Het Kamperlijntje

door Oege Kleijne


Strak vormgegeven en sinds kort ook geschikt voor smartphone en tablet: het Kamperlijntje, zoals het stadsarchief Kampen (de maker in samenwerking Historisch Centrum Overijssel in Zwolle) de spoorlijn Zwolle – Kampen noemt. Deze website is multifunctioneel en biedt een blik in het verleden en in de toekomst, maar vormt ook een bron voor lesmateriaal en er staan zelfs enkele games op.
Al in 2008 kreeg HetKamperlijntje.nl een eervolle vermelding tijdens De Archieven.nl Prijs 2008 in het Utrechts Archief. Volgens de jury onderscheidde deze website zich vanwege de unieke opzet van de website en de dosis humor die hierin verwerkt was. De oude website is overigens nog steeds te zien.

Toen er over het Kamper lijntje nog Blauwe Engelen reden en armseinen de lijn tooiden. Treinstel 78 komt Kampen binnen als trein 8543 op 30 juli 1979. Foto: Roelof Hamoen.

Digitaal centrum

Het Kamperlijntje vormt het digitale centrum waarin alles wat rond dit korte spoorlijntje te melden valt, is samengebracht. Links naar boeken, naar films op Youtube, links naar de plannen voor de elektrificatie, krantenberichten; deze website geeft een buitengewoon compleet beeld. Het kan dan ook niet anders dan dat een echte liefhebber de drijvende kracht achter deze website moet zijn. En dat is Kasper Haar, de man achter en kenner van Het Kamperlijntje. En het onderscheidende: Kasper Haar wordt ook uitgebreid geportretteerd.

Een foto van een recentere datum. Buffel 3403 als trein 8455 met op de voorgrond een restant van smalspoor naar een bedrijf. In de nabije toekomst gaan hier elektrische treinen rijden en zullen de restanten van de los- en laadplaats en het smalspoor tot het verleden behoren. Kampen, 16 mei 2009.
Foto: Roelof Hamoen.

Bekende fotografen

Bij de fotografen die hebben meegewerkt aan Het Kamperlijntje komen we bekende tot zeer bekende namen tegen, onder wie Roef Ankersmit, Kees van de Meene en Rein Korthof. Mooi fotomateriaal dat de historie en de sfeer van deze bijzondere spoorweg tot uitdrukking brengt.
De geschiedenis zelf wordt bondig, laagdrempelig en redelijk compleet beschreven.
Tot slot geeft Het Kamperlijntje meer dan het op het eerste gezicht lijkt: ook de historie van de spoorlijn die ooit naar Kampen Zuid voerde (uit Apeldoorn via Hattem) en die van de stoomtramlijn van Elburg via Wezep naar Kampen komen aan bod.

Met dank aan Annelies Rijkhoff, Stadsarchief Kampen.

[printfriendly]

Link van de maand

In de rubriek “Link van de maand” tipt de redactie de lezers van deze nieuwsbrief op één of meer bijzondere links die extra interessant zijn of meer informatie bieden over actualiteiten die in andere media beperkt besproken (kunnen) worden. Op hun beurt kunnen lezers ook de redactie attenderen op bijzondere websites. Mogelijke onderwerpen: rapporten of plannen van overheden op het terrein van het openbaar vervoer of specifieker over trein, tram of metro. Zowel in Nederland als daarbuiten. Afhankelijk van het onderwerp kan de redactie een dergelijke tip ook onder een andere rubriek, zoals die van “Website van de maand” plaatsen. Reacties en tips:
nieuwsbrief@nvbs.com

Een bijzonder boek

962 kilometer tussen Zwolle en Kampen / Ode aan de forens

Misschien wel een van de meest bijzondere boeken op spoorweggebied is “962 kilometer tussen Zwolle en Kampen / Ode aan de forens” van Maarten Metz. Hij gaat op een heel gemiddelde dinsdag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de trein zitten en tekent zijn ervaringen en percepties op.
Zelfs doorgewinterde spoorwegliefhebbers zullen na enkele keren tussen Zwolle en Kampen heen en weer gependeld te hebben, de moed opgeven en het voor gezien houden. Maarten Metz niet. Die gaat tot het bittere einde door.
Het idee de gehele dag in een Blauwe Engel te (moeten) bivakkeren, lijkt op het eerst gezicht weinig aanlokkelijk. Wie het boek leest komt echter tot een totaal ander oordeel. Metz weet zijn lezers tot aan het einde van zijn laatste rit te boeien.
Het boek is nog steeds te bestellen en de lezer kan ook een hoofdstuk van dit bijzondere boek lezen, voordat hij definitief tot koop overgaat.