger.

De verdwenen tram op het Piazza del Duomo

Tram op het Piazza del Duomo (het plein bij de Dom) in Milaan. Het betreft ATM-motorwagen 1858 op lijn 23, nog met trolley maar al wel uitgerust met pantograaf. De foto is in augustus 1976 gemaakt door Edward Kuijper.

Toen Edward deze plek in Google Streetview opzocht, verbaasde het hem dat die weliswaar niet onherkenbaar veranderd was, maar wel een volledig andere bestemming had gekregen. De tramonderdoorgang in het Palazzo dell’ Arengario is ingang van een museum geworden: het in 2010 geopende Museo del Novecento, met een collectie kunst uit de 20e en 21e eeuw.



Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand twee bijdragen: trams op het Korte Voorhout in Den Haag, door Wout Verspuij, en de verdwenen tram op het Piazza del Duomo in Milaan, door Edward Kuijper.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie