Nieuwe aanwinsten van de NVBS-bibliotheek
Een Nederlandstalige uitgave over alle soorten wissels en de techniek waarmee ze werken, een dvd over stoomtractie op de Roemeense bosspoorwegen met zeldzame beelden, een boek over industriële smalspoorwegen bij steenfabrieken en tot slot een boekje met tekeningen van Engelse stoomlocomotieven. Voor elk wat wils!
Wissels in beeld, door Erwin de Graaf, 2012, 293 blz. met 296 kleurenfoto’s en 122 tekeningen.
Dit boek van een specialist op het gebied van bovenbouwconstructie – het spoor inclusief spoorstaven, dwarsliggers, ballastbed, wissels – vertelt vrijwel alles over wat Van Dale definieert als “een voorziening die het mogelijk maakt dat treinen van spoor wisselen”. Het boek laat zien welke typen wissels er zijn, uit welke onderdelen ze bestaan en welke functie die hebben. Hierbij gaat het ver in detail zoals hoe de maatvoering van de spoorstaaf en van het wiel met elkaar samenhangen. U kunt alles lezen over hele en halve Engelse wissels en over kruiswissels, maar ook dat de bediening van de oude handbediende wisselstellers met hun contragewicht van circa 40 kg tot een hoog ziekteverzuim bij rangeerders leidde.
Het ontwerpen van wissels komt in een apart hoofdstuk ter sprake en ook de speciale problemen van wissels in hogesnelheidslijnen krijgen uitgebreid aandacht.
In de drie laatste hoofdstukken komen speciale zaken aan de orde zoals wissels met drie spoorstaven te berijden met normaal- en breedspoortreinen, het transport van wissels en de aansluiting tussen sporen bij beweegbare bruggen. Kortom, lees dit boek en weet alles van wissels.
Lenen of reserveren: Sb-000.090.
Stoom in de Roemeense Karpaten, 1991, dvd, Duitstalig, speelduur circa 90 min.
Deze dvd is direct gemaakt na de omwenteling in Roemenië en toont beelden van de meeste toen nog werkzame smalspoorlijntjes bij bosbouwbedrijven in Covaşna, Comandău, Oituz, Scutaru, Comănești, Roznov en Tazlâu. Geen van deze lijntjes is overigens nog in gebruik.
Op deze dvd ook zeldzame beelden, zoals in de lijn Covaşna – Comandău, in Siclâu, van een kabelspoorlijn (“Standseilbahn”) om de steile helling te overwinnen. Verder beelden van het rangeren met paarden en draisines, voor het rijden met op smalspoor omgebouwde autobussen, personenauto’s en vrachtwagens. Veel treinen hebben geen doorlopende beremming, maar rijden met remmers op enkele wagens. Het commentaar op de dvd is in het Duits.
Lenen of reserveren: Sa-545.006.
De NVBS-bibliotheek bezit ook enkele boeken over de Roemeense bosspoorwegen. Het standaardwerk is het in 1990 verschenen boek van Rudolf Reichel en Hans Hufnagel “Wälder und Dampf: 1000 km auf den Waldbahnen Rumäniens”. Dit boek is door de auteurs zelf uitgegeven. Het bevat talrijke foto’s waarvan vele in kleur. Het plaatsnummer is Sa-545.002.1. In 1993 verscheen een tweede deel met oude foto’s met als plaatsnummer Sa-545.002.2.
The Broad Gauge of the Great Western Railway, The Bristol and Exeter Railway and the North and South Devon Railways: a selection of 7 mm Locomotives drawings, compiled by M. Shearman, 1985, 49 bladen. (Oakwood Portfolio Series, nr. 1).
Dit boekje van de Britse uitgeverij Oakwood Press bevat tekeningen van 84 stoomlocomotieven van de in de titel genoemde spoorwegmaatschappijen. Het formaat van de tekeningen is A4, het boekjes A5. Alle tekeningen zijn in de Britse 7 mm-schaal (ongeveer 1:43) en zijn oorspronkelijk gepubliceerd in “Locomotive Magazine”. De meeste tekeningen verschenen oorspronkelijk rond 1900, hoewel er reproducties zijn uit latere jaren. De locomotieven zelf zijn gebouwd in de 19e eeuw. De tekeningen geven een goed beeld van de ontwikkeling van de stoomlocomotief in de 19e eeuw in Groot-Brittannië.
Lenen of reserveren: Sm-482.004.
Het tijdschrift Locomotive Magazine is overigens – onder verschillende titels – in de NVBS-bibliotheek aanwezig vanaf jaargang 1 tot jaargang 63 (1896 tot 1957 met uitzondering van 1941 en 1942).
Feldbahnen in der Ziegelindustrie, door Sven Kästner und Holger Neumann, 2003, Duitstalig, met talrijke zwart/wit foto’s en tekeningen.
Dit boek beschrijft in woord en beeld een aantal veldspoorbanen in de baksteenindustrie. Veldbanen waren vroeger bij de meeste baksteenfabrieken het meest gebruikte transportmiddel bij het vervoer van klei en bakstenen. Langzamerhand werden zij vervangen door vrachtwagens en transportbanden, hoewel dit proces in de baksteenindustrie later plaatsvond dan in andere industrietakken.
Ook komt in dit boek het productieproces kort aan bod. Van het uitgraven van de klei, het vormen van de stenen, het drogen en tot slot het bakken. De beschrijving wordt verduidelijkt met goede tekeningen en vele foto’s, vooral uit de DDR, maar ook uit Polen.
Het materieel van de spoorlijntjes (meeste 600 mm, maar ook wel 500 of 700 mm) bestond voor het kleitransport uit kipkarren, maar ook kleine open goederenwagens en later zelflossers werden soms gebruikt. De trekkracht werd meestal gevormd door kleine motorlocomotieven, maar ook wel door paarden. Bij steile hellingen werden soms kabelbanen gebouwd. Voor het transport van de gevormde en de gebakken stenen werden speciaal voor dat doel gebouwde wagens gebruikt. Verder opvallend aan dit boek: de fraaie uitvoering!
Lenen of reserveren: Ia-430.024.
Gerhard Riesthuis
[printfriendly] |
Gerard Riesthuis van de NVBS-Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel deze bijzondere nieuwe aanwinsten over het railvervoer. Het is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s die aan de collectie van de bibliotheek zijn toegevoegd. Aan het einde van de beschrijving is het plaatsnummer vermeld en dat vergemakkelijkt het reserveren of het zoeken van het gewenste boek. Meer nieuwe aanwinsten zijn te vinden op het bibliotheekgedeelte (onderste deel) op NVBS.com. Reserveren is mogelijk via e-mailadres: bibliotheek@nvbs.com. Let op: alleen leden kunnen reserveren en lenen. |