Nieuws uit & over de NVBS

Twee jaar NVBS Actueel

Dit is het laatste nummer van de jaargang 2017 van NVBS Actueel. Een blad dat precies twee jaar geleden, in december 2015, voor het eerst verscheen. Inmiddels mogen we stellen dat NVBS Actueel tot een door velen gewaardeerd medium is uitgegroeid. Dat blijkt uit de bezoekcijfers en uit de reacties die we regelmatig mogen ontvangen. Maar het kan natuurlijk altijd nog beter, en wat dat betreft blijft de redactie niet stilzitten.

Overigens zijn ook onze lezers van harte welkom om bijdragen te leveren. Daarbij denken we speciaal aan de diverse NVBS-afdelingen en -geledingen. Heeft u iets te melden, zoals een bijzondere activiteit of gebeurtenis, neemt u dan contact op met de redactie. NVBS Actueel is een snel en laagdrempelig medium. Maak hier dus vooral gebruik van.

In het vorige nummer nam Oege Kleijne afscheid van ons. Oege is vanaf het begin de drijvende kracht geweest achter NVBS Actueel. Door tijdgebrek moet hij hiermee stoppen, maar hij blijft actief voor de NVBS. De redactie bedankt hierbij Oege voor alles wat hij voor NVBS Actueel heeft betekend. Zijn rol als eind­redacteur en coördinator is overgenomen door Nico Spilt.

Ook in dit nummer vindt u een volgens ons weer gevarieerd aanbod van artikelen. Hopelijk zit er wat voor u tussen voor onder de kerstboom of tijdens de oliebollen. Redactie en medewerkers van NVBS Actueel wensen u fijne feestdagen en een voorspoedig 2018!

Activiteiten in NVBS Centraal

Ruil- en verkoopbeurs

Zaterdag 30 december 2017 is er van 12 tot 15 uur een ruil- en verkoopbeurs van spoor- en tramcuriosa. Denk hierbij aan trein- en trambordjes, vervoers­bewijzen, uniformknopen, affiches, petten en modelspoorartikelen, maar geen boeken of tijdschriften. Wij denken dat snuffelen op deze beurs een leuke aanvulling voor uw  verzameling of modelbaan kan opleveren.

Mocht u niets van uw gading vinden dan zijn er ook nog de winkel en de bibliotheek. Deze zijn tijdens de beurs open en sluiten om 16 uur. Kom dus op 30 december gezellig naar Amersfoort. De koffie en de oliebollen staan klaar.

Nieuwjaarsreceptie

Op zaterdag 6 januari 2018 vindt zoals eerder aangekondigd de traditionele nieuw­jaarsreceptie van de NVBS plaats. Van 12.00 tot 16.30 uur in NVBS Centraal, ons eigen verenigingscentrum pal naast het station van Amersfoort. Alle NVBS’ers met hun vrienden of kennissen zijn van harte welkom om samen het nieuwe jaar te begroeten. Voor meer informatie klik hier.

Winkeluitverkoop

Koopjesjagers noteren alvast zaterdag 17 februari 2018. Dan vindt namelijk de jaarlijkse uitverkoop van de NVBS-winkel plaats. De winkel is voordien natuurlijk ook verschillende keren geopend. Voor openingstijden en andere informatie klik hier.

Veiling

Begin volgend jaar wordt er weer een veiling georganiseerd. Heeft u spullen die u te koop wilt aanbieden? Neem dan contact op met Karel Hoorn of Karel van Ipenburg. Dat kan tijdens de ruil- en verkoopbeurs op 30 december of tijdens de winkeluitverkoop op 17 februari. Neem een beschrijving en liefst ook foto’s mee. Er is in Amersfoort geen opslagmogelijkheid voor kavels. Voor contactgegevens en veilingregels klik hier. De datum van de veiling wordt vastgesteld zodra er voldoende kavels zijn ingebracht.

Uw mening telt

De NVBS wil graag weten hoe u over de vereniging en haar activiteiten denkt. Daarom laten we twee onderzoeken uitvoeren door de onafhankelijke organisatie Solve, zodat we onze diensten waar nodig kunnen verbeteren. Het eerste onderzoek gaat over de verschillende activiteiten van de NVBS. Door mee te doen maakt u kans op een NVBS-boeken- en dvd-bon van 25 euro.

