Dieseltreintjes bij een groot stationsgebouw
Winterswijk in 1980 en 2013
Winterswijk september 1980: het Allan-dieseltje uit Arnhem is zojuist het station binnengelopen.
Op deze foto uit juni 2013 zien we een GTW-stel van Arriva. Het grote stationsgebouw duidt erop, dat Winterswijk vroeger een belangrijk grensstation was met veel goederenverkeer uit Duitsland.
Bert van Raaij
De spoorweggeschiedenis van Winterswijk
Winterswijk bezat vroeger een groot spoorwegemplacement, onder andere bestaande uit twee stations, drie locomotievendepots en een groot rangeerterrein. Er liepen treinen in vijf richtingen. De belangrijkste functie van de spoorwegen was het vervoer van kolen, die uit het Ruhrgebied kwamen en naar het westen van Nederland verder werd vervoerd.
Meer over het station Winterswijk en over de historie van het openbaar vervoer in Oost-Nederland valt te ontdekken in de Museumwerkplaats Transit-Oost. Dit museum beschikt onder andere over een collectie historische voertuigen, van de eerste T-Ford-bus uit 1923 tot de laatste GSM-bus die nog tot eind jaren 90 in dienst was. Ook dieseltreinstel DE2, bekend als “Blauwe Engel”, is in beheer bij Transit Oost. Deze treinen hebben tot in de jaren 90 gereden in de Achterhoek.
In de museumwerkplaats houdt een grote modelbaan de herinnering aan het spoorwegknooppunt Winterswijk levend. Deze modelbaan geeft een getrouw beeld van het emplacement anno 1928.
Meer informatie: www.transitoost.nl.
[printfriendly] |
Toen en …In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze keer aandacht voor station Winterswijk in 1980 en 2013. Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit hetzelfde standpunt zijn genomen. |