Wie het weet…

Nieuwe zoekplaatjes

Deze foto is door J.J. Overwater gemaakt op 11 juli 1956. De SNCF reed dagelijks met een dieseltreinstel uit de jaren 30 tussen Amsterdam en Parijs, totdat de TEE dit overnam in 1957. Overwater noteerde de naam ‘La Ricaudic’, maar dat zal een verhaspeling zijn van ‘Le Picardie’. Wie kan meer informatie geven?

Twee Franse dieselmotorrijtuigen op station Den Haag HS. Kennelijk een bijzondere rit. Wie kan hier meer over vertellen? De foto komt uit de collectie van Kuschy maar is mogelijk niet door hem zelf gemaakt.

Twee dia’s van een tuinspoorweg, vermoedelijk in Duitsland, gemaakt door A. Dalm in de zomer van 1985. Heeft iemand enig idee waar dit is?


Vorige zoekplaatjes




Guus Ferrée meldt dat deze vier foto’s van Gunter Kuschy zijn gemaakt op 8 oktober 1994 tijdens een manifestatie in de Eifel. De hoofdrol werd gespeeld door de toen rijvaardige loc 58 311. De twee diesellocs zijn gefotografeerd in het station van Jünkerath, dus niet in Jülich zoals vorige keer gemeld.

Han Duijve was op deze dag aanwezig bij dit stoomfestival. De stoomtrein op deze foto’s was op weg naar Gerolstein. De trein had ook nog een opdrukloc. Er waren die dag meer treinen onderweg, onder andere met een Oost-Duitse 44’er, die met een lange trein (16 rijtuigen) de helling bij Schmidtheim op stormde. Han zat in deze trein.

Ook Michiel Kreuze bevestigt dat het hier ging om een grote stoommanifestatie in Gerolstein. Hij verwijst naar een Duits forum met meer informatie.

Hans Koning meldt dat deze foto van Kuschy is gemaakt in Bruchhausen-Vilsen. We zien hier het parallelvertrek van smalspoorlocje ‘Franzburg’ en stoomloc 24 083. De foto is gemaakt op 3 juni 2000, bij de viering van 100 jaar Kleinbahn Hoya-Syke-Asendorf.

Nogmaals: stoomlocomotief 053 097

Dankzij Bert de Roo is duidelijk dat deze loc is gefotografeerd op het station van Crailsheim. Aanwijzing hiervoor is het witte bouwwerk dat tussen de twee rijen rijtuigen is te zien. Dit staat ook op andere door ons geraad­pleegde foto’s uit die tijd.

Nogmaals: Duits werkmaterieel

Jeanne Kok wijst erop dat de 12-cijferige UIC-codes sinds 1 januari 2007 worden aangeduid als Europees Voertuig Nummer (EVN), of in het internationale jargon European Identification Number (EIN). Belangrijkste verschil tussen UIC en EIN is dat het derde en vierde cijfer niet meer verwijzen naar een land en maatschappij, maar alleen nog naar een land. Vroeger betekende 84 ‘Nederlandse Spoorwegen’, tegenwoordig betekent 84 ‘Nederland’. Zie www.era.europa.eu.

Nico Spilt


[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van de beeld­bank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wilt u misschien meehelpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten!

Mail de redactie