Zoekplaatjes

Wederom een aantal foto’s waar we graag wat meer informatie over krijgen. Reacties zijn van harte welkom. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Een foto van Huub van Keulen. Volgens zijn aantekeningen gemaakt in Hastings op 14 juli 2000. Hij noteerde ook de treinstelnummers 76610 en 76834, maar die kloppen niet met de foto. Dat roept de vraag op of de locatie wel klopt. Wie weet meer?

Deze dia werd gemaakt door Huub van Keulen op 20 augustus 2002 in Carlisle. Het gaat om een meettrein met de nummers 977391+999602. Wie weet meer over dit materieel?

Deze dia werd gemaakt door Huub van Keulen op 28 oktober 2002 in Sliedrecht met de treinstellen NS 960 + 456. Op de voorgrond een nieuw wissel. Waar diende dat voor? Het is nu weer weg.

Deze dia werd door Huub van Keulen gemaakt op 9 april 2001. Locomotief SSN 23 023 rangeert met rijtuigen van de SSN op het raccordement naar de transformatorenfabriek van Smit in Nijmegen. Wie weet iets over de aanleiding van deze rit?

Nog een foto van Huub van Keulen. We zien het voormalige stationsgebouw van de Kolejka Opalenicka (in de Duitse tijd Opalenitzaer Kleinbahnen GmbH) in Nowy Tomyśl. Dit smalspoornet (750 mm) werd in de jaren 1990 opgeheven. Waar in die stad lag het station? Meer gegevens over de smalspoorlijn zijn ook welkom.

De vorige zoekplaatjes

De foto’s hierboven zijn door F.J. Hoevenagel gemaakt op 3 oktober 1970 in Zutphen. De vraag was: weet iemand meer over deze gebeurtenis?

Frans Wessels en Martijn Haman herkenden op deze foto’s een rijtuig (C38) van de MBS. Dit werd bevestigd door Peter Barink, archiefmedewerker bij de Museum Buurtspoorweg. Die wist te melden dat er toen een NVBS-excursie plaatsvond over de industriesporen bij Zutphen. Op de tweede foto is in de achtergrond de brug over het Twentekanaal te zien met de spoorlijn naar Winterswijk.

Een bijzondere reactie ontvingen we van Jan Haasdijk. Hij heeft contact gehad met een van de organisatoren van deze excursie, de heer Jan Jansen Venneboer. Die liet het volgende weten: “Deze foto’s zijn gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Spoorweg Sport Vereniging Zutphen in september 1970. Ter gelegenheid daarvan heb ik een tentoonstelling (mede)georganiseerd. Ik heb toen een rijtuig van de MBS uit Haaksbergen, waar ik toen ook actief was, laten komen. De tweede foto is gemaakt bij de aftakking naar Vorden. Het was rond het einde van de klassieke beveiliging in Zutphen. Op het balkon staat onder meer de heer Montenberg (zonder hoed). Links voor de trein sta ik zelf, ik heb die trein toen begeleid. Inmiddels ben ik 92 jaar en heb nog het hele oude lid­maat­schaps­nummer 102087.”

Zie ook Op de Rails, november 1970, blz. 248.

Locomotief NS 1113 (in turquoise kleur) passeert met een kolentrein een plek waar de sporen worden verlegd. Gezocht: datum en locatie.

Frank Pennin, Huub Baardemans, Ad Vijge, Elbert Conijn en Kees Wielemaker herkenden de locatie: de foto is gemaakt bij Schalkwijk, een gehucht tussen Houten en Culemborg. In de verte is de Hervormde kerk te zien. Rechts naast het spoor staat het vroegere stationsgebouw (daar stopten al sinds 1934 geen treinen meer en het gebouw is in 1964 gesloopt). De trein komt uit het zuiden en rijdt over een hulpspoor richting Utrecht. De foto is gemaakt toen er een spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal werd gebouwd. Deze brug werd in 1952 in gebruik genomen. Loc 1113 kwam op 5 maart 1951 in dienst. De foto zal dus in 1951/52 zijn gemaakt. In 1976 werd over het Amsterdam-Rijnkanaal (een ontwerp van Anton Mussert uit 1930) een nieuwe spoorbrug in gebruik genomen.

Locomotief NS 1127 met een reizigerstrein bestaande uit Plan E-rijtuigen en een rijtuig uit de vroegere serie AB 7521-7555. Datum en locatie onbekend. Er zijn geen reacties op dit zoekplaatje gekomen.

Ook op de originele foto is het nummer van deze 1200 niet te lezen. Daniel van der Ree, Ad Vijge, Frans Hessels, Frank Pennin, Elbert Conijn herkenden de gezochte locatie: Apeldoorn. De trein vertrekt richting Amersfoort. Het treinstel links zal waarschijnlijk als stoptrein via Deventer naar Twente rijden.

Twee kruiers (in witte kiel) en de stationschef met zijn spiegelei staan bij een blokkendoostreinstel. Gezocht: datum en locatie.

Frank van der Vorm, Frank Pennin, Ad Vijge en Elbert Conijn herkenden direct de locatie: Dordrecht. Vroeger lagen er drie kopsporen aan de Rotterdamse zijde van dat station. De blokkendoostrein staat op kopspoor 20. Het toeval wil dat deze foto ook op Facebook is gesignaleerd, met de vermelding dat die op 21 juli 1937 gemaakt is door W.J. Haarman. En die datum kan goed kloppen.

Een Hongaars treinstel op weg naar Argentinië

In het februarinummer lieten we foto’s zien van een Hongaars treinstel in Nijmegen, dat op 19 juli 1955 op weg was naar Argentinië. Over dat treinstel zelf is wel wat informatie gekomen, maar niet over het verdere verloop van de reis door Nederland. Dat het treinstel in Rotterdam de boot naar Argentinië zou nemen mag echter wel worden aangenomen.

Foto: J. Lub, collectie SNR, 823.164C.

Kees Wielemaker vond in zijn collectie een interessante foto van een vergelijkbaar treinstel op Rotterdam Rechter Maasoever. Die foto is volgens de tekst op de achterzijde gemaakt op 2 januari 1954, dus ruim anderhalf jaar eerder dan de Nijmeegse foto. Helaas valt een treinstelnummer niet te ontwaren. Opvallend is wel dat het treinstel in Nijmegen uit vijf bakken bestaat en het treinstel in Rotterdam vier. Ook lijken de indelingen verschillend en de koppen zijn ook niet identiek. De naam van de fotograaf staat niet op de foto, maar wel een NVBS-fotonummer, namelijk 823.164C. Aan de hand van dat nummer wist het Foto­bureau van de NVBS ons te melden dat de foto is gemaakt door J. Lub.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes.