Van Helsingin Omnibussiosakeyhtiö naar Helsingin Kaupungin Liikennelaitos
Tramkaartjes uit Helsinki
Marco Moerland beschrijft beknopt de geschiedenis van de tram in Helsinki aan de hand van vervoerbewijzen, ansichtkaarten en historische foto’s uit zijn verzameling.
Verder in deze editie van NVBS Actueel laat Paul van Baarle in Beelden uit Helsinki zien wat er momenteel in en rond Helsinki op tramgebied te ontdekken valt.
Intro
Finland is ongeveer 8,5 keer zo groot als Nederland. Toch heeft het land slechts 5,6 miljoen inwoners. Nagenoeg een vijfde deel van de Finse bevolking woont in de agglomeratie Helsinki. De hoofdstad Helsinki ligt aan de Finse golf. Helsinki werd in het jaar 1550 door de Zweedse koning Gustaaf I gesticht als handelsconcurrent voor de aan de zuidelijke kant van de Finse golf gelegen stad Tallinn; de hoofdstad van Estland. Helsinki is tweetalig, de meerderheidstaal is Fins terwijl ongeveer 6% van de bevolking Zweeds als moedertaal heeft. Die tweetaligheid is ook zichtbaar op de tramkaartjes.
Tweetalige biljetten
Vanaf 1888 werd het eerste openbaar vervoer uitgevoerd met paardenomnibussen. In Helsinki werden de paardenomnibussen geëxploiteerd door de Helsingin Omnibussiosakeyhtiö. Toen het bedrijf het recht verwierf om tramlijnen aan te leggen werd de naam gewijzigd in Helsingin Raitiotie ja Omnibussi Osakeyhtiö (afgekort HRO). Raitiotie is het Finse woord voor tram. Het paardentramnet werd in meterspoor aangelegd. De proefritten begonnen in december 1890, maar de officiële opening voor het publiek vond pas zes maanden later plaats.
In 1900-1901 werden de paardentramlijnen geëlektrificeerd. Men koos er voor om het enkelspoor te handhaven. De eerste 35 primitieve tweeassers werden geleverd door de wagonfabriek O.L. Kummer in Dresden. Het enkelspoor zorgde voor problemen bij de dienstuitvoering. In 1908 werd daarom besloten om het net geheel dubbelsporig uit te bouwen. Voor deze omvangrijke klus verwierf het Zweedse ASEA het contract, waaronder ook de levering van 76 tweeassige motorwagens en bijbehorende aanhangrijtuigen viel.
Zweedse trams bepalen het straatbeeld
Tram op de veerpont
In 1909 werd in aansluiting op het tramnet een uitbreiding door Brändö Villastad Ab gebouwd naar het eiland Kulosaari (Brändö in het Zweeds). Op het eiland werd door Brändö Villastad een tuinstad ontwikkeld. In eerste instantie werden tramrijtuigen van de HRO gebruikt. In aanvulling hierop liet de onderneming twee vierassige motorwagens bouwen die aan de buitenzijde geheel met houten schroten bekleed waren. In Helsinki werd van de sporen van de HRO gebruik gemaakt. Met behulp van de tramveerboot Brändö werd de Kuorekarinsalmi-zeearm tussen Sörnäinen en Kulosaari overgestoken. In 1919 is de veerboot vervangen door een brug.
Amerikaanse import
Vooroorlogse bedrijfsnaam
Aan het eind van 1944 verwierf de stad Helsinki een meerderheidsbelang in de HRO. Het vervoerbedrijf werd vanaf dat moment een gemeentelijke dienst onder de naam Helsingin Kaupungin Liikennelaitos (HKL). Op het moment van de overname waren er 236 elektrische motorwagens waaronder zes moderne vierassers die in 1941 door ASEA en AEG geleverd waren.
Eenrichtingswagens op de zesrittenkaart
Vanaf 1946 werden er voor het eerst geheel in Finland gebouwde trams in dienst gesteld. Het waren relatief moderne eenrichting tweeassers gebouwd door Karia met een elektrische installatie van het Strömberg. In de periode tot 1950 zouden er veertig van deze moderne tweeassers in dienst gesteld worden. Oudere tweeassers werden zoveel mogelijk aan de eisen van de tijd aangepast. Tussen 1954 en 1959 vond de grote modernisering van het wagenpark plaats. In verschillende deelseries werden de vierassers 301-375 en 1-30 geleverd. Tot de komst van de gelede wagens vanaf 1973 zouden zij het beeld van de tram in Helsinki bepalen.
In 1951 is de buitenlijn KB naar het eiland Kulosaari/Brändö opgeheven. Ook de overige buitenlijnen verdwenen in de periode tot 1953; delen van die lijnen werden in het stadsnet opgenomen. De structuur van het stadsnet bleef grotendeels intact.
Moderne vierassers
Nog geen internationaal toerisme
Toeslagen en zones
De domkerk op de toeristenkaart
Gelede trams en de museumgedachte
Tramnet als sterrenhemel
Op de dagkaart uit 2004 is het tramnet als een sterrenhemel weergegeven. De kaart symboliseert de nieuwe tijd met plaatsbewijzen op creditcardformaat en de toepassing van een chip voor gegevensopslag. Een reis naar de sterrenhemel zal voor de meeste lezers boven hun budget zijn, maar de ontdekking van het interessante trambedrijf van Helsinki behoort wél tot de mogelijkheden.
Verder in deze editie van NVBS Actueel laat Paul van Baarle in Beelden uit Helsinki zien wat er momenteel in en rond Helsinki op tramgebied te ontdekken valt.
Marco Moerland
InformatieDe hier afgebeelde tramkaartjes, prentbriefkaarten en foto’s uit Helsinki komen uit de collectie van Marco Moerland. De collectie Nederlandse tramvervoerbewijzen van NVBS Railverzamelingen wordt ook door hem beheerd. Vind je tramkaartjes interessant dan ben je van harte welkom in het archief van de SNR in Amersfoort. |
Vandaag de dag staat her en der nog een plaatskaartenautomaat in Helsinki, maar de smartphone app wordt sterk gepromoot. |