Koningsdagrit 2018
De zeven-zes-zes als Stadionexpres
Terwijl de koninklijke familie op vrijdag 27 april Groningen bezocht, trok een deel van de NVBS’ers er een dagje op uit met Hondekop 766.
De Koningsdagrit had dit jaar voetbalstadions als thema en bij de bijbehorende stations Amsterdam Arena, Rotterdam Stadion en Eindhoven Stadion werd dan ook gestopt. De term ‘station’ dekt de lading niet helemaal, want van voorzieningen is nauwelijks sprake en alleen in Rotterdam zijn vuilnisbakken en CTA-aanwijzers te vinden. Kennelijk moest het allemaal vandaalbestendig worden opgezet en perronmeubilair overleeft vaak een voetbalwedstrijd niet. Overigens worden uitsupporters uit angst voor vernielingen nauwelijks nog per trein vervoerd, dus het is een kwestie van tijd voordat de stations in Amsterdam en Eindhoven worden gesloten en gesloopt. Rotterdam is de uitzondering omdat bij wedstrijden en concerten de reguliere Sprinters tussen Rotterdam en Dordrecht bij het stadion stoppen.
Afijn, na vertrek uit Utrecht togen we eerst oostwaarts naar Arnhem en Zevenaar. Bijzonder was het uitstapje naar Arnhem Goederen, het wat desolate raccordement aan de oostzijde van de stad dat nog van bovenleiding is voorzien. Uitstappen was hier door het ontbreken van een perron niet aan de orde, maar we hebben beide takjes bereden waardoor er voor menigeen weer ‘nieuwe kilometers’ zijn gemaakt en het emplacement weer van de to-do-list kan worden afgehaald. Emmerich zou een leuk oostelijk eindpunt zijn geweest, maar Nederlands stroomlijnmaterieel kan hier sinds enkele jaren niet meer komen door wijzigingen in de bovenleidingspanning en in de beveiliging. De IJssel werd (weer) gepasseerd bij Westervoort en na kopmaken in Arnhem nogmaals in Zutphen en Deventer. In Koningsstad Apeldoorn was een korte fotostop. Voort ging het al weer en de 766 was in zijn element op een van de noordoost-intercitytrajecten waar dit materieel tot in de jaren negentig veelvuldig te zien was.
Tijdens het rijden vermaakten de circa 180 deelnemers zich met een praatje en een plaatje, terwijl de medewerkers van de Stichting Hondekop druk in de weer waren met koffie, gevulde koeken en lunchpakketten. Zelfs de soep werd op de plaats geserveerd. Via Naarden-Bussum waarvan de sporenlay-out binnenkort ingrijpend wordt vereenvoudigd ging het naar de Arena, waar geen reguliere treinen stoppen. Onze trein was waarschijnlijk de eerste die de Johan Cruijff Arena heeft aangedaan, want de nieuwe naam voor de voetbaltempel is op 25 april in het stadion onthuld. Voort ging het naar Breukelen en Den Haag waar een glimp van het ADO-stadion kon worden opgevangen. Via de Binckhorst-boog werd Hollands Spoor binnengereden waar onze trein op spoor 1 kwam te staan. Wie droog wilde blijven moest hier vanonder de kap zijn opnamen maken gedurende het enige regenmoment op een verder droge dag. Het perron bij de Rotterdamse Kuip is ruim en de fotostop lang, dus hier is de 766 in alle mogelijke standjes vastgelegd.
De doortocht naar Brabant verliep ‘klassiek’ via Dordrecht en in de lichtstad werd twee keer station Stadion aangedaan met tussendoor kopmaken bij het hoofdstation van Eindhoven. In Boxtel en Geldermalsen werd kort gestopt voor een laatste fotomoment en verloren we (bedoeld) al enkele deelnemers. Aangekomen in Utrecht ging na een rondrit van 9 uur ieder zijns weegs. We kunnen terugzien op een leuke, afwisselende Koningsdagrit die door Martin Vogelaar uitstekend werd geleid. Ook de vrijwilligers van de Stichting Hondekop hebben hun beste beentje voorgezet waardoor de kater van 2017 (stel niet inzetbaar) kon worden weggespoeld. Dat kon natuurlijk ook met het traditionele oranjebittertje dat zo onlosmakelijk met deze dag verbonden is. We kijken uit naar de volgende editie van de Koningsdagrit!
