NVBS-afdeling Rotterdam 13 oktober 2016

Op 13 oktober komt de afdeling Rotterdam bijeen in Miniworld aan het Weena. In zijn presentatie neemt Paul Muré de bezoeker mee naar Oost-Europa. Leidraad van het programma is de ontwikkeling van spoor- en tramwegen achter het IJzeren Gordijn.
Al voor de val van de Muur in 1989 hadden de landen in Oost-Europa een bijzondere aantrekkingskracht op spoor- en tramliefhebbers. Immers, daar vond je nog stoom in de normale dienst, oude twee-assige trams en een infrastructuur met alle elementen die bij ons in snel tempo verdwenen, zoals klassieke treinen, handbediende overwegen en smalspoor in de berm van de weg. Toch durfde niet iedereen het aan om achter het IJzeren Gordijn te gaan kijken. Maar na 1989 werd dat anders en ging er voor velen een nieuwe wereld open.
Presentator Paul Muré bezocht in 1979 voor het eerst de DDR en in 1981 Hongarije en dat leverde al heel veel interessante dia’s op. Na 1989 volgden bezoeken aan alle andere landen van het voormalige Oostblok. We zien de laatste restjes stoom, gaan vaak jaren terug in de tijd, krijgen een beeld van het reguliere treinverkeer, maken vele tramritten, maar genieten van prachtige steden en landschappen. En we stellen vast dat ook de wereld daar razendsnel verandert. In dit programma reizen we kriskras van de Baltische staten tot Bulgarije. Zo maken we kennis met een spoor- en tramomgeving waar je – als je er eenmaal geweest bent – altijd weer naar terug wilt.
Bezoekers zijn welkom via de zij-ingang van Miniworld, Weena 75, Rotterdam. Aanvang van het programma is 19.45 uur.

Een tramstel type UV op lijn 47 langs de oever van de Donau, 3 juli 1981.
Foto: Paul Muré

NVBS-afdeling ’t Gooi 20 september 2016

Op 20 september komt de afdeling ’t Gooi voor het eerst na de zomervakantie bijeen in haar locatie in het wijkcentrum Riebeeck in Hilversum. ProRail-projectmanager Anita Versters-Valk neemt in haar presentatie het project OV SAAL (Schiphol – Amsterdam Zuid – Almere – Lelystad) onder de loep.
De laatste jaren wordt er hard gewerkt aan het spoor tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad (SAAL). Velen van ons weten dat en zien dat als ze het tussen deze plaatsen per trein reizen.
Wat is de achtergrond van al deze werken? Wat zijn de huidige ontwikkelingen en wat staat er in de toekomst nog te gebeuren? Welke technische vragen doen zich voor en wat zijn de grootste (technische) uitdagingen waar ProRail mee wordt geconfronteerd?
Tijdens haar presentatie zal projectmanager Vesters toelichten wat de maatregelen voor de korte termijn zijn op het traject Weesp-Lelystad. Ook gaat zij in op de toekomstige ontwikkelingen voor de corridor OV SAAL. Over de nieuwe spoorbrug bij de A1 bij Muiderberg zal Anita Vesters niet veel vertellen, omdat de bouw van deze brug een project van Rijkswaterstaat is. ProRail is alleen verantwoordelijk voor de spoorse onderdelen van deze brug. In de presentatie wordt een film over dit project getoond.
Bezoekers zijn welkom in het wijkcentrum Riebeeck, Van Riebeeckweg 50 in Hilversum. Aanvang van het programma is 19.45 uur.

De nieuwe spoorbrug over de A1. Foto: ProRail

[printfriendly]

Kennismaken met de afdelingen van de NVBS?

De afdelingen van de NVBS organiseren diverse activiteiten, meestal avonden over bepaalde railonderwerpen en soms ook excursies. De op deze pagina genoemde presentaties zijn ook toegankelijk voor niet-leden. De NVBS wil niet-leden namelijk laten kennismaken met de informatieve en gezellige bijeenkomsten. Van de niet-leden wordt soms een extra bijdrage van één euro gevraagd bovenop de vaste entreeprijs (lees: kostenvergoeding voor zaalhuur), meestal 2,50 euro. Een overzicht van de activiteiten van de afdelingen is hier te vinden.