Nieuw in de bibliotheek
Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.
Ter herinnering aan uw bezoek bij Werkspoor N.V.
In deze convoluut – dat is een map met folders met een samenhangend onderwerp – zitten 28 folders uit de jaren zestig van de vorige eeuw, die alle betrekking hebben op spoorse zaken die bij Werkspoor geproduceerd werden.
Behalve basisgegevens in vijf verschillende talen met betrekking tot een hondekop-4, een diesel-5 en een diesel-2tje rollen ook die van vele rijtuigen en wagens voorbij. Mooie plaatjes van allerhande goederenwagens en (directie)rijtuigen. Niet alleen ten behoeve van Nederlandse maar ook van Indonesische en Argentijnse spoorwegen. Dus zo hier en daar behoorlijk onbekend spul!
Als uitsmijter een overdruk uit 1965 van een boeiend artikel van Ir. Wethmar over gekoeld railvervoer en een folder over een bus.
Plaatsnummer Ci-100.043.
Strassen- und Stadtbahnen in Deutschland
Band 21: Mecklenburg-Vorpommern
Dit is het 21ste en laatste deel van het standaardwerk over de geschiedenis van Duitse tramwegmaatschappijen. Het is uitgegeven in 2021 en bevat 160 bladzijden. Het meest noordoostelijke Bundesland Mecklenburg-Vorpommern in de voormalige DDR tegen de Oostzee aan vormt de achtergrond van dit boek.
Schrijver Michael Kochems en uitgever EK Verlag staan borg voor een hoog niveau, zowel inhoudelijk als qua uitvoering. Met 171, ook veel historische, foto’s in zwart-wit en in kleur, veel (lijnen)kaarten en tabellen komt er een geweldige lading informatie op je af zonder dat dit overrompelend is. Leen het, blader het door en lees het te hooi en te gras door en weet: als naslag kan je het altijd komen raadplegen.
Wellicht moeten we de heer Kochems aanraden om ook eens een studie te gaan verrichten in de voormalige Duitse koloniën in Afrika om de eventuele ooit bestaande tramwegen aldaar ook alsnog in kaart te brengen, nu hij in Europees Duitsland klaar is…
En oh ja, die andere 20 delen van deze reeks hebben we natuurlijk ook!
Plaatsnummer Ta-440.004.21.
Tramway art
The distinctive poster art of the London County Council tramways
Dit in 2010 uitgegeven prachtig uitgevoerde boek, samengesteld door Jonathan Riddle, geeft in 128 bladzijden een beeld van de tramwegaffiches uit de periode 1922-1933 die in Londen het gebruik van de tram (enkel- en dubbeldeks) moesten stimuleren.
Huh? Trams in Londen? Klopt dat wel? Ja zeker: tussen 1860 en 1952 was er een tramnet, dat op zijn hoogtepunt in de jaren dertig 534 km lang.
Verwacht geen overzicht van het wagenpark op posterformaat, maar denk meer aan plaatjes over de bestemmingen die je met de tram kon bezoeken. Ook de voordelen van het openbaar vervoer als snelheid, comfort en billijke prijs worden weergegeven.
Het artistieke niveau van een en ander is hoog en daarom zo interessant. En de uitvoering is op een niveau zoals je dat verwacht bij kunstboeken. Dus geen boek voor type- en nummerenthousiasten, maar daarom zeker niet een boek om te laten liggen.
Plaatsnummer Ka-480.211.
Mit der 03 unterwegs
Zwischen Nordsee und den Alpen
Dit is een fotoboekje van 90 bladzijden uit 2010 met 96 prachtige zwart-witfoto’s van 14×22 cm. De onderschriften en de inleiding zijn van de hand van Horst Troche, waarvan de bibliotheek in totaal 14 boeken bezit.
Troche was ingenieur en levenslang spoorwegman en heeft een vakkundige en voor de geïnteresseerde leek vrijwel volledig begrijpelijke inleiding over de techniek en geschiedenis van de Duitse sneltreinlocomotief type 03 toegevoegd. De fotobijschriften beperken zich over het algemeen tot de plaats en datum.
De foto’s zijn sfeeropnames van diverse topfotografen waaronder Carl Bellingrodt, dus geen binnenwerk met techniekdetailplaatjes. Voor dat laatste kun je ook bij ons terecht, maar dan in andere boeken.
