Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


De NS in 1961

Auteur van dit magazine is Cock Koelewijn en het is dit jaar uitgegeven door Uquilair in Rosmalen. In het jaar 1961 wordt de 40-urige werkweek in gevoerd wat betekent dat de meeste mensen niet meer op zaterdag werken. De trein moet echter wel rijden op de zaterdagen De NS moet daardoor meer personeel aanstellen wat in 1961 even moeilijk was als in 2024. Om alles nog erger te maken blijkt dat de winterdienstregeling 1960/61 en vooral de zomerdienstregeling 1961 grote problemen opleveren. In de diensten naar het noorden en oosten van het land gaan treinstellen rijden. Getrokken treinen moeten de diensten van het westen naar het zuiden versnellen en tegelijkertijd minder overstappen nodig maken. Mede door het personeelstekort moet het personeel (te) lange diensten maken en blijken ook rijtijden zo krap te zijn dat vertragingen niet ingelopen kunnen worden. Koelewijn beschrijft dit alles uitgebreid. In 1961 verschijnt het prototype van het Treinstel Toekomst van de fabrikant Werkspoor. Het is van allerlei nieuwe techniek voorzien zoals elektropneumatische remmen, centrale deursluiting en deurvergrendeling. Voor de secondaire lijnen komen dieseltreinenstellen in gebruik. Een andere nieuwigheid is de autoslaaptrein, die in 1960 voor het eerst rijdt naar Avignon. Wegens het succes ervan komt een 1961 een tweede auto­slaaptrein naar Domodossola. Er zijn in 1961 twee grote ongelukken, in Geldrop en Tilburg. Beide hebben te maken met de verouderde beveiliging. Ook aan het goederenvervoer besteedt Koelewijn veel aandacht.

Plaatsnummer Sa-100.263. Het magazine is ook nog te koop in de NVBS-winkel.


London’s Underground

John Glover, de auteur van dit boek, heeft veel geschreven en gefotografeerd over railvervoer in Londen. Dit is de twaalfde gewijzigde uitgave van zijn belangrijkste boek over de metro van Londen, die daar Underground genoemd wordt. Deze metro is de oudste van wereld, geopend in 1863. De eerste lijnen werden gebouwd volgens het ’cut-and-cover’ (’graaf-en-bedek’) systeem wat zeer duur is en, erger nog, langdurig veel hinder oplevert. Denk aan de problemen in Amsterdam bij de bouw van de metro naar de Bijlmer. In 1843 was het echter gelukt een tunnel onder Theems te graven door een buis (’tube’) in de grond te drijven en dan de grond in de buis weg te graven en vervolgens zo snel mogelijk een bakstenen wand in de buis te maken. Peter Barlow en anderen verbeterden deze methode door een cirkel­vormig schild en gietijzeren segmenten voor de wanden te gebruiken. Tegen het eind van de 19e eeuw werden alle nieuwe lijnen op deze manier gebouwd. De eerste ondergrondse treinen waren stoomtreinen. Maar in 1890 reed met groot succes de eerste elektrische ondergrondse. Daarna ging het snel en beïnvloedde de groei van de stad de groei van de Underground en omgekeerd. Het boek is verschenen in 2015 en behandelt in de laatste hoofdstukken de vervlechting van al het openbaarvervoer op rails – dus ook iets over de Overground – in Londen en de toekomstplannen. Veel aandacht is er ook voor het materieel. Het boek is mooi uitgeven met goede foto’s.

Plaatsnummer Ua-480.025.d.


Images of East Anglia Railways

Dit in 2015 verschenen boek is door Maurice Dart samengesteld uit zijn eigen fotoverzameling. Het behoort tot een reeks fotoboeken waarvan de titel steeds begint met ”Images of”. Op het eerste gezicht is het vooral een fotoboek met foto’s van stoomlocomotieven waarvan de NVBS-bibliotheek er honderden bezit. Die indruk is als men de inhoudsopgave beter bestudeert te voorbarig. De nadruk bij de stoomlocomotieven ligt op de kleinere locomotieven waarvan veel minder foto’s bestaan. Op pagina 84-85 staan kleine tweeassige tenderlocomotiefjes. Verder zijn er rangeerdiesels maar ook diesel­locomotieven voor zware goederen­treinen. Kleinere en grotere diesel­treinstellen ontbreken niet. Kortom een aardig foto­boek om eens door te bladeren. De leukste en interessantste foto’s staan in de tweede helft.

Plaatsnummer Sa-481.381.


Bilder von der Dresdner Strassen­bahn

125 Jahre Stadtgeschichte auf seltenen Fotographien

Mit der Strassen­bahn durch Dresden

Stadtgeschichte auf seltenen Fotografien

Twee fotoboeken samengesteld door Gerhard Grundmann uit foto’s uit meer­dere privéverzamelingen. Bilder verscheen in 1997 en Mit der Strassen­bahn eind 1998. Ze bevatten tezamen ruim 400 foto’s. De twee boeken beginnen met kopieën van ansichtkaarten uit het oude centrum van Dresden en voeren de kijker met de klok mee rond door de stad. Hierbij worden ook trams vertoond op plekken waar al lang geen tram meer rijdt of op plekken die onherkenbaar zijn veranderd. Het verschijnen van Bilder leidde er toe dat Grundmann in contact kwam met andere personen die beschikten over nog meer al dan niet zelfgemaakte oude foto’s met trams. Mit der Strassen­bahn bevat daar­door meer foto’s uit de buitenwijken en foto’s van de nieuwe trams die in 1998 gingen rijden. Op de schutbladen van de twee boeken zijn lijnenkaarten van de tram in Dresden afgebeeld, in totaal vier verschillende.

Plaatsnummers Ta-450.094 (Bilder) en Ta-450.104 (Mit der Strassenbahn).


Gerhard Riesthuis


Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s