‘Derussificatie’ op de rails

Per trein en tram door Letland

Paul van Baarle bezocht in augustus 2024 per trein vanuit de Letse hoofd- en tramstad Rīga de tramsteden Liepāja en Daugavpils. Reis mee naar deze niet-alledaagse bestemmingen.

LDz (Latvijas dzelzceļš) is de naam van de Letse spoorwegen, maar het per­sonen­vervoer wordt verzorgd door Pasažieru vilciens onder de naam Vivi. Aan­gezien de Letse spoorwegen geen hoofddoel van de reis waren, zal de informatie in dit artikel daarover dan ook bescheiden zijn en zich beperken tot het waargenomen personenverkeer.

De spoorwijdte in Letland is 1524 mm. Het elektrische voorstadsverkeer vanuit de hoofdstad Rīga wordt verzorgd door treinstellen van het type 16EV geleverd door het Tsjechische Škoda in 2023; modern dus. Voor het langeafstandsverkeer worden nog altijd de RVR-dieseltreinstellen uit de Sovjettijd gebruikt die in verschillende uitvoeringen wel wat gemoderniseerd zijn, maar nog altijd als ‘klassiek’ aangemerkt kunnen worden. RVR is de afkorting van Rīgas Vagonbūves Rūpnīca. Het in Rīga gevestigde RVR was decennialang een belangrijke producent van treinstellen en trams voor de voormalige Sovjet-Unie maar werd in 2017 insolvent en is sindsdien niet meer actief.

Oud en nieuw op het hoofdspoorwegstation van Rīga met links elektrisch Škoda-treinstel 16EV-0009 en rechts RVR-dieseltreinstel DR1AM-246.

Kaart van Letland met de spoorlijnen schematisch getoond voor zover dit regulier Vivi-reizigersverkeer betreft in 2024. De geëlektrificeerde trajecten vanuit Rīga zijn als gestippelde lijnen weergegeven. Bron: een uitsnede van de Vivi-spoorwegkaart aangevuld met de namen en grenzen van de buurlanden Estland, Rusland, Litouwen en Wit-Rusland.

Maar voordat we verder gaan met de Letse treinen en trams: wat weten we van het land Letland?

Letland, wat feiten op een rij

Letland, samen met Estland en Litouwen, staat bekend als een van de Baltische staten. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 werden de Baltische staten onafhankelijk. Eerder in de geschiedenis waren ze dat ook al. Toetreding tot de Europese Unie en NAVO volgde in 2004. De munteenheid is de euro en de officiële taal is Lets. Letland is qua oppervlakte anderhalf keer zo groot als Nederland. Begin 2024 telde het land volgens het Letse bureau voor de statistiek iets minder dan 1,9 miljoen inwoners, waarvan ongeveer een derde in de hoofd­stad Rīga woont. Zo’n 63 procent van de bevolking is Lets, 23 procent etnisch Russisch, en de rest bestaat uit Wit-Russen, Oekraïners, Polen, Litouwers en andere etnische groepen.

Tijdens de Sovjetperiode onderging Letland een proces van ‘russificatie’, waarbij de Letse cultuur en taal werden onderdrukt. Na het verkrijgen van de onafhanke­lijk­heid in 1991, nam de Letse overheid maatregelen om de Russische invloed terug te dringen en de Letse identiteit te herstellen. Russisch-sprekenden kregen bij de onafhankelijkheid niet het Lets staatsburgerschap maar een speciaal paspoort met de tekst “burger van de voormalige Sovjet-Unie” (oftewel ‘niet-burger’) en zijn uitgesloten van stemrecht en een groot aantal beroepen (bron: Staatloos en machteloos in Letland).

Door de aanval van Rusland op Oekraïne is het anti-Russische proces in een stroomversnelling geraakt. Een ‘niet-burger’ kan wel naturaliseren tot Lets staatsburger maar dit is geen eenvoudig proces en kan worden ervaren als een vernedering die men niet wil ondergaan. Het steeds verdergaande proces van ‘derussificatie’ zoals een verplicht Lets taalexamen en de verdere beperking van het gebruik van de Russische taal, leidt begrijpe­lijker­wijs tot spanningen.

De nietsvermoedende westerse toerist merkt als ‘passant’ overigens weinig tot niets van die spanningen. En wij gaan ons nu weer richten op de railhobby.

Per trein van Rīga naar Liepāja

Er rijdt welgeteld één personentrein per dag van Riga naar Liepāja en die vertrekt om 18.34 uur met aankomst in Liepāja om 21.47 uur. Een enkele reis kost 8,90 euro. Terug naar Riga kan de volgende ochtend met vertrek om 05.02 uur.

