Zoekplaatjes
Deze maand een aantal zoekplaatjes met trams.
Een foto van Voerman uit juli 1951. Motorrijtuig 1003 van Ekebergbanen ergens in Oslo, maar waar precies?
Hierboven drie foto’s van Overwater, gemaakt op 11 augustus 1970 bij het gemeenschappelijke eindpunt van de lijnen 1 en 2 in het noorden van Aarhus (Denemarken). Hoe heette dit eindpunt?
Overwater zou deze foto op 13 april 1950 hebben gemaakt in Middelharnis. De locomotief (RTM 25) heeft elektrische frontseinen. Volgens Overbosch is deze loc al in 1947 buiten dienst gesteld en is de elektrische verlichting in 1943 verwijderd. De opgegeven datum klopt dus niet; weet iemand de juiste datum?
De vorige zoekplaatjes
Deze foto werd door Overwater gemaakt op 26 maart 1942. Aan de schoorsteen van loc RTM 47 is een naar voren uitstekende constructie te zien. De vraag was: waar diende deze beugel voor?
P. Reijerkerk, Marco Moerland, Bob Doorewaard Boekhout en Wim van Dorp melden dat deze loc voorzien was van elektrische verlichting. Naast de ketel stond een stoommachine met generator, die voldoende capaciteit had om behalve de loc ook zes rijtuigen te verlichten. Daarvoor werden kabels gebruikt die in een contactdoos op de loc werden gestoken. De contactdoos bij de schoorsteen zat op de beugel die op de foto is te zien. Verschillende locs hadden zo’n installatie. Loc 47 kreeg die in 1940 maar raakte die na een paar jaar alweer kwijt.
Twee dia’s van een onbekende fotograaf uit de begintijd van de ULF-trams in Wenen. Op basis van eigen waarnemingen dan wel speurtochten op internet kwamen Ad Vijge, Bas Eshuis, Ben Loos, Illya Vaes, Daniel van der Ree, David van der Spek en Erik Swierstra tot de volgende bevindingen:
De bovenste foto is gemaakt op de kruising Quellenstrasse met de Favoritenstrasse. Rechts op de foto de ingang van U-Bahnhof Reumannplatz. Op de voorgrond buigen de sporen van lijn 67 de Favoritenstrasse in. De foto is gemaakt na januari 1999, omdat toen dit tramtype op lijn 6 ging rijden. De verkiezingsborden zouden kunnen wijzen op de parlementsverkiezingen van 3 oktober 1999.
De onderste foto is genomen net na de halte Knöllgasse, op de hoek Quellenstrasse en Knöllgasse, waar lijn 65 rechtdoor gaat en lijn 6 linksaf. De fotograaf staat met zijn rug naar de Knöllgasse en kijkt richting Matzleinsdorferplatz. De tram heeft daar de tramtunnel verlaten. De foto is vlakbij de eerste foto gemaakt, dus waarschijnlijk op dezelfde dag. De Wurststand is tegenwoordig een Dönerzaak. Ook in Wenen heeft de tijd niet stilgestaan.
Deze dia werd door H. Luijendijk gemaakt op 28 mei 1977. Het is een voormalig motorrijtuig mat.’24.
Op de vraag om meer informatie reageerden Ad Vijge, Peter Wijshake, Martin Verwoert, Ton van Eijsden, Jeanne Kok en Steven Hopman. Zij weten te melden dat dit rijtuig als kantoor werd gebruikt door Trailstar in Rotterdam Noord Goederen. NS-dochter Trailstar exploiteerde hier een huckepack-terminal. Links naast het rijtuig is nog iets te zien van een tankoplegger van de Nederlandse Wegtanker Maatschappij, staande op een huckepack-wagen. In 1995 ging het rijtuig naar de SGB, sinds april 2016 staat het in de Tilburgse Spoorzone. In het boek ‘Van Stoom tot Stroom’ staat op pagina 169 een foto van dit rijtuig, dat toen het nummer Bz 5845 droeg. Het oorspronkelijke nummer was mCd 9415, later mCv 9415.
Hans de Haan, Nico Spilt
[printfriendly] |
Zoekplaatje: wie het weet…De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumenteerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van zo’n foto. Soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel. Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. |
RangeerpuzzelBehalve de gebruikelijke zoekplaatjes hadden we vorige maand ook een rangeerpuzzel. Het gaat om acht foto’s die Jan de Jongh op 9 augustus 1965 in Kranenburg maakte van rangeerbewegingen met een bloementrein uit Amsterdam. Hier kwamen geen reacties op, maar wie dat wil kan over deze puzzel tijdens de feestdagen nog eens rustig nadenken. |