Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Het Stichtse Lijntje

Plaatsnummer Sa-131.022

Het Stichtse Lijntje door René Janson, 2022, 14 pagina’s. Artikel in het Baarnse historisch tijdschrift Baerne, 46e jaargang nummer 2, juni 2022, pagina 46 t/m 59. Rijkgeïllustreerd en voorzien van twee kaarten en twee em­place­ments­tekeningen. Voorts foto’s van de nog bestaande stationsgebouwen, die overigens deels een andere bestemming hebben gekregen en wel voornamelijk in de horecasector.

Dit artikel is juist zo aardig vanwege de couleur locale en de feodale verhalen over edele heren, die brood per trein lieten bezorgen en de bakker in het donker lieten teruglopen in de winter, maar ook de wens van het Koningshuis om geen stopplaats te krijgen bij paleis Soestdijk, hetgeen alleen maar gedoe zou geven… Maar aan de andere kant gaat het verhaal, dat dit economisch behoorlijk onrendabele lijntje in stand gehouden werd, omdat diverse spoorwegdirecteuren vlak bij de haltes woonden, die natuurlijk later gebouwd werden dan hun woonhuizen. Oh ja, de overkapping bij stationnetje Soestdijk is speciaal gemaakt voor de Koningin-Moeder zodat zij nooit nat zou worden als het regende. En als je het artikel helemaal uitleest, kom je ook nog een paardentram tegen. Dit boekje is ‘klein maar fijn’, dus kom maar even kijken… (RR)

De Nieuwe Blauwe Tram

Plaatsnummer Co-100.068.8

De Nieuwe Blauwe Tram, Deel 8: de Lijn Leiden-Den Haag en de lokaaldienst Voorburg-Scheveningen. Uitgegeven door stichting De Nieuwe Blauwe Tram, 2024, 96 pagina’s, foto’s, tekeningen, kaartjes enz.

Voor iemand die in de jaren vijftig regelmatig in blauwe en gele trams rondreisde in Den Haag en Leiden/Noordwijk is het onmogelijk om een objectieve beschrijving te geven van dit ontzettend aardige vervolgdeel van deze serie. In eerste instantie hoopte ik ook met plaatjes van de ‘kleine’ Leidse trams van Oegstgeest naar Rijndijk, die ook nog figureren in de film ‘Als twee druppels water’ naar het boek ‘De donkere kamer van Damocles’ van W.F. Hermans. Helaas, dan moet je teruggrijpen op deel 4, daar kan je ze wel vinden… Het is weer een uitermate verzorgde uitgave, en het mooie is, dat de opbrengst gebruikt wordt voor de verdere reconstructie van het laatste tweelingtramstel van de NZH (A619/A620). Eigenlijk moet je deze boeken niet bij ons lenen, maar kopen in de winkel… (RR)

Smalspoor in Nederland

Plaatsnummer Ia-100.001

Smalspoor in Nederland, door H. Sluijters. De Alk, 1985, 144 pagina’s, 120 foto’s.

In 1983 schreef H. Sluijters een artikel in Op de Rails met als titel Het Nederlandse industriële smalspoor. Het artikel behandelt de smalspoorlijnen van tien steenfabrieken. De schrijver doet een oproep aan zijn lezers om wanneer zij nog meer bedrijven met werkend smalspoor kennen hem een berichtje te sturen. In het novembernummer van 1983 staat een artikel over de sluiting van een internationale smalspoorlijn van 18 kilometer van Erica in Zuidoost-Drenthe naar Duitsland. In december 1984 volgt nog een artikel over een steenfabriek in Losser met een 250 meter lang lijntje. Beide artikelen zijn van H. Sluijters. Er komen nog meer reacties. Het resultaat van dit alles is het boek dat in 1985 is verschenen en een overzicht geeft van het industriële smalspoor dat in het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw nog bestond. Inmiddels is er vrijwel niets over, maar helemaal verdwenen zijn de kleine treintjes niet. Smalspoormusea zijn er in Valkenburg Z.H. (Stoomtrein Katwijk-Leiden), in Erica (Industrieel Smalspoor Museum) en Heteren (Gelders Smalspoormuseum). (GR)


Gerhard Riesthuis, Rutger Ruempol


Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s


Werkzaamheden in Amersfoort

Vanwege grootschalige werk­zaam­heden is station Amersfoort in juli en augustus niet of moeizaam per trein bereik­baar. De bibliotheek, de winkel en het archief zijn dan niet altijd op de gebruikelijke tijden geopend. Raadpleeg voor vertrek de openings­tijden van NVBS Centraal.