Meer dan duizend historische luchtfoto’s

NIMH biedt veel voor spoor- en tramliefhebbers

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag heeft eind augustus meer dan duizend luchtfoto´s op Flickr gezet die vrijelijk ter beschikking staan voor iedereen die hierin geïnteresseerd is. Zelfs in hoge resolutie. Ook voor liefhebbers van de geschiedenis van trein en tram een bron van veel historische informatie, omdat ze in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw zijn gemaakt.

door Oege Kleijne

De foto’s – vaak van hoge kwaliteit maar soms met kleine beschadigingen – zijn gemaakt door de Luchtvaartafdeeling der Koninklijke Landmacht, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. Die had bijzondere interesse in de infrastructuur die van militair belang was: forten, bruggen, sluizen, havens, maar ook stations en emplacementen. Dit is terug te zien in het grote aantal foto’s dat daarvan is gemaakt.

Het niet meer bestaande eindstation Amsterdam Weesperpoort voor zowel de trein als de Gooise tram. Wie de afbeelding in hoge resolutie downloadt, ziet nog meer details. Foto: Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Militaire geschiedenis

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) is een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis en kan voor onderzoeksdoeleinden ook bezocht worden.

Een van de noordelijke eindpunten van het spoor: Roodeschool. We zien een draaischijf, de locomotiefloods en het kleine emplacement. Foto: Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Liefhebbers van historie en het railvervoer zullen veel zien uit het verleden dat nu niet meer bestaat, want alle steden van formaat zijn op de gevoelige plaat vastgelegd en soms zijn daarop bijzondere zaken te ontdekken.

Allang historie: tramstation Volendam. Eindpunt van de elektrische tram uit Amsterdam en de stoomtram uit Kwadijk. Foto: Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Verdwenen railsituaties

Zo zien we op een van de vele opnamen het station Amsterdam Weesperpoort in volle glorie, met het stationsgebouw plus emplacement van de Gooische Stoomtram. Ook de afbeeldingen van Leiden, Rotterdam Delftse Poort, de emplacementen rond de Rietlanden in Amsterdam en Maarn tonen nu verdwenen railsituaties. Voor de tramliefhebbers heeft het NIMH eveneens veel in petto. Zo staan er luchtfoto’s van Katwijk, Noordwijk, Zandvoort, Utrecht en bijvoorbeeld ook Volendam (met het emplacement en tramstation) op dit deel van Flickr. Daarbij is het aan te bevelen de afbeeldingen in hoge resolutie te bekijken. Dat kan door op de foto te klikken, maar ook door die te downloaden (pijl naar beneden, rechtsonder op de pagina), waarna nog verder op de afbeelding ingezoomd kan worden.

Het imposante emplacement van Maarn (gezien in de oostelijke richting, dus zijde Arnhem) vervulde ooit een belangrijke functie in het goederenvervoer en het wagenladingverkeer. Tegenwoordig zijn er alleen nog enkele opstelsporen en loopt de snelweg A12 dwars over het vroegere emplacement. Foto: Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Kortom, deze fotobijdrage van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie vormt een buitengewoon waardevolle toevoeging aan het internet voor wie oude situaties – bijvoorbeeld het Rotterdam van voor de Tweede Wereldoorlog – vanuit het vogelperspectief wil bekijken.

[printfriendly]
In de rubriek “Link van de maand” tipt de redactie de lezers van deze nieuwsbrief op één of meer bijzondere links die extra interessant zijn of meer informatie bieden over actualiteiten die in andere media beperkt besproken (kunnen) worden. Op hun beurt kunnen lezers ook de redactie atten- deren op bijzondere websites. Mogelijke onderwerpen: rapporten of plannen van overheden op het terrein van het openbaar vervoer of specifieker over trein, tram of metro. Zowel in Nederland als daarbuiten. Afhankelijk van het onderwerp kan de redactie een dergelijke tip ook onder een andere rubriek, zoals die van “Link van de maand” plaatsen. Reacties en tips:

Mail de Redactie