Berichten & oproepen

Reacties op de vorige NVBS Actueel

Naar aanleiding van het artikel over bandentrams liet Jaco Pieterse ons weten dat dergelijke trams onder andere ook in Parijs rijden. Dat is inderdaad het geval: op de lijnen T5 en T6 rijden trams volgens het Translohr-systeem. Zie het artikel van Arthur Staal en Maurits van den Toorn in Op de Rails nummer 11 uit 2012. NVBS-leden kunnen dit artikel, na inloggen, vinden op de site van de NVBS onder het tabblad Op de Rails.

In het vorige nummer stond ook een artikel over de luchtfoto’s van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Jan Tromp wijst terecht op het boek “Tram en trein luchtig en grondig bekeken” door J.W. Sluiter uit 1981, waarin ook veel fraaie luchtfoto’s staan. Dit boek verscheen bij het 50-jarig bestaan van de NVBS. Het is voor leden beschikbaar in de bibliotheek van de NVBS (code Al-100.064). Misschien is het ook weleens aan te treffen bij de tweedehands boeken in de NVBS-winkel.

Van Hans Brouwer ontvingen we een mail waarin hij Oege Kleijne bedankt voor het werk dat hij voor NVBS Actueel heeft verricht. Hans schrijft onder andere: “Tot mijn vreugde kwam er twee jaar geleden een nieuw eigentijds product tot stand voor de leden: NVBS Actueel. (…) Het uitwisselen van (korte) meestal actuele informatie, zonder afbreuk te doen aan het onvolprezen werk van de redactie van Op de Rails, heeft mijns inziens een leemte gevuld waar menig NVBS-lid zich met de vereniging door verbonden voelt.”

Film over het seinwezen bij NS

Van vlag tot beeldscherm
Kees van de Meene filmde de ontwikkeling van het seinwezen in Nederland. Van de man die met vlaggen langs de spoorbaan stond, tot de treindienstleider die vanachter zijn beeldscherm de treinenloop bewaakt. Deze interessante film van bijna 50 minuten kunt u op de site van de NVBS zien in het filmarchief (alleen toegankelijk voor NVBS-leden, inloggen noodzakelijk).

Over blokposten en meer
In het filmarchief kunt u ook de presentatie zien die Kees van de Meene enige tijd geleden hield over blokposten, seinhuizen en andere gebouwen langs het spoor. Lees het artikel dat eerder verscheen in NVBS Actueel.

Van Rode Plein naar Chinese Muur

Een reis met de Trans Mongolië Express

Wat dacht u van een treinreis met de Trans Mongolië Express, dwars door Rusland, Mongolië en China? Door landen met elk een eigen cultuur en eigenaardigheden, door de meest uiteenlopende landschappen?

Lex Niekel heeft deze reis gemaakt: een treinreis van 7865 kilometer. Zijn belevenissen heeft hij vastgelegd in een boek: “Van Rode Plein naar Chinese Muur”. Het boek bestaat uit zo’n 65 korte verhalen, waarin Lex met veel oog voor detail en met humor verslag doet van de treinreis die hij samen met zijn metgezel Bob heeft gemaakt. Maar het is meer dan alleen een reisboek vol verhalen en foto’s. Lex laat ook zien wat zo’n reis met je als persoon doet.

Om deze uitgave financieel mogelijk te maken, heeft Lex Niekel een crowdfunding-actie georganiseerd. Deze actie is geslaagd, zodat het boek begin december 2017 kon worden gepresenteerd. Deelnemers aan de crowdfunding hebben het boek inmiddels gekregen, maar het is ook gewoon te koop. Het kost 15 euro en is te bestellen bij bol.com.

Lex Niekel is lid van de NVBS. Hij heeft laten weten dat hij graag een presentatie geeft over zijn reis met de Trans Mongolië Express. NVBS-afdelingen die hiervoor belangstelling hebben, kunnen met Lex contact opnemen via treindroomreis@gmail.com.

Rotterdam krijgt een RotterTram

Als alles goed gaat, gaat in het eerste kwartaal van 2018 de RotterTram rijden. Een restauranttram die vijf dagen per week in 2,5 uur langs de highlights van Rotterdam rijdt, terwijl de gasten genieten van een culinair viergangendiner met bijbehorend drank­arrangement.

De RotterTram wordt gebouwd in een voormalige RET-tram met nummer 1629, een historische dubbelgelede Düwag uit 1969. In de oude tramremise aan de Kootsekade wordt de tram gereviseerd en verbouwd.

De RotterTram is een initiatief van ondernemer Suzanne Knegt. Door middel van crowdfunding hoopt zij haar droom te realiseren en de stad op een unieke manier te laten zien. Kijk voor meer informatie op www.rottertram.nl.

Nieuwe afleveringen Rail Away

Begin januari 2018 zendt de EO vijf nieuwe afleveringen van Rail Away uit. De reisdoelen liggen allemaal in Europa. Elke aflevering volgt een spoorlijn en laat de kijker kennismaken met landschappen, culturen en toeristische beziens­waardig­heden.

Op maandag 8 januari bereizen we in een winterse aflevering het Oostenrijkse Salzburgerland. Gevolgd op dinsdag 9 januari door een reis door de ongerepte natuur van midden-Zweden, door de provincie Dalarna. Op woensdag 10 januari staan de deelstaten Saksen-Anhalt en Thüringen in het oosten van Duitsland op het programma, in het spoor van de hervormer Maarten Luther. Op donderdag 11 en vrijdag 12 januari wordt de week afgesloten met twee zomerse afleveringen uit Kroatië: vanuit hoofdstad Zagreb via de groene binnenlanden naar het blauwe water van havenstad Split. De uitzendingen zijn op NPO2 vanaf 19.50 uur.

Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.


Samenstelling: Nico Spilt

 

Print Friendly, PDF & Email

En nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “En nog even dit…”. Heeft u ook iets te melden? Laat het ons dan weten!

Mail de redactie