Verenigingsnieuws
samenstelling: Oege Kleijne
Terugblikken en vooruitkijken op het NVBS-jubileumcongres
Is de privatisering van het reizigersvervoer in Nederland gelukt en hoe ziet het railvervoer er in 2031 uit als de NVBS het honderdjarig bestaan viert? Bestaat het railvervoer dan eigenlijk nog wel? Dat waren enkele vragen die de sprekers op het NVBS-jubileumcongres in het Rotterdamse LantarenVenster moesten beantwoorden. Ruim tweehonderd belangstellenden vormden het gehoor voor deze prominenten uit de (rail)vervoerwereld. In het decembernummer van Op de Rails een uitgebreid verslag met tal van interessante terugblikken, analyses en opmerkelijke voorspellingen.
NPO-radio besteedt ook aandacht aan 85 jaar NVBS
In het radioprogramma Nachtkijkers stonden twee bekende NVBS-leden centraal: Michiel ten Broek en Victor Lansink, want zij zijn de auteurs van de onvolprezen Atlas van verdwenen spoorlijnen in Nederland. In de vier uur durende nachtelijke uitzending van de NPO was er ook aandacht voor het 85-jarig bestaan van de NVBS.
Een deel van de uitzending over Victor en Michiel is te beluisteren via deze link.
Het gedeelte over de NVBS, ruim vier minuten, kan via deze link worden beluisterd.
Overigens doken Michiel en Victor ook op in het VPRO-televisieprogramma Onzichtbaar Nederland dat vrijwel geheel in het teken stond van de ontwikkelingen in het (rail)vervoer. Deze uitzending is te zien op de website van de NPO.
Ondertussen bij de NVBS…
Medewerkers van de NVBS en van de NVBS-website werken hard aan de voorbereiding van een veiling van de meest uiteenlopende spoorse spulletjes. Die inspanningen moeten in eerste instantie leiden tot een kavellijst die online te bewonderen is. Dat betekent: foto´s maken, omschrijvingen bedenken, wel of geen minimumprijs voor een artikel vaststellen. Een hele klus. Van originele conducteursfluiten en lijnfilms van trams tot en met petten en uniformen. Te veel om op te noemen. Binnenkort staat deze kavellijst online. Alvast voor de agenda: zaterdag 28 januari 2017 bij de NVBS in Amersfoort. Alleen voor NVBS-leden.
Wisselexpositie: de Oude Lijn
Het Team Digitaal, dat foto’s, dia’s en negatieven digitaliseert en van informatie voorziet, heeft een eigen digitale expositie samengesteld over de Oude Lijn: de railverbinding tussen Amsterdam via Haarlem, Leiden en Den Haag naar Rotterdam ( – Dordrecht). Deze mini-tentoonstelling maakt deel uit van de Wisselexposities op de NVBS-website. Fraaie foto’s met een uitgebreide toelichting die chronologisch de rijke historie van deze spoorlijn in beeld brengen. Met dank aan samensteller Ciril van Hattum.
Bestuursleden die vertellen…
De meeste leden van een vereniging vinden bestuursinhoudelijke zaken niet altijd even interessant. In 1981 – de NVBS bestond toen vijftig jaar – heeft de afdeling Den Haag het plan opgevat de oud-bestuursleden bij elkaar te halen en hen te laten vertellen over hun belevenissen als bestuurslid of als liefhebber van het railvervoer. Naar verluidt zou dit een heel gezellige avond zijn geweest, waarin menig anekdote de revue passeerde.
Hieronder een foto uit de tijd dat leden vooral niet met hun voornaam werden vermeld. We zien de bestuursleden van de NVBS-afdeling Den Haag, die verhalen uit de oude doos vertelden tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de NVBS in 1981. Onder hen enkele nu nog, vanwege hun publicaties, bekende namen als J.A. Bonthuis, J.H. Broers en J.J.B. Vellekoop.
De afdeling Den Haag heeft anno 2016 – dus 35 jaar later – dit initiatief een vervolg gegeven en zoveel mogelijk (oud-) bestuursleden uitgenodigd voor een gezellige avond. Ook ditmaal bleek het een schot in de roos: een drukbezochte avond, waarin de bezoekers konden genieten van verhalen uit de oude doos. Opvallend: de huidige voorzitter van de afdeling Den Haag, Paul Muré, was er in 1981 ook al bij.
[printfriendly] |
VerenigingsnieuwsIn deze rubriek besteden we aandacht aan nieuws uit en over de NVBS. Meer weten? Kijk verder op onze site. |
Tramliefhebbers pas laat welkom bij NVBSWie de afkorting NVBS bestudeert, kan zich afvragen waarom het niet NVBST is. Die “T” staat immers voor “Tramwegwezen”. De verklaring daarvoor ligt in het verleden. De NVBS was namelijk helemaal geen club waar de tramliefhebbers aanvankelijk met open armen werden onthaald. Bij zijn onderzoek naar de NS in 1951 (waarvan de resultaten binnenkort in Op de Rails worden gepubliceerd) stuitte auteur Peter van der Vlist bij toeval op een bericht in een oude Op de Rails waarin een verslag van de algemene ledenvergadering staat. Daarin maakt de redactie gewag van het feit dat er “na enige discussie” is besloten deze groep liefhebbers tot de vereniging toe te laten. Blijft de vraag hoe die “discussie” precies is verlopen, want dan zou de NVBS er toch nog een “T” aan hebben moeten toevoegen, zo zou je logisch redenerend toch mogen veronderstellen? |