Een vergelijking van 2024 met 25-60 jaar geleden
De tram in Gent (3)
In het weekend van 18 en 19 mei 2024 wordt gevierd dat de tram in Gent 150 jaar bestaat. In de aanloop daarnaartoe verzorgt Frits van Buren een aantal artikelen over de Gentse tram. In dit derde deel vergelijkt hij een aantal actuele situaties met die van 25 tot 60 jaar geleden.
Bij een rondgang door Gent werd op een aantal punten de huidige toestand vergeleken met die 25-60 jaar geleden. Om de route makkelijker te kunnen volgen is het in deel II getoonde schema van het huidige net hieronder nogmaals afgebeeld.
De rondgang werd begonnen bij de P&R Industrieweg in Wondelgem aan de westkant van Gent. Een aantal trams van de huidige lijn T2 naar Melle Leeuw in het zuidoosten van Gent begint daar, maar een aantal trams komt al vanaf het ongeveer 1,5 km noordwestelijker gelegen eindpunt Brielken in Evergem. Op deze lijn T2 wordt een frequente dienst met zowel Hermelijn- als Albatros-trams gereden. Wel zijn deze frequenties afhankelijk van het tijdstip van de dag en van de dag van de week, en ook zijn tijdens de schoolvakanties de frequenties lager.
Ook op de Korenmarkt zijn de auto’s vervangen door voetgangers en fietsers.
De Korenmarkt komt uit op de Sint-Michielshelling. Daar maakte J. Vogels onderstaande opname.
De sporen op de voorgrond liggen op de Sint Michielshelling maar houden op bij de Leiebrug. Meteen rechts is het spoor richting Veldstraat. De tram reed in zuidelijke richting door de Veldstraat en in noordelijke richting door de parallel gelegen Sint Niklaasstraat. Maar in de Veldstraat zijn de sporen samenhangend met de tot 2029 durende werken aan de zogenaamde Petercelle-as opgebroken en vervangen door een strook asfalt.
Op grond van het Masterplan Torenrij Gent uit 2007 is in de jaren daarna de infrastructuur van de omgeving van de Cataloniëstraat heringericht. Daarbij zijn de tramhaltes op de Korenmarkt komen te vervallen. Op de Cataloniëstraat en het Emile Braunplein is een complexere sporensituatie ontstaan. Een bijzondere constructie is vermoedelijk bedacht om vereiste boogstralen op de hoek van de Sint Niklaasstraat en de Cataloniëstraat te kunnen realiseren. Een Engels wissel draagt verder bij aan de complexe sporensituatie.
Vanwege veel soms ernstige fietsongevallen ten gevolge van de groeven van de tramsporen beproeft De Lijn na eerdere proeven op de Stelplaats Gentbrugge vanaf januari 2024 een opvulmiddel voor de tramsporen. Ook op de Botermarkt is een opvulling van de (niet gebruikte) tramsporen zichtbaar.
Het wegdek op de Botermarkt en de Belfortstraat is rond 2015 vernieuwd en toen zijn tevens de tramsporen vernieuwd. Maar deze tramsporen lopen dood bij de Kammerstraat en zijn dan ook nooit gebruikt.
De iets zuidelijker gelegen halte “Zuid” op het Gaaf van Vlaanderenplein is thans een knooppunt van de drie van de vier Gentse tramlijnen, maar in 1965 was het daar heel wat rustiger en simpeler. Nu is het een drukke halte met abri’s. Behalve de lijnen T2 en T3 passeert daar ook lijn T1 (Flandres Expo – Sint Pietersstation – Rozemarijnbrug – Zuid – Gentbrugge Stelplaats).
Vanaf hier is de bestemming van lijn T3 via de Jacques Eggermontstraat in het stadsdeel Ledeberg de eindhalte Moscou. De bestrating in Jacques Eggermontstraat is vervangen door asfalt
Het eindpunt Moscou is de afgelopen 60 jaar veranderd van een uitgestorven eindpunt in een klein tramstation. De merkwaardige naam dankt het aan de aanwezigheid van een detachement van het Russisch leger dat voor en na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo (1815) enkele maanden aldaar kampeerde.
Het eindpunt van lijn T1 is de stelplaats Gentbrugge aan de Brusselsesteenweg. Er staan nu andere trams en er zijn opstelsporen aan de rechterkant bijgekomen. Maar de watertoren op de achtergrond is nog steeds aanwezig.
Bij de stelplaats bevond zich een café met een merkwaardige vorm: “De Ton”. Dit café bestaat nog steeds en is een aardig punt om het drukke tramverkeer op de Brusselsesteenweg te bekijken.
Frits van Buren
Gent bezoekenDe reis vanuit Utrecht Centraal naar Gent Sint-Pietersstation per trein met overstappen in Rotterdam en Antwerpen-Berchem vraagt 3 uur en 15 min. Met de auto via Breda en Antwerpen duurt de reis 2 uur en 15 min. De Gentse tram bekijken kan makkelijk met een 24 uur geldig Dagticket. Het is voor € 7,50 verkrijgbaar bij de automaten bij de tramhaltes en kan onder andere betaald worden met een pinpas. Bij elke keer instappen moet het ticket bij de automaat in de tram gescand worden. In deze link wordt een groot aantal parkeerterreinen in Gent genoemd. De P+R Gentbrugge Arsenaal en de P+R Gentbrugge E17 liggen vlakbij de van een kaartautomaat voorziene haltes van tramlijn T2. |
De eerste Gentse tram reed 150 jaar geleden. Deze bijzondere verjaardag zal niet onopgemerkt voorbijgaan want op zondag 19 mei 2024 wordt het historische centrum van Gent het decor voor een tramparade en historische publieksritten. Naast elektrische trams zullen ook een paarden-, stoom- en dieseltram van de partij zijn. Op zaterdag 18 mei 2024 kun je al voorproeven met diverse erfgoedtrams die de stad in alle richtingen zullen doorkruisen. Alle informatie over het programma, de deelnemende voertuigen en dienstregelingen is te vinden op www.150jaartram.be/gent. Op deze website komt bij klikken op “Gent” een menu tevoorschijn met als onderdelen Programma, Plan je bezoek, Historiek, Trams en Organisatie. Onder “Plan je bezoek” staan de prijzen vermeld voor de aan de halte van Gent Sint-Pieters en op de eventsite op de Korenmarkt verkrijgbare kaartjes voor de publieksritten. Onder “Erfgoedwandelingen” staan de binnenkort beschikbare erfgoedwandelingen. In de via de Playstore of Appstore downloadbare erfgoedapp staan nu al drie tramwandelingen in Gent. En tenslotte vermeldt het menu de tentoonstelling “150 jaar tram in Gent”. Deze tentoonstelling wordt van 17 mei tot 1 september 2024 gehouden in het Industriemuseum in Gent. |