Nieuwe aanwinsten van de NVBS-bibliotheek

railway-blundersRailway Blunders – door Adrian Vaughan
Niet alleen in on land – denk maar aan de HSL en de Betuweroute – worden fouten gemaakt en vinden er grote budgetoverschrijdingen plaats. In Engeland kunnen ze er ook wat van. In dit boek (omvang 160 pagina’s met zwart-witfoto’s, uitgegeven in 2006) wordt een historisch overzicht gegeven van Engelse blunders.
Natuurlijk komt de weggewaaide Tay Bridge aan de orde. Maar ook diverse notoir slechte stoomlocomotieven, zoals die van Craven, Bulleid en Paget. Zelfs de beroemde Isambard Kingdom Brunel – bekend van die bijzondere brugconstructies – had zijn slechte dagen: de door hem ontworpen locomotieven waren te licht om effectief te zijn en zijn persluchtspoorweg was ook al geen succes. De beschrijving van het koppig volhouden aan de met kettingen handmatig bediende remmen (terwijl de Westinghouse-rem al bestond) is een regelrechte aanrader. Ook onrendabele routes zoals Lewes – Uckfield en de SMJ (Stratford-upon-Avon & Midland Junction) worden besproken. Daarnaast komen recente blunders aan bod, zoals de Heathrow Express met zijn wielbeschadigende, veel te korte bogen uit 1998. En dan is dit nog maar een greep uit de vele voorbeelden. Kortom: zeer lezenswaard!
Reserveren of lenen: Sx-480.116


the-electric-railway-whippleThe Electric Railway – door Fred H. Whipple
De titel suggereert dat dit boek – een facsimile herdruk uit 1980 van het origineel uit 1889 – een technische beschrijving is van elektrische treinen, maar niets is minder waar: het gaat over de technische stand van zaken van elektrische trams in de Verenigde Staten aan het einde van de negentiende eeuw. Het boek bevat 259 bladzijden, alsmede 47 pagina’s gevuld met prachtige technische advertenties uit die tijd. Het boek begint met 70 bladzijden theorie over de opwekking en opslag van elektriciteit, zoals dat vroeger op de middelbare school behandeld werd. Vervolgens wordt de elektrische en technische installaties van de toenmalige trams behandeld, verluchtigd met prachtige tekeningen. Ten slotte worden elektromotoren en stoommachines beschreven, alsmede een vergelijking daartussen. Kortom een juweeltje voor technofreaks.
Reserveren of lenen: Sm-040.074


hawaiian-railway-album-kleinHawaiian Railway Album WWII Photographs – door Victor Norton Jr
Voor ons liggen vier fotoboeken (respectievelijk 56, 72, 72 en 64 bladzijden met zwart-witfoto’s) met uitgebreide onderschriften en beschrijvingen over de spoorlijnen op Oahu, Kauai en andere Hawaiiaanse eilanden. Deze zijn tussen 2002 en 2007 uitgegeven. Op een paar verdwaalde diesellocjes na, is het stoom wat de klok slaat. Sfeervolle plaatjes. Niet alleen reizigerstreinen prijken in deze boeken, maar ook suikerrietplantagespoorlijnen komen aan de orde. Wie dat bekijkt trekt onwillekeurig vergelijkingen met Cuba.
De mooie foto’s zijn gemaakt door Amerikaanse soldaten die daar gelegerd waren na de aanval op Pearl Harbour, en bestrijken de periode tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Achterin deel 2 komt ook nog een soort Galloping Goose (vrachtauto op rails) aan bod en op de laatste bladzijde van deel 4 staat verbazingwekkend een elektrische locomotief GG1 van de Penn Central, maar wat die daar doet, kan ieder die het boek leent zelf ontdekken…
Reserveren of lenen: Sa-720.643.1 t/m 4


[printfriendly]

Nieuwe aanwinsten

Rutger Ruempol van de NVBS-Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel deze bijzondere nieuwe aanwinsten over het railvervoer. Het is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s die aan de collectie van de bibliotheek zijn toegevoegd. Aan het einde van de beschrijving is het plaatsnummer vermeld en dat vergemakkelijkt het reserveren of het zoeken van het gewenste boek. Meer nieuwe aanwinsten zijn te vinden op het bibliotheekgedeelte (onderste deel) van deze webpagina. Reserveren is mogelijk via e-mailadres: bibliotheek@nvbs.com