Van station naar monumentale woning

Stocksund in 1986 en 2014

Het Zweedse station Stocksund uit 1905 lag aan de lijn van station Stockholm östra naar het noorden. Deze smalspoorlijn staat bekend als Roslagsbanan. Het eerste deel was dubbelsporig, uitgezonderd de enkelsporige brug over de zeestraat Stocksundet. In maart 1996 werd hier een nieuwe dubbelsporige brug in gebruik genomen. De spoorlijn werd daarbij verlegd in westelijke richting. Daarmee verloor het oude station Stocksund zijn functie. Tegenwoordig is het een monumentale woning. Langs de verplaatste spoorlijn ligt een nieuwe halte Stocksund.

De oude situatie (zomer 1986).

De nieuwe situatie (juli 2014). Foto’s: Hans Sodenkamp.

Op deze luchtfoto zijn het oude (boven) en nieuwe station te zien. De gele lijn geeft aan waar de vorige spoorbrug lag. Bron: Google Maps.

In de NVBS-bibliotheek zijn enkele boeken en dvd’s te vinden waarin de Roslagsbanan (voorstadsverkeer in Stockholm) voorkomt.



Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: station Stocksund in 1986 en 2014 door Hans Sodenkamp.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie