Een rijdende lentegroet uit vier steden vol tramhistorie

Voorjaarskriebels bij de Nederlandse museumtrams

Als het lente is openen de trammusea weer hun deuren voor het publiek en rijden de elektrische museumtrams uit door stad en land. Paul van Baarle bezocht de rijdende historische trams in Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Rotterdam en geeft een beeld van hoe rijk Nederland is op tram­gebied.

Alle foto’s werden gemaakt in maart en april, en – op twee na – in het jaar 2025. Dit overzicht laat zeker niet alle elektrische museumtrams in Nederland zien, want daarvoor zijn de collecties simpelweg te groot en is het onmogelijk om alle rijvaardige trams in twee maanden op straat te zien. Wel mag dit verslag gezien worden als een impressie van de ontluikende trammusea in de lente van 2025.

Hier mag je verwachten dat een historische tram zal stoppen – maar welke, en waarheen? Reis mee in de wereld van de elektrische museumtrams. Arnhem, 6 april 2025.

Lente in Amsterdam

De Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA) rijdt met historische trams over de laatste resten van de oude Haarlemmermeerspoorlijnen, momenteel tussen Jollenpad/Zuiderhof en Parklaan (Amstelveen). Tussen het Haarlemmer­meer­station en het Jollenpad rijdt een pendelbus. Deze museumtramlijn staat te boek als lijn 30.

Er rijden hier tijdelijk geen historische trams uit Amsterdam, maar wel uit Den Haag, Rotterdam, Praag en van de Nederlandse Buurtspoorweg-Maatschappij (NBM). Met name motorrijtuig 20 van de NBM, dat dienst deed op de lijn Utrecht–Zeist, is een pronkstuk in de collectie van de Nederlandse museumtrams.

NBM-motorrijtuig 20 uit 1910 gaat bijna op in het frisse voorjaarsgroen nabij de halte Amsterdamseweg op 20 april 2014.

De elektrische motorrijtuigen van de NBM maakten reclame voor elektrisch koken. Vandaag de dag is die slogan nog steeds actueel.

De EMA verzorgt, naast ritten op de museumtramlijn, ook stadsritten vanaf de Dam door het oude centrum. Deze stadsritten staan te boek als lijn 20, maar de museumtrams zijn veelal voorzien van historische lijnnummers en bestemmingen. Op deze rondritlijn rijden geen trams uit andere steden, maar uitsluitend trams uit Amsterdam. De route staat aangegeven op de website en sinds 19 april wordt de rondrit ‘met de klok mee’ gereden.

Amsterdamse blauwe trams zijn er in vele soorten en maten. Tramstel 401 + 731 passeert op 19 april 2025 als stadsrondrit door de Utrechtsestraat.

Op dezelfde dag reed ook motorrijtuig 465 uit 1929 met aanhangrijtuig 748 zijn rondjes. Hier is het stel te zien op de Ceintuurbaan.

Voor een tramliefhebber lijkt mij overigens de keuze snel gemaakt: liever een rondrit door het centrum in een prachtig gerestaureerde museumtram dan het getob in een rondvaartboot door de Amsterdamse grachten.

Lente in Arnhem

In de vorige editie van NVBS Actueel werd gemeld dat het nieuwe tramrijseizoen in het Nederlands Openluchtmuseum van start was gegaan. Standaard worden de Rotterdamse trams ingezet, maar op de zondagen tot en met mei zullen (deels) de bijzondere motorrijtuigen dienst doen. Op 6 april 2025 werd daarom koers gezet naar Arnhem, met de volgende beelden als resultaat.

Na een grote opknapbeurt ziet de Arnhemse 76 er weer uit om door een ringetje te halen. Het motorrijtuig is een prachtige replica van het origineel dat in 1929 door Beijnes werd geleverd. Het trotse personeel geniet nog even van de lentezon voordat de 76 vertrekt van de halte Entree.

Bijzondere ontmoetingen tussen elektrische trams uit verschillende steden kunnen zomaar plaatsvinden in het Openluchtmuseum. Links de Arnhemse 76 en rechts het Rotterdamse tramstel 535 + 1050 bij de halte Entree.

Het Rotterdamse motorrijtuig 535 stamt uit 1931 en nadert met aanhangrijtuig 1050 de halte Erven.

Naast de hernieuwde inzet van de Arnhemse vierasser 76 is ook de Groningse tweeasser 41 een primeur in het jaar 2025. De 41 reed voorheen bij de Electrische Museumtramlijn Amsterdam, maar werd in 2024 overgebracht naar Arnhem en ziet er na een schilderbeurt weer spic en span uit.

Nogmaals het Groningse motorrijtuig 41, ditmaal onderweg bij de halte Erven.

Hoe mooi wil je het hebben? Zowel de Groningse 41 als het Haagse motorrijtuig 274 werden in 1921 gebouwd door de Hannoversche Waggonfabrik (HAWA) en zijn nu weer verenigd in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Scheveningen Zeebad staat op de richtingfilm, maar dat is vanuit Arnhem en op die leeftijd toch een iets te grote opgave voor het Haagse motorrijtuig 274.

Nog een relatief recente nieuwkomer op de baan: de Amsterdamse ‘bloedneus’ 903, gebouwd door Werkspoor in 1949.

En denk je in de middag alle trams wel gezien te hebben op de baan, dan brult en stuift ineens de Amsterdamse railreiniger Rr3 uit 1958 door het park.

De ringlijn door het Openluchtmuseum is nog geen twee kilometer lang, maar heeft wel degelijk een vervoersfunctie: bezoekers worden langs de verschillende bezienswaardigheden van het park gereden. Als je ziet wat voor een prachtige collectie aan standaard en bijzondere historische trams daar inmiddels is opgebouwd, kun je alleen maar zeggen: chapeau!

Lente in Den Haag

Het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) bevindt zich in de voormalige tramremise aan de Frans Halsstraat en huisvest ongeveer dertig historische trams van de HTM en de NZH (Blauwe Trams). Op de openingsdagen van het museum vinden veelal ook rondritten naar verschillende bestemmingen plaats. Tevens exploiteert het HOVM met PCC-trams de Tourist Tram als hop-on-hop-off-dienst tussen Den Haag en Scheveningen.

Bijzondere evenementen worden tijdig en netjes aangekondigd op de website en via andere kanalen. Zo vond er op Eerste Paasdag, zondag 20 april 2025, een speciaal evenement plaats met publieksritten tussen het HOVM en Duindorp. Ter gelegenheid van ‘PCC 75’ werden in 2024 tijdelijk PCC-trams uit Antwerpen, Brussel en Henegouwen tentoongesteld in de Frans Halsstraat. De komst van de Antwerpse tram werd destijds gesponsord door de NVBS.

Als afsluiting van ‘PCC 75’ mocht de Brusselse PCC op Eerste Paasdag van dit jaar zijn benen strekken tijdens de publieksritten naar Duindorp. Gemist? Niet getreurd! Op zaterdag 10 mei 2025 zal de Brusselse PCC exclusief voor de NVBS rijden – zie hiervoor het verenigingsnieuws.

Hieronder volgt een foto-impressie van 20 april 2025.

De Brusselse PCC 7065 draait de Laan van Meerdervoort op, op de route van lijn 12 naar het HOVM. Elke rit kreeg een nieuw (Brussels) lijncijfer en een bij­passende bestemming, zoals hier lijn 44 naar Tervuren.

En omdat de inzet van de Brusselse PCC in Den Haag zo bijzonder is, nog maar een plaatje van de 7065 – dit keer in de Edisonstraat. Een onwetende Hagenees wachtend op lijn 12 naar Duindorp zal zich geen raad hebben geweten met een tram naar Stokkel. Of is het Stockel? Brussel is tenslotte tweetalig.

Nog een opname in de Edisonstraat, maar nu van een vertrouwde Haagse tram: Ombouwer 36 deed dienst als enige niet-PCC-tram.

PCC-tram 1022 uit 1952 (een tramliefhebber weet het wel – die met de kleine raampjes) in de Duivelandsestraat.

Een PCC van de 1200-serie, de 1210 uit 1963, draait de Laan van Meerdervoort op.

De nieuwste PCC die die dag in dienst was, was de 1304 uit 1971 – hier gespot op de Laan van Meerdervoort.

Lente in Rotterdam

Het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum (ROVM) is gevestigd in de voormalige tramremise aan de Kootsekade in Hillegersberg. Op de museumdagen rijden er museumlijnen met historische bussen en trams vanuit diverse delen van Rotterdam naar het museum en terug. De tramliefhebber maakt uiteraard gebruik van museumtramlijn 22, tussen Rotterdam Centraal en de museumremise.

