Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Het eerstvolgende station is…

Dit boek bevat een groot aantal korte stukjes over het wel en wee van het reizen per trein. Zo is er een stukje over kranten in de trein: wie leest er onderweg nog een (fysieke) krant? Trouwens, lezen in een papieren boek is ook zeldzaam geworden. De moderne treinziger opent als eerste zijn of haar mobieltje. In het stuk over de treinkaartjes wordt gesproken over de onderwijzerskaart. Wie weet wat dat is? Een goede vraag voor een quiz. Het boek staat vol met weetjes, al dan niet de moeite van het weten waard. Leuk om te lezen. De auteurs zijn Wim Daniëls en Suzanne Voets. Het boek verscheen 2024 en is ook in de winkel van de NVBS te koop.

Plaatsnummer Sa-100.264.


Wandelen rond oude spoorlijnen

In 2024 verscheen ook dit boekje samengesteld door Kees Volkers. Het beschrijft elf wandelingen over oude – meestal opgebroken – spoorlijnen. Ze zijn naar lengte geordend; de kortste is 13 km, de langste 20 km. Bij de meeste routes kan men makkelijk per openbaar vervoer terug naar het beginpunt. Bij de eerste route van Herkenbosch naar Dalheim (in Duitsland) langs de IJzeren Rijn kan men wel per trein naar Mönchen-Gladbach maar vandaar is de verbinding naar Venlo slechts enkele malen per dag mogelijk. De andere beschreven wandelingen zijn Santpoort-Noord naar IJmuiden, Oukooperdijk naar Mijdrecht, Alphen (NB) naar Weelde in België, Apeldoorn naar Vaassen, Schijndel – Mariaheide over het Duits Lijntje, Groesbeek naar Kranenburg (Duitsland), Assen naar Gieten, Woudenberg via Leusden naar Woudenberg, Waalwijk naar Den Bosch over de Halve Zolenlijn, en tenslotte Stiens naar Blija (Dokkumer Lokaaltje). Het boekje is mooi uitgegeven, de wandelingen zijn duidelijk beschreven en bezienswaardigheden onderweg zijn op de kaarten – 1:25.000 – aangegeven. Op de achterkant staat de auteur op een van de honderden meters lange bruggen van de Halve Zolenlijn. Ook dit boekje is te koop bij de NVBS.

Plaatsnummer Sa-100.265.


The Thai-Burma Railway

Met dit boek uit 2007 wil auteur Rod Beattie de werkelijke geschiedenis beschrijven van de krijgsgevangen en dwangarbeiders die in de Tweede Wereldoorlog een spoorlijn bouwden die het spoorwegnet van Thailand verbond met dat van Birma (nu Myanmar). Deze spoorlijn, die van groot belang was voor de Japanners die hoopten India te kunnen veroveren, werd na WO II bekend door het succes van de film The Bridge on the River Kwai. Van de mensen die aan de spoorlijn werkten kwam bijna 40% om het leven. Onder de 178.000, vooral Aziatische, dwang­arbeiders vielen veel slachtoffers (48%). Van de 62.000 krijgs­gevangenen overleefde 20% het niet. In de film lijkt het dat vooral krijgs­gevangenen aan de spoorlijn werkten. Dat beeld klopt dus duidelijk niet. De werkelijk­heid is erger dan het beeld dat de film geeft. Het boek bevat naast getuigenissen van overlevenden veel foto’s van de spoorlijn en het leven in het kamp.

Plaatsnummer Sa-942.008.


The Great Railway

De grote, belangrijke spoorlijn van de titel van dit boek is de spoorlijn die de oostkust van Canada met de westkust verbindt. In 1871 besloot British Columbia – de Britse kolonie aan de Stille Oceaan ten noorden van de Verenigde Staten – dat het zich wilde aansluiten bij Canada op voorwaarde dat de trein naar het oosten zou komen. Anders gezegd: BC wilde een Trans-Canada-spoorlijn van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan. Dat betekende een spoorlijn over de Rocky Mountains. Dit gebergte was toen nog grotendeels onbekend terrein. Meteen brak een strijd uit wat de beste route zou zijn door het gebergte. Wel was het duidelijk dat de lijn geheel over Brits – lees Canadees – gebied zou moeten lopen. De Verenigde Staten hadden zich pas onafhankelijk gemaakt. In november 1885 werd de laatste spijker voor de spoorlijn geslagen en hiermee eindigt het boek. Het boek bevat een groot aantal kaarten, spotprenten en foto’s, alles in zwart-wit. Op de laatste pagina wijst de Canadese Maagd trots naar het resultaat van alle inspanning. De auteur van dit boek uit 1972 is Pierre Berton.

Plaatsnummer Sa-710.099.


De samenstelling van EuroCity-treinen 1987-2023

Jean-Pierre Malaspina is de samensteller van een aantal boeken over de samenstelling van treinen. Dit boek bevat de tekeningen van alle inter­nationale treinen die tussen 1987 en 2023 hun oorsprong hadden in een land in het noord­westelijk deel van Europa. Een tweede deel (nog niet in onze bibliotheek) bevat de treinen die vertrokken uit een land uit het zuiden en zuidoosten van Europa. Het is een boek voor specialisten en spoor­weg­model­bouwers die hun treinen in de juiste samen­stellingen. Alle afbeeldingen zijn in kleur.

Plaatsnummer Sx-400.057.1.


Gerhard Riesthuis


Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s