Zoekplaatjes

Locomotief DR 01 509 van Ulmer Eisenbahnfreunde e.V. in Bad Bentheim op 3 november 2001. De locomotief heeft een trein met bestemming Amsterdam gereden. De loc heeft een tweede tender om extra brandstof en water mee te kunnen nemen. Op de achtergrond locomotief 1254 van ACTS die de trein verder zal rijden. Wie weet meer over deze rit te melden?


Twee foto’s van loc HTM 8. Op de eerste foto is de loc nog niet op de wielen gezet. Op de tweede foto wordt de loc op- of afgeladen. De vraag is waar de foto’s gemaakt zijn en wanneer? Ging het om de restauratie bij Brabant Rail en het vervoer naar de RET, of zijn de foto’s uit de tijd dat de loc naar Hoorn ging?

Deze twee dia’s zijn vermoedelijk gemaakt door G.J. de Swart in 1978. Het betreft een rijtuig van de stoomtram Alkmaar–Bergen. De vraag: welk rijtuig en waar stond het? De woorden ‘Klein Mokum’ geven misschien een aanwijzing…

De vorige zoekplaatjes

Deze foto toont een bedieningstableau in een perroncabine van een metrostation in Rotterdam. De vragen: welk station, en hoe ging de vertrekprocedure in z’n werk? Op deze vragen is uitgebreid gereageerd door twee RET-kenners: Marco Verzijl en Hans Zwetsloot. De foto is niet gemaakt op een station, maar toont een opstelling voor instructiedoeleinden. Een soort simulator anno 1968 dus. Hier werden de stationsbeambtes (SBA’s) opgeleid die verantwoordelijk waren voor de gang van zaken op de perrons. Via de monitors en door de ramen van hun cabine hadden ze zicht op de perrons. Wanneer een metro mocht vertrekken, gaven ze het vertreksein door aan de bestuurder. Met de knoppen op het paneel konden ze ook een ‘hulprijsignaal’ geven. Dat was een cabinesein, dat de bestuurder toestemming gaf om met lage snelheid (20 km/uur) een gestoord wisselcomplex te passeren. De wissels werden niet bediend door de stationsbeambte maar door de centrale verkeersleiding. De sleutel op het paneel werd gebruikt om een onbemand station door te schakelen. Rechts zijn toetsen zichtbaar die werden gebruikt om de omroep op het station afhankelijk van de treinlengte in te stellen.

We zien hier een deel van een metrostation. De letters: ‘Alleen toegang met…’ zijn typerend voor de Rotterdamse metro. De tourniquets zijn al vervangen door gewone stempelautomaten. De foto zou gemaakt zijn in januari 1979. Marco Verzijl meldt dat deze foto is gemaakt in station Zalmplaat.

Deze foto van de open lorries HTM H 31 en H 32 is gemaakt op 12 september 1981. De H 31 is beladen met nieuwe betonnen dwarsliggers. Op de vraag waar deze foto is gemaakt reageerden Illya Vaes, Paul Muré en Maurits van den Toorn. Onder andere vanwege het P+R-bord komen ze tot de conclusie dat het gaat om de keerlus bij station Mariahoeve, dat wil zeggen het Mariahoeveplein, tegen­woordig Aegonplein. De wagens stonden daar in verband met de spoor­vernieuwing in de wijk Mariahoeve, het traject van lijn 6.

Deze foto van een achteruit rijdende loc 50 2731 is door Jan Vogels gemaakt in het Bayrischer Wald. De datering ligt tussen begin 1964 en 1 september 1965 toen de loc in Bw Weiden was gehuisvest. Gerrit Bleumink en Gerard van Vliet melden dat de kerk op deze foto sterk doet denken aan die van Nabburg, tussen Schwan­dorf en Weiden. De foto zal zijn genomen bij de overweg in de Georgenstrasse in Nabburg.


Nico Spilt

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wil je misschien meehelpen met het beschrijven van andere foto’s? Laat het dan weten!