Isle of Man

De tram over de Queen’s Pier rijdt weer

Op 4 augustus 2024 mocht op Isle of Man voor het eerst in veertig jaar weer een tram rijden over de Queen’s Pier bij Ramsey.

De Queen’s Pier is een 683 meter lange pier, die tussen 1882 en 1885 werd gebouwd om de stoomschepen van de Isle of Man Steam Packet te laten aanmeren. Op de pier lag een spoorlijn met de op de Isle of Man gebruikelijke spoorwijdte van 3 feet (914 mm). In de eerste jaren reden er bagagekarretjes die met de hand geduwd werden. Rond 1900 kwam er een rijtuig bij dat ook met de hand werd geduwd. Lopen was meestal vlugger. In 1937 kwam er een treintje met een door Hibberd gebouwd diesellocomotiefje, in 1950 gevolgd door een Wickham Railcar.

Sinds de jaren 1970 kwamen er geen schepen meer en in juni 1990 werd de pier gesloten omdat deze niet meer veilig was. De regering wilde de pier kwijt, maar slopen was te duur. De trein heeft in verschillende musea op het eiland gestaan, tot ze uiteindelijk terecht kwam in het Jurby Transport Museum. Daar is de trein recent weer uit teruggehaald.

In 2015 werd de “Queen’s Pier Restoration Trust” opgezet met het doel de gehele pier te herstellen. Dit werd een groot project met veel locale sponsors. Op de pier zijn messing plaatjes met de namen van de sponsors terug te vinden. Op 2 augustus 2024 werden de uit Jurby teruggekeerde trein en het spoor op het herstelde deel van de pier weer voor het vervoer goedgekeurd. Op 4 augustus vonden de eerste openbare ritten plaats. De lijn is nu nog maar 100 meter lang en de conductrice volgt de trein te voet.


Tekst en foto’s: Hans-Peter Gladfeldt, 4 augustus 2024


Sporen op het eiland Man

Het eiland Man ligt in de Ierse Zee en is een zelfstandig land. De Engelse koning (nu dus Charles III) is het staatshoofd, maar Man maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk en van de Europese Unie. Het Engelse Pond wordt als betaal­middel geaccepteerd, maar Man heeft ook eigen bankbiljetten en munten. De hoofdstad is Douglas aan de oostkust. De Engelse naam is Isle of Man, of kortweg Mann.

Lees ook het artikel Sporen op het eiland Man door Gerrit Nieuwenhuis in NVBS Actueel, september 2018.