Zoekplaatjes
Hieronder de reacties op de zoekplaatjes uit het vorige nummer. Maar we beginnen met een aantal nieuwe oude foto’s waar de beheerders van de beeldbank graag meer informatie over krijgen. Reacties, graag met het fotonummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.
DIA101421-311-05 is gemaakt door Luijendijk in Oostenrijk. De locatie is niet bekend.
DIA1012564-214-17 is gemaakt door Jan Vogels langs de Steyrtalbahn. Maar waar?
NEG644-969 is een repro, gemaakt door J.W. Sluiter. De locatie is onbekend en de datering ook. Wie weet meer?
De vorige zoekplaatjes
NEG7275-06353. Deze foto van een industrielocomotief is gemaakt door Herman Hesselink. Datum en verdere gegevens onbekend.
Volgens Kees Bijl, die Herman Hesselink persoonlijk heeft gekend en een deel van zijn negatieven voor de NVBS heeft gescand, gaat het hier om locomotief 2 ACZ de Carbonisation Sluiskil. De foto is gemaakt bij de cokesfabriek (Association Coopérative Zéelandaise de Carbonisation) in Sluiskil. Volgens Remmo Statius Muller, een andere kenner van het fotowerk van Hesselink, duidt het negatiefnummer 6353 erop dat deze foto in de zomer van 1966 is gemaakt. In de beeldbank staat een foto van locomotief 2 uit 1964, met de naam op de zijkant. Over de cokesfabriek in Sluiskil verscheen in 1999 een artikel in Op de Rails door Henk Kolkman.
Zowel Remmo als Ton Stevenhagen melden over de locomotief dat dit een type is dat na de oorlog in flinke aantallen is gebouwd door de Société Energie te Marcinelle in België. De locomotieven waren bestemd voor diverse Belgische en Franse industriële bedrijven. Foto’s van dit type (KDL7) zijn ook te vinden in het door Herman Hesselink geschreven boek België langs de spoorweg van weleer.
NEG7275-15553. Deze foto maakte Hesselink in de zomer van 1973 in Frankrijk. Op het voorste voertuig staat het nummer M.105. Lees verder onder de volgende foto.
NEG7275-15554. Ook deze foto maakte Hesselink in de zomer van 1973 in Frankrijk. Op de loc staat het nummer D.4028.
Op deze twee foto’s kregen we reacties van Frans Kristensen, Wim Verboom, Rudi Lagerweij, Ton Stevenhagen, Willem-Jan Gieszen en Remmo Statius Muller. Dit betrof voornamelijk informatie over de afgebeelde voertuigen zelf. Aan de hand van de materieelnummers is hierover op internet het nodige te vinden, inclusief informatie over bewaard gebleven soortgenoten:
- Locomotief 4028 is in 1944 gebouwd door General Electric, als onderdeel van een serie locomotieven voor het United States Army Transportation Corps (USATC). Na de bevrijding zijn deze locomotieven terecht gekomen bij verschillende spoorwegmaatschappijen, waaronder de Société Anonyme des Voies Ferrées des Landes. Op deze website is de carrière van deze locomotieven te lezen. En bekijk ook de presentatie van Hans Altena over de geschiedenis en activiteiten van het USATC.
- Autorail M105 is in 1938 gebouwd door De Dion-Bouton en is van het type NT. De bijwagen is een ‘remorque unifée’ SNCF XR9100/9500, gebouwd door Verney. Meer informatie
Willem-Jan Gieszen ontdekte waar deze foto’s zijn gemaakt: in Lacanau. Dit blijkt uit enkele foto’s op deze website. Lacanau ligt bij de Atlantische kust, aan het eindpunt van een inmiddels opgeheven spoorlijn uit Bordeaux. Deze spoorlijn is omgebouwd tot fietspad en in Lacanau kon onze redactie alleen nog een restant van het station vinden op Streetview. Remmo Statius Muller bevestigt de locatie Lacanau. Hij heeft een groot aantal negatieven van Hesselink gescand en overgedragen aan de NVBS, waaronder deze twee zoekplaatjes. Hesselink is ook samensteller van het boek Sur les rails d’autrefois uit 1996. Hierin staat een andere foto van loc 4028 op dezelfde locatie.
NEG234-021 is een negatief uit de nalatenschap van Hans van Engelen (collectie NZH Vervoer Museum). De foto werd gemaakt op 21 oktober 1944 toen de NZH niet meer reed. Naast het materieel staat Willem van Rooijen, laten Ed Bootsma en Dick van der Spek weten.
NEG234-013 is eveneens een negatief uit de nalatenschap van Hans van Engelen (collectie NZH Vervoer Museum). De foto werd gemaakt op 3 april 1941. Dick van der Spek laat weten dat we hier de heer Mulder zien.
NEG234-111a. Deze foto maakte Hans van Engelen in mei 1947 in Leiden (foto collectie NZH Vervoer Museum). Dit is Eltax-bus nummer 93 of 95, een Opel uit 1938, met een carrosserie van Den Oudsten en Domburg met 25 zitplaatsen. De bussen 93 en 95 reden aanvankelijk in Utrecht (GEBRU) en zijn in 1946 door de Eltax overgenomen. Met dank aan Maurits van den Toorn, Peter Hoope en Ed Bootsma. Ed heeft bij de Eltax in Leiden gewerkt.
NEG234-111b. Nog een bus van de Eltax, gefotografeerd door Hans van Engelen in mei 1947 in Leiden (foto collectie NZH Vervoer Museum). Dit is bus 96, in 1933 gebouwd door Opel met een carrosserie van Lamboo. De bus had 15 zitplaatsen en werd gebruikt voor een pendeldienst tussen Leiden en Warmond. Nog in 1947 is de bus afgevoerd. Met dank aan Ed Bootsma en Peter Hoope. Peter heeft in 1982 in de Autobuskroniek de volledige geschiedenis van de Eltax over de periode 1933-1963 beschreven en kan hierover alle gewenste informatie leveren.
Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)
[printfriendly] |
Zoekplaatje: wie het weet…De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumenteerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van zo’n foto. Soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel. Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer. (Reacties langs andere wegen krijgen wij niet vanzelf te zien. Gebruik dus altijd het mailadres dat hierboven staat.) |
Nogmaals: ontspoorde SikDIA609153-203 toont locomotor NS 273 in de takels van een ongevallenkraan na een ontsporing op een onbekende locatie. Vorige maand werd al duidelijk dat deze foto in het najaar of de winter van 1973 gemaakt moet zijn, in elk geval niet later dan 10 januari 1974. Ad Vijge doet een gooi naar de mogelijke locatie. Het spoor vlak bij de fotograaf lijkt naar links wat omhoog te lopen, het zou dus een heuvelspoor kunnen zijn. Daar zijn er niet zo veel van. Kijkend naar de goederenwagens in de verte zou het weleens om Amersfoort kunnen gaan. De mobilofooninstallatie op de Sik is ook een aanwijzing: mogelijk werd ze gebruikt als hulploc bij het heuvelen. |