Het leukste plaatje staat op bladzijde 41 en stelt de 03 voor in carnavalsuitmonstering!
Plaatsnummer Sm-440.276.
Wie die Klein- und Privatbahnen in der späteren DDR verstaatlicht wurden
1945-1952
In dit boek met 160 bladzijden geschreven door Lothar Weber uit 2020 wordt de nationalisatie van de kleine lokale spoorwegmaatschappijen in het oostelijk deel van Duitsland tijdens het DDR-regime in detail beschreven.
De tabellen op locomotiefniveau zijn een walhalla voor onze detailgeïnteresseerden. Van alle locs worden maatschappijnummer, fabrieksnummer, fabrikant, type/asindeling, bouwjaar en wat beknopte detailinfo gegeven.
Een grove schatting van mij komt uit op zo’n 3.500 behandelde eenheden, maar niet alleen (stoom)locomotieven komen aan bod ook een aantal (diesel)treinstellen, die wel meestal relatief klein zijn, dus eentjes en tweetjes.
Zo’n 70 zwart-witfoto’s completeren het geheel. Mijn favoriete foto’s: een soort Duitse Bello en een Schweineschnäuzen.
De bibliotheek schafte dit boek aan vanwege de interessante beperkende definitie van het onderwerp!
Plaatsnummer Sa-450.517.
Cuba – Minaz & Moa Diesel
Van dit fotoboek met 128 bladzijden, uitgegeven in 2019, en van de hand van Thierry Nicolas, word je echt lyrisch. Slordige spoortjes, nauwelijks onderhouden, hier vooral diesel, soms zelfs zelfbouwlocomotieven. Je kijkt je ogen uit.
Even terug naar de titel: Minaz betekent ministerio del azucar oftewel het ministerie van landbouw – lees suikerplantages. En Moa is een stad waar nikkelmijnen vlakbij zijn.
De hoofdmoot zijn dus transporten van suikerriet en nikkel door treinen getrokken door allerhande diesellocomotieven van diverse makelij. Zowel Rusland als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië leverden die machines in het verleden, en ze rijden nog steeds.
Ook zelfgebouwde locomotoren en een ‘galloping goose’ (omgebouwde vrachtauto) kom je tegen. Maar de zelfgemaakte(?) railbussen bijna helemaal achterin het boek zijn toch wel helemaal de kers op de pudding!
Oh ja als je goed oplet zie je ook nog een paar stoomlocs langskomen.
Plaatsnummer Sa-770.075.
Signalisations européennes
We kunnen over dit bewaarnummer uit 1997 van het Franse tijdschrift Chemins de Fer van 64 pagina’s kort zijn.
Wat een geweldig duidelijke verhandeling van Europese seinbeelden staat in deze publicatie. Zowel licht- als armseinen worden behandeld. Per land een paar bladzijden met tekeningen, foto’s en verklarende teksten.
Er is maar één probleem: helaas is het in het Frans geschreven, dus zo hier en daar wel even een woordenboek erbij, althans bij mij. Een voordeel: elk hoofdstukje gaat over het zelfde onderwerp ,dus het gaat steeds makkelijker!
Plaatsnummer Sb-400.031.
Rutger Ruempol
[printfriendly] |
Nieuw in de bibliotheekElke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie. Over de bibliotheekAlgemene informatie |
Medewerkers gezochtDe NVBS-bibliotheek heeft meer dan 30.000 boeken, dvd’s en ingebonden tijdschriftjaargangen. Zowel fysiek – in de kasten – als digitaal in de geautomatiseerde administratie, moeten al die boeken, dvd’s en tijdschriften bijgehouden worden. En dan is er natuurlijk ook nog de uitleenadministratie. Al die activiteiten worden uitgevoerd door enthousiaste NVBS-leden. Wij willen nu ons team versterken. Kennis en/of ervaring in een bibliotheek, automatisering of administratie is prettig, maar zeker niet noodzakelijk, want je wordt goed begeleid. Als tijdsbeslag mag je uitgaan van een middag per week (in Amersfoort). Het aardige is wel, dat ongemerkt je railkennis geweldig toeneemt. Geïnteresseerd? Neem contact op met Leo Riesthuis, vice-voorzitter of Rutger Ruempol, voorzitter, via bibliotheek@nvbs.com. |