Voordat naar Liepāja werd afgereisd, werd nog even op het hoofdstation van Riga rondgekeken. Deze RVR-dieseltreinstellen van het type DR1AC werden tussen 2014 en 2016 gemoderniseerd.

En vervolgens werd al dansend over de rails in een RVR-dieseltreinstel koers gezet naar Liepāja:

Keurig op tijd is DR1A-227 uit Riga in Liepāja gearriveerd. Het grote stations­gebouw is momenteel meer gebouw dan station. In de hal zijn de loketten ingenomen door de busondernemingen voor het langeafstandsvervoer, waaronder naar Riga. De (enige) trein is echter nog altijd wat sneller en goedkoper dan de bus, en sowieso veel leuker. Bij het ontbreken van een loket voor treinkaartjes koop je je vervoerbewijs bij de conductrice in de trein (of online).

Liepāja, een trambedrijf ‘uit het boekje’

Liepāja is na Riga en Daugavpils de derde stad van Letland met iets minder dan 70.000 inwoners waarvan de helft de Letse nationaliteit heeft. Liepāja heeft zowel een belangrijke commerciële haven als een marinehaven aan de Oostzee en deze zijn ijsvrij.

Er is momenteel één tramlijn met een spoorwijdte van 1000 mm en een lengte van zeven kilometer, die loopt van Brīvības iela in het noorden naar Mirdzas Ķempes iela in het zuiden. De eerste tram start al voor vier uur in de ochtend en de laatste rukt even voor middernacht in. Overdag op werkdagen rijdt de tram om de zeven minuten. Daar zal menig westers trambedrijf jaloers op zijn.

Links een plattegrond van Liepāja met in het blauw de metersporige tramlijn. Rechts een vervoerbewijs voor de tram. De prijs van een enkeltje bedraagt 90 eurocent en een dagkaart kost drie euro (prijzen zoals die gelden in de voor­verkoop bij een Narvesen-kiosk). Bron van de plattegrond: OpenRailwayMap met de tekst ‘stacija’ (spoorwegstation) toegevoegd.

In de afgelopen jaren is zowel de gehele infrastructuur als het tramwagenpark met geld van de Europese Unie vernieuwd. Er zijn nu veertien driedelige lage­vloertrams van het type TMK 2300LT die in 2020-2022 geleverd werden door de Kroatische fabrikant KONČAR. Van de oudere ČKD Tatra KT4-trams is nog een enkel exemplaar aanwezig als reserve.

KONČAR-lagevloertram 254 staat in het centrum van Liepāja aan de halte Rožu laukums.

Een ‘deurenkantje’ van motorrijtuig 259 niet ver van het spoorwegstation (stacija).

Het interieur van een KONČAR-tram met onder andere stoelen op de wielbakken die haaks staan op de zijwand, waardoor je daar met je rug naar het raam zit.

Na het bezoek aan Liepāja werd de reis voortgezet per trein – met overstappen in Rīga – naar Daugavpils.

Daugavpils, ‘derussificatie’ bij het trambedrijf

Daugavpils, de op een na grootste stad van Letland, ligt in het zuidoosten van het land aan de rivier de Daugava, niet ver van de grens met Wit-Rusland. Van de iets minder dan 80.000 inwoners vormen Russen verreweg de grootste bevolkingsgroep.

Het tramnet heeft een lengte van 27 kilometer en de spoorwijdte bedraagt 1524 mm. Tramlijn 1 is de belangrijkste met overdag een frequentie van twaalf minuten. Tramlijnen 2-5 rijden slechts één keer per uur. In de afgelopen jaren is met geld van de Europese Unie de gehele tram-infrastructuur vernieuwd, een nieuw tramtraject aangelegd en zijn nieuwe trams aangeschaft.

Plattegrond van Daugavpils met vijf tramlijnen. Rechtsonder een vervoerbewijs – gekocht bij de conductrice op de tram – met de prijs van een euro voor een enkeltje. Bron van de plattegrond: r/BalticStates op Reddit.com met lijncijfers aangepast naar de actuele situatie.

Volgens het materieeloverzicht op Transphoto.org beschikt Daugavpils momenteel over 42 trams voor de reizigersdienst, twee rijvaardige werkwagens en twee rijvaardige museumtrams. De trams voor de reizigersdienst zijn onder te verdelen in tien stuks KTM-5 (71-605A) uit 1990-1991, acht stuks KTM-23 (71-623-02) uit 2014, vier stuks KTM-31 (71-631) uit 2014, acht stuks City Star (71-911) uit 2019, acht stuks Tatra T3 uit 1973-1983 en vier stuks EVO1 uit 2023.

Achter deze brei van getallen schuilt een opmerkelijk feit: de KTM-trams zijn geleverd door het Russische Ust-Katav Wagon-Building Plant (UKVZ) en de City Star-trams zijn van het Russische PK Transportnye sistemy (PK TS) en daarmee is Daugavpils de enige stad in de Europese Unie met Russische trams. Het tramtype dat tussen haakjes staat en begint met ‘71-‘ is dan ook de Russische tramclassificatie. Wat dan nog resteert zijn de ČKD Tatra T3-trams die van het Duitse Schwerin zijn overgenomen in 2002 en de EVO1-trams die afkomstig zijn van het Tsjechische Pragoimex, maar lokaal in Daugavpils bij DLRR (Daugavpils Lokomotīvju Remonta Rūpnīca) zijn geassembleerd. Vanwege de Europese sancties tegen Rusland mogen er geen trams en tramonderdelen uit Rusland meer worden gekocht en daarmee is een proces van ‘derussificatie’ van het tramwagenpark in gang gezet.

Van het type KTM-5 reed er in de ochtendspits nog één op lijn 1 en de motor­wagen heeft nog een trolleystang als stroomafnemer. Tussen 1969 en 1993 werden bijna 15.000 stuks KTM-5 gebouwd voor bijna alle trambedrijven in de Sovjet-Unie. Daarmee is dit de meest gebouwde tram ter wereld.

De KTM-23-lagevloertrams gebruiken inmiddels niet meer een trolleystang maar een pantograaf als stroomafnemer. De gelede lagevloertrams van het type KTM-31 kwamen niet voor de lens. Mogelijk kampen die met een gebrek aan onder­delen door de sancties op de import uit Rusland.

De City Star-lagevloertrams werden gelijk met een pantograaf als stroomafnemer in dienst gesteld. De 015 komt op lijn 2 uit Maizes kombināts (Forštadte) waar ondanks de recente vernieuwing van de infrastructuur enkelsporige trajecten zijn gehandhaafd.

Van de uit Schwerin overgenomen Tatra T3-trams reed in de ochtendspits nog één tramstel (078+077) – met trolleystang – op lijn 1.

Op de lokaal geassembleerde EVO1-lagevloertrams prijken trots de DLRR-letters en het stadswapen van Daugavpils. Mogelijk volgen er nog acht stuks. De 022 passeert op lijn 1 een Russisch-Orthodoxe kathedraal. Binnen een straal van 500 meter staan hier ook nog een lutherse, een rooms-katholieke, en een oud­gelovigen­kerk.

Per trein van Daugavpils naar Rīga

Er zijn vijf treinslagen per dag tussen Daugavpils en Rīga. De treinrit over onge­veer 200 kilometer kost 8,70 euro. Reis je in de ‘comfort class’ (beschikbaar in één treinslag per dag) dan komt daar 1,50 euro bovenop.

De wachtkamer in het stationsgebouw van Daugavpils is schoon en gezellig ingericht. Achter de rug van de fotograaf is een loket waar gedurende drie periodes per dag vervoerbewijzen worden verkocht.

RVR-treinstel DR1A-210 (met de stuurstandwagen voor in beeld) staat in Daugavpils gereed om naar Rīga te vertrekken.

Aangekomen in Rīga staat hetzelfde RVR-treinstel DR1A-210 nu met de motor­wagen voor in beeld.

Rīga, de hoofdstad van Letland

De hoofdstad Rīga heeft bijna 611.000 inwoners, van wie ongeveer de helft de Letse nationaliteit heeft, terwijl Russen nog steeds meer dan een derde van de bevolking uitmaken. De stad ligt – net als Daugavpils – aan de rivier de Daugava. De oude binnenstad van Rīga staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dat trekt veel toeristen aan met als gevolg dat de prijzen in Rīga aanzienlijker hoger liggen dan in de rest van het land. De vaak troosteloze flatwijken ten westen van de Daugava – waar vooral Russen wonen – steken schril af tegen het toeristische centrum.

Plattegrond van Rīga met zes tramlijnen. Rechtsonder als vervoerbewijs een e-talon waarop in een automaat bijvoorbeeld een dagkaart van vijf euro kan worden geladen. Bron van de plattegrond: Rīgas satiksme met lijncijfers aan de eindpunten toegevoegd.

Volgens het materieeloverzicht op Transphoto.org beschikt Rīga momenteel over 148 trams voor de reizigersdienst, 26 werkwagens en één museumtram. De trams voor de reizigersdienst zijn onder te verdelen in 64 stuks ČKD Tatra T3 uit 1976-1987, 38 stuks ČKD Tatra T3M (T6B5) uit 1988-1990 en 46 stuks Škoda 15T (ForCity Alfa Riga) uit 2010-2021. De Škoda-lagevloertrams worden uitsluitend ingezet op de drukke en frequente lijnen 1, 7 en 11 (al dan niet aangevuld met Tatra-trams). Op de minder drukke tramlijnen 2, 5 en 10 is een halfuur-frequentie geen uitzondering. De spoorwijdte bedraagt 1524 mm.

Werkwagens op rails en in bedrijf zijn tegenwoordig een zeldzaamheid maar in Rīga kun je er nog wel een tegenkomen. De 88024 – een verbouwde tram van het type Tatra T3M – sproeit water om het stof op straat te beteugelen.

De werkwagens en Tatra-trams in Rīga gebruiken als stroomafnemer nog een trolleystang voorzien van een sleepschoentje.

Tatra T3-tramstel 30645+30656 staat in het centrum aan het beginpunt van lijn 10 Stacijas laukums.

Tatra T3M-tramstel 32134+32145 is als lijn 7 onderweg naar Kengarags.

Nog een tram op lijn 7 naar Kengarags maar nu met de driedelige Škoda-lagevloertram 57615.

De Škoda-lagevloertrams zijn er ook in een vierdelige versie zoals deze 58044 die als lijn 1 de rivier de Daugava oversteekt met een deel van het oude stadscentrum als achtergrond.

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van dit beknopte overzicht van de Letse trambedrijven die een bezoek meer dan waard zijn. Combineer ze met het trein­reizen per klassiek RVR-dieseltreinstel en je bent als railhobbyist een gelukkig mens.

Degene die meer gedetailleerde tramplattegronden en materieeloverzichten wil inzien, wordt verwezen naar de links in de rechterkolom.

Slotbeeld

Eerder in dit artikel werd geschreven over de ‘derussificatie’ die in Letland in volle gang is, maar ook tot spanningen leidt. In dat proces zal je in Letland normaliter ook geen straatnaambordjes in het cyrillisch schrift meer aantreffen. Toch hing er nog één op een houten huis langs een tramlijn in Daugavpils. Het Letse ‘Miera iela’ gaat hier nog gebroederlijk samen met het Russische ‘Ул. Мира’, oftewel ‘Straat van de vrede’. Dat leek mij wel een mooi beeld uit Letland om dit artikel mee af te sluiten.


Tekst en foto’s door Paul van Baarle (gemaakt in augustus 2024)


Per trein naar Letland

Per trein naar Letland kan via Duitsland, Polen en Litouwen maar is nu nog een erg tijdrovende aan­gelegenheid. Dat gaat in de toekomst veranderen door de aanleg van ‘Rail Baltica’, een normaalsporige hogesnelheidslijn die Polen met de Baltische staten en Finland gaat verbinden. Vooralsnog is vliegen naar de Letse hoofdstad Rīga de enige vlotte reismogelijkheid.

Handige links voor de Letse treinen

Latvia Railways op Wikipedia

Pasažieru vilciens (Vivi) op Wikipedia met onder andere een materieel­overzicht voor het personen­verkeer

Rail Baltica op Wikipedia

Vivi – website voor de trein­dienst­regelingen en E-tickets

Gulbenes – Alūksnes bānītis – museumsmalspoorlijn met dienst­regeling, tickets en Engels­talige info als PDF

Handige links voor de Letse trams

Daugavpils tramplattegrond op UrbanRail.Net

Daugavpils materieeloverzicht op Transphoto.org

Daugavpils satiksme – website van het trambedrijf

Liepāja tramplattegrond op UrbanRail.Net

Liepāja materieeloverzicht op Transphoto.org

Liepājas tramvajs – website van het trambedrijf

Riga tramplattegrond op UrbanRail.Net

Riga materieeloverzicht op Transphoto.org

Rigas satiksme – website van het trambedrijf

Meer lezen en kijken

Op de website van de NVBS vind je met de zoekopdracht Letland 137 resultaten, voornamelijk korte berichten en foto’s. Twee SNE-reisverslagen springen er uit:

Baltische staten, 2002

Via Baltica, 2013