Sporen te Hollands Spoor

Den Haag HS is met de fraaie stationskap altijd een dankbaar fotomotief geweest. Op 9 mei 1979 staat Alsthom-locomotief 1103 uit 1950 met een stam blauwe rijtuigen onder de kap langs het klassieke perrongebouw. Achter de locomotief bevinden zich onder andere een bolkop-rijtuig Plan K (deels eerste en tweede klas) gevolgd door een Plan N (een voormalig ligrijtuig). Trein 2517 is om 13.31 uur uit Den Haag CS vertrokken en zal om 16.29 uur in Köln Hbf arriveren. In nog geen drie uur van Den Haag naar Keulen inclusief paspoortcontrole en loco­motief­wissel? Hier zit een addertje onder het gras, en wel het feit dat in 1979 in Nederland al de zomertijd van toepassing was en deze in Duitsland pas in 1980 werd ingevoerd. De reistijd bedroeg dus vier uur, maar comfortabel was het wel zonder overstappen.

Momenteel is er vanuit Den Haag geen rechtstreekse trein meer naar Keulen. De Hagenaar en Hagenees die nu per trein naar Keulen willen, kunnen nu met de intercity naar Utrecht Centraal en vervolgens per ICE naar Keulen. De reistijd bedraagt zo ongeveer 3 uur, maar dan wel met een overstap plus het betalen van de ICE-toeslag. Net als in 1979 kan ook nog over Eindhoven gereisd worden, maar met overstappen te Eindhoven, Venlo (op Eurobahn) en Düsseldorf (op DB) kom je dan toch weer op de vier uur reistijd uit van 40 jaar geleden.

Tot Eindhoven boek je wel tijdwinst, mede door het gebruik van de HSL tussen Rotterdam en Breda. Op 19 mei 2019 brengt Bombardier TRAXX-locomotief 186 117 uit 2007 de intercity van Den Haag CS naar Eindhoven in 1 uur en 29 minuten. Dit is ongeveer 20 minuten sneller dan trein 2517 in 1979. Voorwaarde is wel dat onderweg de TRAXX-locomotief niet stilvalt en door de machinist ‘ge-reset’ moet worden.

Bij de eerste aanblik van beide foto’s lijkt er in die 40 jaar weinig veranderd te zijn aan Hollands Spoor. In de nacht van 14 op 15 oktober 1989 werd echter door een inbreker brand gesticht in de stationsrestauratie, waardoor het perrongebouw en een deel van de perronkap werden verwoest. Deze werden daarna gelukkig weer in historische staat hersteld. De stationsrestauratie werd vervangen door ‘slechts’ een Kiosk. Alles moet tenslotte sneller vandaag de dag en het monu­men­tale Hollands Spoor gaat mee met zijn tijd.

Tekst en foto’s: Paul van Baarle


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie.