Zoekplaatjes
Hieronder de reacties op de zoekplaatjes uit het juninummer. Maar we beginnen met enkele nieuwe oude foto’s waar de beheerders van de beeldbank graag meer informatie over krijgen. Reacties, graag met het fotonummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.
DIA100219-237-22. Bonthuis maakte deze foto op 4 mei 1978 in Wenen. Gevraagd worden de locatie en zo mogelijk het lijnnummer.
TR-TM-0236. Op 7 mei 1935 bezochten enkele NVBS-ers de BBA-remise in Drunen en bekeken het zandvervoer per tram tussen Heusden en ’s-Hertogenbosch. Er zijn toen foto’s gemaakt door Quanjer en Waldorp. Foto’s van eventuele andere fotografen zitten nog niet in de collectie van de NVBS. Op deze foto is een NVBS-lid te zien in locomotief TM 16 bij de remise in Drunen. Wie is dit?
TR-TM-0997 en 0998. Deze foto’s laten de bouw van een trambrug zien, op 28 januari 1932 bij ’s-Hertogenbosch. Mogelijk betreft het de nieuwe lijn Berlicum – Dungensebrug. Hierin lagen een ophaalbrug over de Zuid-Willemsvaart en een betonnen brug over de Aa. Waar lag de stalen brug op deze foto’s?
TR-TM-0999. Officieren en manschappen van het Nederlandse leger op een brug met tramspoor. De locatie is niet bekend en de datum ook niet. Heeft iemand een idee?
NEG568-502. Dit is een scan van een glasplaatnegatief uit de collectie van A.D. de Pater. Mogelijk is de foto door Derens gemaakt. Locomotief HSM 157 “EGMOND” is te zien en de foto moet zijn gemaakt tussen 7 juni 1907 en eind 1919. Gevraagd worden de locatie en zo mogelijk een nauwkeuriger datum.
De vorige zoekplaatjes
DIA167074-999-52. Een dia van H. Klomp van loc DB 218 190 met een stoptrein. Waar in Duitsland en wanneer? De locomotief werd na 1990 in deze kleur geschilderd en ziet er al weer mottig uit. Volgens Ton Stevenhagen is deze foto gemaakt in Ottbergen, tussen de oude locloods en het station. Van het nog steeds bestaande stationsgebouw is rechts op de foto een stukje te zien. De foto zou gemaakt kunnen zijn in de periode 1996-2000, toen de loc in Braunschweig was gestationeerd.
NEG244-587. Een onbekende fotograaf maakte deze foto van slijpwagen RET 2301 in 1933. Op de vraag naar de locatie kwamen antwoorden van Ton van Eijsden, André van Lieshout, Jan Haasdijk, Jan Boogaarts, Stef Stolk, Rob Eringaard en Elbert Conijn. Het gaat om de Rusthoflaan in de wijk Crooswijk in Rotterdam, bij het eindpunt van lijn 15. De huizen zijn inmiddels vervangen door nieuwbouw en de tram is hier verdwenen. Dezelfde foto blijkt ook voor te komen in de beeldbank van het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum: klik hier. Dat heb je met oude foto’s: die hebben vaak meer – of juist geen – eigenaren.
NEG244-885. Een foto van een onbekende fotograaf. Loc RTM 8 met PD 264 en vier salonrijtuigen A 805-808 tijdens een proefrit in 1908. Op de vraag naar de locatie kwam een reactie van Ton Dijkers: “Ik denk dat de trein op het doorgaande spoor stond dat langs de centrale werkplaats aan de Kromme Zandweg bij Rotterdam aan de lijn naar Spijkenisse liep. De werkplaats bestond toen nog in hoofdzaak uit twee gebouwen. De fotograaf stond daar met zijn rug naar toe en keek, schuin naar links, uit over het terrein waar later het vliegveld Waalhaven kwam te liggen. Op dat terrein aan de zuidkant van de nog aan te leggen Waalhaven stond toen geen bebouwing of begroeiing van betekenis. Ik heb dat daar zo natuurlijk zelf niet gezien. Daarvoor ben ik niet oud genoeg. Ik heb nog wel een vage herinnering aan het vliegveld: allemaal gras en een soort café met terras aan de Schulpweg. Ik moet daar in 1938 geweest zijn, want in 1939 werd het vliegveld voor onze militaire vliegtuigen gereserveerd. Een andere plaats langs de RTM-lijnen dan deze kan ik mij bij de foto niet voorstellen. In de jaren van 1946 tot 1966 heb ik zo vaak en zo veel van de RTM uit belangstelling bekeken dat ik niet weet waaraan ik anders zou moeten denken.” Ook wijst Ton erop dat de locomotief met de schoorsteen richting Rotterdam staat, wat bij de RTM ongewoon was: alle trams vertrokken uit Rotterdam met schoorsteen voor en kwamen achteruit weer terug. Ton schrijft: “Draaischijven waren bij de RTM niet aanwezig. De loc omdraaien kon alleen daar waar een sporendriehoek aanwezig was. De meest nabije mogelijkheid daarvoor was destijds het station Middeldijk, waar de zijlijn naar Zwijndrecht aftakte. Alle andere waren veel verder weg. De foto zal dus wel speciaal gemaakt zijn, als een portret van de trein, op verzoek van de fotograaf of in opdracht van de RTM-directie.”
NEG6103-005 en NEG6103-007. Twee foto’s die Hans Kaper op 1 oktober 1987 maakte van een door de gemeente Helmond geplaatst geluidsscherm. Op de vraag waar dit precies is zijn diverse reacties gekomen. Deze uit blokken opgebouwde geluidswal bevindt zich in Helmond aan de noordzijde van de spoorlijn, tussen de Deken van der Hagenstraat en de spoorlijn bij km 39,1, ter hoogte van Houtse Parallelweg 13. Het treinstel Plan T rijdt van Eindhoven naar Venlo en kruist zo direct het Helmonds Kanaal om dan station Helmond binnen te rijden. De huizen in de schaduw staan er nog allemaal. De foto is genomen vanaf de Deken van der Hagenweg, ongeveer ter hoogte van de overweg Kanaaldijk. De andere foto is vanaf de overkant genomen, mogelijk vanaf de eerste verdieping van een van de woningen. Hans Kaper was iemand die er niet voor terugdeinsde om ergens aan te bellen. Met dank aan Frank Sturm, Ton Stevenhagen en Bart van ‘t Grunewold.
TR60501684. Een foto van werkzaamheden aan het tramspoor omstreeks 1922. Ergens in Arnhem, Velp of Oosterbeek, maar waar? Carlo Vos weet het antwoord: de foto is genomen op de Schuttersbergweg (Geitenkamp) in Arnhem, vlak voor de kruising met de Zaslaan. Het gebouw staat er nog steeds, maar de tram heeft plaatsgemaakt voor de trolleybus.
In de herkansing
TR60501627. Een tramstel van GETA lijn 1 omstreeks 1941. Waar in Arnhem, Velp of Oosterbeek? Op deze foto zijn geen reacties gekomen.
Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)
[printfriendly] |
Zoekplaatje: wie het weet…De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumenteerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van zo’n foto. Soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel. Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer. |