Het verschil tussen een blokpost en een wachtpost

Bij het Spoorwegmuseum in Utrecht staat al jarenlang een houten blokpost. Veel bezoekers zullen dit gebouwtje nooit hebben gezien, omdat het nogal achteraf op het buitenterrein stond. Maar recent is het verplaatst naar een prominentere plek. Bovendien is het gebouwtje nu voorzien van een interieur, compleet met blok­toestel, waarmee vroeger de seinen werden bediend.

Op 2 september werd de vernieuwde blokpost Arnhemschestraat officieel geopend. De naam geeft de locatie aan waar het gebouwtje tot 1980 stond: de overweg in de Arnhemschestraat in Elst, aan de spoorlijn Arnhem-Nijmegen.

Spoorwegmuseum, 2 september 2017. De Arend blaast stoom af tijdens de officiële opening van blokpost Arnhemschestraat. Het historische gebouwtje staat al jarenlang bij het museum, maar van binnen was er weinig aan te zien. Dankzij een bijdrage van de vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum heeft de post nu ook een levensecht interieur gekregen, compleet met bloktoestel. Foto Edward Bary.

Een van de sprekers tijdens de openingsbijeenkomst was Kees van de Meene, vooraanstaand NVBS-lid en kenner van alles wat met seinhuizen, blokposten en beveiligingssystemen te maken heeft. Hij legde onder andere uit wat het verschil is tussen een wachtpost en een blokpost. Daarbij vertoonde hij diverse foto’s uit zijn bijzondere collectie en vertelde hij een aantal anekdotes.

Kortom een leuke en interessante toespraak, die ook op film is vastgelegd.

Nico Spilt

[printfriendly]

In deze rubriek

In Extra! komen die onderwerpen aan bod, die niet passen in de andere vaste rubrieken. Ditmaal: Het verschil tussen een blokpost en een wachtpost