Klik op www.nvbs.com/onderzoek om deel te nemen aan het onderzoek. Dit kan tot eind januari 2018. In het tweede onderzoek, dat later in 2018 plaatsvindt, wordt uw mening gevraagd over de verschillende NVBS-media.

(De redactie van NVBS Actueel is op geen enkele manier betrokken bij deze enquête.)

Pleun Benard overleden

In het julinummer van NVBS Actueel stond een interview met Pleun Benard, die vele jaren als vrijwilliger actief is geweest binnen de NVBS en andere organisaties. Op 7 december is Pleun Benard op 75-jarige leeftijd overleden. In Op de Rails zal een in memoriam verschijnen.

Fotorondzendingen

Deelnemers aan de fotorondzendingen ontvangen negen keer per jaar een doos met circa 160 foto’s die ze kunnen bekijken. De meeste foto’s zijn ook te bestellen via het fotobureau van de NVBS. Na enkele dagen moet de doos naar de volgende deelnemer worden gebracht of gestuurd.

De beheerder van de fotorondzendingen, Ciril van Hattum, stelt regelmatig nieuwe dozen samen. Eind november zijn twee nieuwe dozen in roulatie gebracht, nummers 614 en 615. Enkele onderwerpen die aan de orde komen: Amsterdamse tramlijnen 1, 2 en 17; blokposten bij de NS; Eschweiler Bergwerks Verein; het trambedrijf van Riga; de dertiger jaren in Nederland; Zwitserse spoorweg­bedrijven; trams in Azië. Om een indruk te geven staan hieronder enkele foto’s uit deze rondzendingen.

Foto 1 is gemaakt in Amsterdam op 30 mei 1938. Het is een unieke foto omdat lijn 19 al heel lang uit het straatbeeld is verdwenen. Hij reed van de Czaar Peterstraat naar het Stationsplein. Herman Duparc was de fotograaf.
Foto 2 toont stroomlijnrijtuig C 9601 in Hoek van Holland omstreeks 1936. Het is een foto van de firma Heemaf, de trotse fabrikant van de elektrische installaties van de toen splinternieuwe stroomlijntreinstellen. Later zijn deze “Hoek van Hollanders” vernummerd in de serie 200. Langs het perron zien we ook nog een “Blokkendoos” staan.
Foto 3 is gemaakt op een van de laatste plaatsen waar je in West-Duitsland nog actieve stoomlocomotieven kon aantreffen: Alsdorf bij Aken. We zien hier loc 7 van het Krupp-type ”Bergbau” aan het rangeren bij het Güterbahnhof. De foto is gemaakt door Rob Freriks op 2 december 1983.
Foto 4 doet anders vermoeden, maar de fotorondzendingen besteden ook aandacht aan de tegenwoordige tijd. Hier de toeristentram bij de Radio Iela te Riga, gefotografeerd door Ciril van Hattum op 17 september 2016.

Op de site van de NVBS vindt u alle informatie over de fotorondzendingen en over het fotobureau.

Digitale wisselexpositie

Op de website van de NVBS verschijnt ongeveer een keer per maand een nieuwe digitale wisselexpositie. Het thema van deze maand is Walcheren. Op dit schiereiland was op spoor- en tramgebied vroeger veel te beleven. De NS komt er nog steeds, maar de tramlijnen zijn helaas alle verdwenen. Klik hier om de wisselexpositie te bekijken.

En nog even dit…

Klik hier voor meer nieuws en korte berichten.

Samenstelling: Nico Spilt, Paul van Baarle (kerstkaart), Ciril van Hattum


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 26 januari 2018. Artikelen ontvangen wij graag uiterlijk twee weken van tevoren. Korte berichten kunnen tot op de ochtend van verschijnen worden doorgegeven. Ons mailadres: nieuwsbrief@nvbs.com.

Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeenkomsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen. Verder zijn er speciale afdelingen voor jongeren en modelbouwers.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Alle informatie over de activiteiten en het lidmaatschap van de NVBS kunt u vinden op www.nvbs.com

Lid worden van de NVBS