In 2025 draagt het ROVM op verschillende dagen met gratis rondritten per tram en bus bij aan ‘Schiedam 750’, het jubileumjaar van de stad Schiedam. En sinds zaterdag 19 april rijdt de bekende Citytour Lijn 10 weer, met hop-on-hop-off-rondritten in historische trams langs de Rotterdamse bezienswaardigheden. Er viel in het voorjaar van 2025 op tramgebied al veel te genieten in Rotterdam, getuige de volgende foto’s.

Het Allan-tramstel 130 + 1040 passeert de Schiedamse molen De Palmboom tijdens de eerste rijdag van ‘Schiedam 750’ op 22 maart 2025.

De Werkspoor/Düwag-tram 1616 verzorgde tijdens ‘Schiedam 750’ de pendel­ritten tussen het Rotterdamse Marconiplein en station Schiedam Centrum en passeerde daarbij de Liduina Basiliek in Schiedam.

Een nieuwe lente, een nieuwe tram. Of beter gezegd: de onlangs tot enkelgelede gereconstrueerde Werkspoor/Düwag-tram 273 reed voor het eerst voor het publiek tijdens de eerste museumdag van 2025, op 5 april. De 273 is een fraaie toevoeging aan de toch al uitgebreide Rotterdamse collectie museumtrams. De Bergweg is altijd een prachtig decor om zo’n klassieker vast te leggen.

Nogmaals de 273 op 5 april 2025, maar nu op de Coolsingel, waar op de achtergrond de stadhuistoren alleen zichtbaar is wanneer de bomen kaal zijn.

De tweede diensttram op de pendellijn naar het trammuseum was ‘Kleine Schindler’ 15 uit 1957. IJssalon Capri, gevestigd in de Karel Doormanstraat (links in beeld), is al jaren een begrip in Rotterdam en doet goede zaken op de zonnige 5 april 2025.

Het is 19 april 2025 en Citytour Lijn 10 is weer een vertrouwd beeld in de Rotterdamse binnenstad. Op de Mauritsweg zien we vierasser 537 uit 1931.

Conclusie

Deze selectie van voorjaarsfoto’s liet al negentien verschillende motorrijtuigen zien, al dan niet met aanhangrijtuig, verdeeld over Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Rotterdam. De collecties museumtrams in Nederland zijn echter nog vele, vele malen groter. Zo werd het NZH Vervoer Museum in Haarlem nog niet genoemd — dit museum huisvest een aantal prachtige NZH-trams, al is het niet mogelijk om daar een rit mee te maken.

Je mag gerust concluderen dat Nederland, mede dankzij de inzet van talloze vrijwilligers en de medewerking van gemeentes en openbaarvervoerbedrijven, een rijk land is op het gebied van elektrische museumtrams. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Kijk maar naar de ons omringende landen — daar zijn rijdende museumtrams aanzienlijk zeldzamer.

Steun is voor de museumorganisaties altijd van harte welkom (lees: nood­zake­lijk), of het nu gaat om vrijwilligerswerk, donaties, of gewoon door de voorjaars­kriebels om te zetten in een ritje met zo’n prachtige elektrische museumtram.


Paul van Baarle


Ook last van voorjaarskriebels en zin om een tramritje in Nederland te maken?

Links naar de trammusea (elektrisch)

Electrische Museumtramlijn Amsterdam met de Museumtramlijn – Lijn 30, de Stadsritten – Lijn 20, etc.

Haags Openbaar Vervoer Museum met de museumdagen, de Tourist Tram, etc.

Nederlands Openluchtmuseum met de trams als onderdeel van Park & gebouwen.

NZH Vervoer Museum op Facebook (website tijdelijk niet beschikbaar)

Rotterdams Openbaar Vervoer Museum met de museumdagen, Citytour Lijn 10, Schiedam 750, etc.

Links naar alle railvervoermusea met en zonder exploitatie

Historisch Railvervoer Nederland met overzichtskaart van de Nederlandse (stoom)trams & treinen inclusief links naar de musea.

De Nederlandse Museummaterieel Database met een overzicht van al het behouden gebleven spoor- en trammaterieel.