Zoekplaatjes

Hieronder de reacties op de zoekplaatjes uit het vorige nummer. Maar we beginnen met een aantal nieuwe oude foto’s waar de beheerders van de beeld­bank graag meer informatie over krijgen. Reacties, graag met het foto­nummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.

DIA-B03320 is gemaakt door Henk Luijendijk op 30 maart 1984. Het laat een MaK-diesellocomotief zien in Rotterdam. Welke locomotief is dit en waar is de foto gemaakt?

DIA-B02848 en DIA-B02902 zijn gemaakt tijdens een excursie van de afdeling Den Haag naar turftreintjes in Drenthe en Duitsland op 26 augustus 1989. Volgens de aankondiging gingen ze naar het Industrieel Smalspoor Museum (ISM), de Purit-maatschappij en de fa. Klasmann in Groß Hesepe. Deze dia’s moeten gemaakt zijn bij het bedrijf van de Maatschappij Griendtsveen in Georgsdorf in Duitsland, want daar waren de getoonde locomotieven toen te vinden. Kan iemand bevestigen dat deze twee dia’s in Georgsdorf zijn gemaakt? De vestiging van Griendtsveen in Erica was in 1989 al gesloten; op dat terrein zat toen al het ISM.

DIA008-047 en 048 laten versierde museumtrams zien in Rotterdam. De vraag is welke trams het zijn en wat de aanleiding is voor de versiering. Het zou met de opening van de Erasmusbrug te maken kunnen hebben, maar in Op de Rails of HOV is daar niets over te vinden.

HLNK-0769 toont loc NS 2112 met een reizigerstrein, waarschijnlijk in Amsterdam. Maar waar? En een nadere datering zou ook mooi zijn. We denken jaren 30.

De vorige zoekplaatjes

DIA000-0637 t/m 0639 werden in 1981 door Pim Rozenkrans gemaakt in Suriname. Weet iemand wat meer van dit materieel?

❖ Rudi Lagerweij schrijft: “De locomotiefjes zijn gefotografeerd in Onverwacht, de ‘dumpplaats’ van het materieel van de voormalige Landsspoorweg. De twee laatste foto’s zijn hoogstwaarschijnlijk van locomotief Maäbo (Jung 820, 1905), die op de nominatie heeft gestaan om te worden opgeknapt. De eerste foto zou van de gelijksoortige locomotief Kadjoe (Jung 889, 1905) kunnen zijn. Beide locomotiefjes zijn aangeschaft voor de lijn Kabel Zuid – Dam en konden eenvoudig worden gedemonteerd, om in delen per kabelbaan over de Surinamerivier te worden getransporteerd (zie ook OdR 1961-09).” Ton van Eijsden geeft ook informatie over de twee locjes en schrijft verder dat het vierassige rijtuig vermoedelijk een van drie zogenaamde excursie-rijtuigen is. Deze waren gebouwd op onderstellen van platte wagens en waren rondom open met minimale voorzieningen. Jan Heemstra verwijst naar een artikel van Duparc in OdR 1974-06. Leo Spee noemt het boek The “Landspoorweg” 1902-2002 door Eric Wicherts. Dirk Eveleens Maarse verwijst naar www.stoomlocpara.com en Wim Jonker Klunne verwijst naar www.internationalsteam.co.uk/trains/surinam02.htm.

DIA-A11311 is gemaakt door Henk Luijendijk. Gevraagd de locatie en een indicatie van de datum. ❖  Geen reacties ontvangen.

DIA-A11820 is gemaakt door Henk Luijendijk. Gevraagd de locatie en een indicatie van de datum. ❖  Geen reacties ontvangen.

DIA-A11826 is gemaakt door Henk Luijendijk. Gevraagd de locatie en een indicatie van de datum. ❖  Geen reacties ontvangen.

DIA-B00848 werd gemaakt in Hoorn, waarschijnlijk in maart 1975. De maker is onbekend. Op het diaraampje staat dat het een locomotief van Tubize zou zijn. Weet iemand om welke locomotief het gaat en wat er verder mee gebeurd is?

❖ Rob Veninga schrijft: “Dit is locomotief 11, gebouwd door La Meuse in 1928 voor de Chemin de Fer de l’Artois, waar ze al het nummer 11 droeg.  Fabrieksnummer 3338. De loc was een metersporige bicabine, en werd door het Amerikaanse leger in 1944/45 omgespoord tot normaalspoor. Via een metaalhandel in Gent kwam de loc terecht bij de Centrale Suikerfabriek in Sas van Gent, waar ze het nummer 4 droeg. De MBS werd eigenaar van de locomotief en in 1971 kwam deze naar Hoorn in een ruil met HIJSM-rijtuig 905 en loc 5. Ofschoon de locomotief op de nominatie stond om gereviseerd te worden, is ze toch helaas gesloopt in 1977.” Jan Heemstra: “Ze was bedoeld als vertegenwoordiger van de zware Zeeuwsch-Vlaamsche goederenlocs. Er moest echter zo veel aan gebeuren dat men de loc gezien de mogelijkheden van die tijd gesloopt heeft. Erg jammer, want het was een exemplaar dat kenmerkend was voor een hele categorie locjes, waarvan er geen tweede meer is.” Ook Bjorn van Bree, Dirk Eveleens Maarse en Anne Lohman verstrekten informatie over deze betreurde loc, die dus niet door Tubize maar door La Meuse werd gebouwd.

DIA008-026 werd begin jaren 90 gemaakt langs de tramlijn naar Woudhoek. Weet iemand waar precies?

❖  Deze foto is gemaakt bij het eindpunt van tramlijn 1 aan de Slimme Watering in Schiedam. De tram is op weg naar de keerlus die achter de fotograaf loopt. Met dank aan Stef Stolk, Dick Schuurman en Willem-Jan Zwanenburg.

In de herkansing

DIA101198-1177 t/m 1179 werden gemaakt door Hans Kaper op 10 mei 1976 tussen Duisburg en Düsseldorf van een tram van lijn D. Klopt het dat op de middelste foto de halte Wittlaer is te zien? En zijn de twee andere foto’s hier ook in de buurt gemaakt? De situatie is hier erg veranderd.

❖ Vorige maand kwamen er geen reacties, maar in de herkansing ontvingen we informatie van Jeroen Bruintjes, Frans Kristensen (met hulp van Fabian Mundt), Hans-Peter Gladfeldt en Wim van Elsacker (met hulp van Karl-Heinz Röber). De middelste foto is inderdaad in Wittlaer gemaakt. De brug is er nog altijd, maar tijdens de aanleg van een keerspoor is het perron iets naar het noorden opgeschoven, zodat de situatie lastig te herkennen is. De twee andere foto’s zijn gemaakt tussen Froschenteich en Wittlaer; de trams zijn op weg naar Düsseldorf.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)


Zoekplaatjes: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer.

(Reacties langs andere wegen krijgen wij niet vanzelf te zien. Gebruik dus altijd het mailadres dat hierboven staat.)