Deense museumlijn laat de jaren 60-70 herleven
125 jaar Værslevbanen
Tijdens het weekend van 13-14 mei 2023 werd bij Vestsjællands Veterantog – die op ongeveer een uur reisafstand van Kopenhagen de museumlijn Høng-Gørlev exploiteert – het 125-jarig bestaan van de Slagelse-Værslev spoorlijn (Værslevbanen) gevierd. Sjors van Dongen was erbij en doet verslag.
Voor deze bijzondere gelegenheid kwam motorwagen DSB Litra MO 1846 op bezoek vanuit het Deense spoorwegmuseum in Odense. Deze verzorgde ritten over de museumlijn en over de Lokaltog-spoorlijn tussen Slagelse en Høng. Hierdoor herleefden de beelden van de jaren 60-70 toen deze motorwagens op de Værslevbanen hun diensten reden. Ook werd met deze motorwagen een fotorit georganiseerd voor liefhebbers.
De geschiedenis van de Slagelse-Værslev-banen
In de Spoorwegwet van 1894 werd door de Deense Riksdag een aanbesteding gedaan voor een spoorlijn van Slagelse naar Værslev via Høng om de Vestbanen (Kopenhangen-Kørsor) en Nordvestbanen (Roskilde-Kalundborg) te verbinden. Na discussie over of de lijn westelijk of oostelijk rond het meer Tissø moest lopen werd uiteindelijk voor het westelijke traject via Gørlev gekozen. De bouwwerkzaamheden begonnen op 10 februari 1896 met een budget van 1,6 miljoen DKK. Na wat moeilijkheden door onstabiele grond kon de lijn uiteindelijk geopend worden op 30 april 1898 met exploitatie door Danske Statsbaner (DSB).
Vanaf het begin reden alle diensten door naar het grotere Kalundborg in plaats van te eindigen in Værslev. Daarvoor werd voor de 8 kilometer tussen Værslev en Kalundborg gebruik gemaakt van de sporen van de Nordvestbanen, ook in handen van DSB. In de jaren dertig werden ook enkele treinen doorgetrokken van Slagelse naar Kørsor. Daar eindigde de spoorlijn vanuit Kopenhagen en moest (tot 1997) worden overgestapt op de boot naar Fyn. Vanaf 1901 had de Høng-Tølløse Jernbane (HTJ) aansluiting op de Værslevbanen in Høng.
Passagiersvervoer op de Værslevbanen was nooit winstgevend en de lijn was voor haar inkomsten vooral afhankelijk van het goederenvervoer. De opening van de suikerfabriek in Gørlev in 1912 leidde tot een aanzienlijke toename van het suikerbieten- en kolenvervoer. De opening van een zwavelzuur- en superfosfaatfabriek in Kalundborg in 1930 zorgde voor een grote hoeveelheid chemicaliënvervoer.
In de jaren 60 werden de meeste stations gedegradeerd tot facultatieve haltes vanwege de verder teruglopende passagiersaantallen. Alleen Værslev, Gørlev en Høng bleven over als vaste stopplaatsen. Het goederenvervoer in Gørlev bleef daarentegen groeien. De laatste uitbreiding van het emplacement aldaar vond nog in 1966 plaats.
Vanwege de tegenvallende passagiersaantallen besloot DSB om de lijn Slagelse-Værslev vanaf 23 mei 1971 te sluiten voor passagiersvervoer. Het baanvak Gørlev-Værslev werd in zijn geheel gesloten en in 1992 afgebroken. Tegenwoordig is dit baanvak een mooi wandelpad. Het goederenvervoer naar de suikerfabriek in Gørlev bleef echter door DSB behouden tot 1994.
Het personenvervoer tussen Høng en Slagelse werd door HTJ overgenomen en is sinds 2023 in handen van diens opvolger Lokaltog. Sinds 1994 wordt er in het zomerseizoen met historische treinen gereden over de 4,5 kilometer tussen Høng en Gørlev door Vestsjællands Veterantog (VSVT), onderdeel van de Dansk Jernbane-Klub (de Deense equivalent van de NVBS).
De festiviteiten op 13 en 14 mei 2023
VSVT kondigde in april 2023 aan dat ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de spoorlijn tussen Høng en Gørlev DSB Litra MO 1846 van het Deense spoorwegmuseum in Odense een bezoek zou brengen aan de museumlijn en ook pendelritten zou verzorgen over de Lokaltog-spoorlijn tussen Slagelse en Høng. Dit treinstel was een toepasselijke bezoeker: de DSB Litra MO waren vanaf het einde van de jaren 30 tot de sluiting voor passagiers het vaste gezicht van de DSB-treinen op de Værslevbanen en andere lokaalspoorwegen van de DSB.
Met de aflopende revisietermijn van de 1846 in november 2023 en de aankondiging van het Deense spoorwegmuseum om geen revisie te ondernemen is dit waarschijnlijk een van de laatste keren dat de 1846 (en daarmee een Litra MO) op het nationale spoorwegnet te zien geweest is. Er zijn nog vier andere Litra MO’s bewaard gebleven, maar geen van alle zullen in de nabije toekomst rijvaardig worden.
Op zaterdag 13 mei werd voor de liefhebbers een speciale fotorit georganiseerd waarbij de 1846 gecombineerd werd met bagagewagen DSB Eh 6762 (Scandia, 1930) uit de collectie van VSVT om een typische lokaaltrein uit te beelden. Hieronder een fotoverslag van het weekend. De lezer wordt meegenomen op een fotografische reis van Slagelse naar Gørlev en terug.
Postscript: verdwenen Deense tractie in Duitsland
De terugreis naar Nederland vanuit Slagelse werd (via Kopenhagen) ook ondernomen per trein. De DSB-dienst Kopenhagen-Hamburg Hbf werd toen nog uitgevoerd door de uiterst comfortabele DSB IC3 (Litra MF/FF) dieseltreinstellen, gebouwd door Scandia in Randers in de jaren 90. Inmiddels behoort dit ook tot de geschiedenis: sinds 17 juni 2023 wordt deze dienst geëxploiteerd met DSB Vectrons en gehuurde DB IC1-rijtuigen. Deze samenstelling zal vanaf 2024 weer vervangen worden door nieuwe Talgo-treinstellen.
Met het verdwijnen van de dienst Hamburg-Kopenhagen zijn de DSB IC3-stelleb nu grotendeels van Duitse bodem verdwenen. Alleen de nachtelijke IC en de dienst Aarhus-Hamburg worden voorlopig nog met deze stellen uitgevoerd. Daarom als postscript van dit Deense avontuur nog een kleine ode aan de DSB IC3-treinstellen op Duits grondgebied.
Tekst en foto’s (tenzij anders vermeld): Sjors van Dongen.
[printfriendly] |
InformatieSpoorlijn Slagelse – Værslev (Wikipedia) In de NVBS-bibliotheek zijn diverse boeken over de Deense spoorwegen aanwezig, geschreven door spoorweghistoricus Ole-Chr. M. Plum. |