Veel informatie over de Uithoflijn en de tram in Utrecht
door Frits van Buren
Dat Utrecht ooit een uitgebreid tramnet bezat, weten alleen de echte kenners. Met de opheffing van de NBM-tram naar Zeist verdween in 1949 zelfs de laatste tram uit het straatbeeld van de Domstad. De tram had afgedaan, was passé. Wie zou er in die jaren in een revival van dit railvervoermiddel geloofd hebben?
Dat het heel anders is gelopen, weten diezelfde kenners. Na 34 jaar, op 17 december 1983, werd de Nieuwegeinlijn van het Moreelsepark in Utrecht naar Nieuwegein geopend. Tegen een doortrekking van deze lijn door de binnenstad van Utrecht bestond in de jaren zeventig veel verzet. Het vervoer tussen Utrecht CS en het steeds groeiende Science Park De Uithof werd in de jaren daarna uitgevoerd met gelede bussen van lijn 12, waarvan de capaciteit inmiddels – zeker tijdens de spitsuren – voor 25.000 reizigers per dag onvoldoende is.
Na jarenlange (bestuurlijke) voorbereiding hebben op 23 december 2014 het Dagelijks Bestuur van Bestuur Regio Utrecht (BRU) en de Koninklijke BAM Groep het contract voor de realisatie van de traminfrastructuur van de Uithoflijn ondertekend. Sinds die tijd wordt er hard gewerkt aan de aanleg, hoewel dat nog niet overal te zien is.
De Uithoflijn
Op internet valt veel te lezen over de plannen, over het toekomstige materieel en over de loop van het tracé. Drie websites en een link op een rij.
Wie het naadje van de kous wil weten, kan niet om de website Uithoflijn heen. Precieze tracering, een indruk in tachtig seconden, kosten noch moeite lijken gespaard om de bezoeker van deze website van alle ins and outs op de hoogte te brengen. En: binnenkort krijgt deze website een grondige update met nog meer actuele informatie.
Een aanrader binnen deze website is verder het zogeheten definitieve ontwerp (als pdf ook uit te printen). Ruim vijftig pagina’s!
Blik in de Utrechtse tramhistorie.
De geschiedenis van de Nieuwegeinlijn.
[printfriendly] |
Link van de maandIn de rubriek “Link van de maand” tipt de redactie de lezers van deze nieuwsbrief op één of meer bijzondere links die extra interessant zijn of meer informatie bieden over actualiteiten die in andere media beperkt besproken (kunnen) worden. Op hun beurt kunnen lezers ook de redactie attenderen op bijzondere websites. Mogelijke onderwerpen: rapporten of plannen van overheden op het terrein van het openbaar vervoer of specifieker over trein, tram of metro. Zowel in Nederland als daarbuiten. Afhankelijk van het onderwerp kan de redactie een dergelijke tip ook onder een andere rubriek, zoals die van “Website van de maand” plaatsen. Reacties en tips: |