Ronald Bokhove
Grenslandrit op 30 april 1988
De Koningsdagrit op 27 april 2018, waarover u hierboven kunt lezen, past in een lange NVBS-traditie. Vrijwel elk jaar werd op Koninginnedag, 30 april, een rondrit georganiseerd. Vaak met ongebruikelijk materieel waarmee ongebruikelijke locaties werden aangedaan.
Dertig jaar geleden, op 30 april 1988, maakte de NVBS een uitstapje naar Duitsland. De bedoeling was om afscheid te nemen van lijnen die op de nominatie stonden te worden gesloten: het grenstraject Nijmegen-Kleve en de ‘Miljoenenlijn’ Kerkrade-Simpelveld. Deze ‘Grenslandrit’ werd georganiseerd door het NVBS-excursie-collectief, waarvan de leden onderweg herkenbaar waren aan de gele armband met de zwarte letters NVBS.
Max Ockeloen schreef in zijn verslag in Op de Rails: “Tijdens de voorbereiding van deze excursie was nog niet bekend dat op verzoek van de Bundeswehr het grenstraject Nijmegen – Kleve voor reizigersvervoer open zou blijven. In elk geval heeft deze ‘tegenvaller’ het aantal deelnemers aan de rit niet nadelig beïnvloed. In totaal gingen 435 liefhebbers mee. De weersomstandigheden waren ideaal te noemen, hetgeen bijdroeg tot de feestelijke stemming.”
Het woord ‘tegenvaller’ was natuurlijk ironisch bedoeld. De verbinding Nijmegen – Kleve zou nog enige jaren intact blijven, tot ze in juni 1991 alsnog werd opgeheven. Voor de Miljoenenlijn kwam de excursie net op tijd: deze lijn ging in mei 1988 dicht.
De excursietrein bestond uit DB-locomotief 221 116 met zes ‘Silberlingen’ van de DB en een buffetrijtuig van Wagons-Lits. In dit rijtuig waren dranken en snacks te koop, terwijl het Documentatieburau van de NVBS goede zaken deed met de verkoop van nieuwe en tweedehands boeken.
De trein vertrok om 10.03 uur uit Nijmegen en reed vervolgens via Kranenburg, Kleve (fotostop), Xanten (fotostop), Rheinhausen (kopmaken, fotostop), Herzogenrath (kopmaken, fotostop), Haanrade (fotostop), Heerlen (kopmaken, fotostop), Kerkrade West (fotostop), Simpelveld (fotostop), Schin op Geul (fotostop), Maastricht (kopmaken, fotostop), Reuver, Venlo, Lottum, Vierlingsbeek, Beugen Kruispunt terug naar Nijmegen, aankomst 18.59 uur.
De fotostop in Simpelveld vond plaats op spoor 4, waar geen perron ligt. In het excursieprogramma werd gewaarschuwd dat hier twee treinen zouden passeren. Tegenwoordig zou een dergelijke fotostop ondenkbaar zijn. Het organiseren van excursies is er door alle regelgeving niet eenvoudiger op geworden.
Nico Spilt
[printfriendly] |
Op pad in 2018 en 1988Ronald Bokhove doet hiernaast verslag van de geslaagde Koningsdagrit op 27 april 2018. Deze rit past in een lange traditie, zij het dat er vroeger op Koninginnedag werd gereden. We doken in het rijke NVBS-archief en blikken terug op een rit van dertig jaar geleden: 30 april 1988. |