inventaris.onroerenderfgoed.be
door Roelof Hamoen
In de tijd vóór internet was het niet eenvoudig om iets te weten te komen over spoors erfgoed in België. Tegenwoordig is dat veel gemakkelijker dankzij sites over bepaalde spoorlijnen en stations. Een algemeen overzicht is hier te zien. Na jarenlang monnikenwerk van velen is een overzicht ontstaan van 83.000 objecten in Vlaanderen. Niet alleen bouwkundig, maar ook archeologisch, landschappelijk en varend erfgoed. De site valt onder de verantwoordelijkheid van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.
Voor wie is de site interessant?
Iedereen die belangstelling heeft voor stationsgebouwen, goederenloodsen, depots (“stelplaatsen” geheten in Vlaanderen), spoorbruggen en dergelijke. Zowel trein als tram. Liefhebbers van rollend materieel zijn aangewezen op andere websites.
Wat voor informatie biedt de site?
Op duizenden pagina’s zijn gegevens samengebracht van het onroerend erfgoed in Vlaanderen. Dit loopt uiteen van bouwwerken en bruggen tot orgels en historische parken. De beschrijving is soms zeer uitgebreid. Wie bijvoorbeeld meer wil weten over de nog steeds bestaande vroegere goederenloods op het grensstation Essen, leest dat het bouwwerk in neo-renaissancestijl is opgetrokken in het begin van de twintigste eeuw. Vervolgens worden de indeling en het uiterlijk van het gebouw gedetailleerd beschreven.
Hoe kan ik zoeken?
Informatie over een bepaald object is te vinden door het intikken van een zoekterm of door te navigeren op een digitale kaart. De homepage biedt de mogelijkheid van ‘snel zoeken’. Anders dan bij Google staat het resultaat niet altijd bovenaan. De zoekwoorden “station Meulebeke” geven het resultaat bijvoorbeeld pas op pagina 2. Er zijn verscheidene mogelijkheden voor verfijning van de zoekopdracht. Via het “geoportaal” zijn de beschreven objecten ook aan te klikken. Op een kaart staan de objecten met interactieve kleurvlakken, lijnen of stippen aangegeven. Deze methode is handig om verrassende “extraatjes” te ontdekken, zoals bunkers uit 1939 in een spoordijk ten noorden van Leuven.
Is vermeld of het object een monument is?
Vlaanderen zet een stationsgebouw dat bewaard moet blijven niet op een “monumentenlijst”. In plaats daarvan kan het “vastgesteld en/of beschermd” zijn. Wat dit precies inhoudt, staat bij elk erfgoedobject onder de titel ‘juridische gevolgen’ en op de pagina rechtsgevolgen.
Is er ook een site voor erfgoed in Wallonië?
Probeer hier eens. Wel heel anders van opzet dan de Vlaamse evenknie. Een overzicht van erfgoed is ook te vinden op Wikipedia.
[printfriendly] |
Link van de maandIn de rubriek “Link van de maand” tipt de redactie de lezers van deze nieuwsbrief op één of meer bijzondere links die extra interessant zijn of meer informatie bieden over actualiteiten die in andere media beperkt besproken (kunnen) worden. Op hun beurt kunnen lezers ook de redactie attenderen op bijzondere websites. Mogelijke onderwerpen: rapporten of plannen van overheden op het terrein van het openbaar vervoer of specifieker over trein, tram of metro. Zowel in Nederland als daarbuiten. Afhankelijk van het onderwerp kan de redactie een dergelijke tip ook onder een andere rubriek, zoals die van “Website van de maand” plaatsen. Reacties en tips: |