Train World, Atomium, Mini-Europe

Brussel in één dag

Wie aan Brussel denkt, denkt aan Manneken Pis. Wie nog een keer aan Brussel denkt, denkt aan het Atomium. En een spoorliefhebber denkt waarschijnlijk ook aan het spoorwegmuseum Train World.

Over Manneken Pis, en zijn vrouwelijke pendant Jeanneke Pis, gaan we het hier niet hebben. We beperken ons tot Train World, het Atomium en het daarnaast gelegen Mini-Europe. Vanuit Nederland zijn deze drie bezienswaardigheden in één dag met de trein te bezoeken. Je moet dan wel vaart maken en geen tijd verdoen aan een uitgebreide lunch. Een tweedaags bezoek aan Brussel is natuurlijk relaxter. Dan zou je zelfs Manneken Pis nog in het programma kunnen opnemen.

Een metrostel van de MIVB nadert station Heizel. Op dit traject rijden de metro’s links. In de achtergrond het Atomium. Dit stelt een ijzerkristal voor, bestaande uit acht atomen die bij elkaar blijven door de onderlinge aantrekkingskracht: dat zijn de buizen tussen de bollen. Tot verdriet van de ontwerper bleken er ook drie steunpilaren nodig, om te voorkomen dat het gevaarte zou omvallen. De foto is gemaakt bij de ingang van Mini-Europe.

Atomium en Mini-Europe

In Brussel vond in 1958 de grote wereldtentoonstelling Expo 58 plaats. Een van de bezienswaardigheden was de Belgische bijdrage: een enorm uitvergroot ijzerkristal. Dit was het Atomium. Hoewel het bedoeld was als tijdelijk object, staat het er nog steeds. Het is een aantal jaren geleden opgeknapt en glimt je van kilometers afstand tegemoet. Je kunt er ook in: met liften en roltrappen kun je de verschillende bollen bereiken. Hierin zijn tentoonstellingen en lichtshows te zien. Er zitten ook ramen in, van waaruit je uitzicht hebt over Brussel.

Naast het Atomium ligt het miniatuurpark Mini-Europe, dat de Europese eenheid symboliseert. Mini-Europe is op dezelfde schaal gebouwd als Madurodam: 1 op 25. Elk lid van de Europese Unie is hier met een of meer gebouwen vertegen­woordigd. Er rijden ook treinen rond, maar dat zijn fabrieksmodellen, geen handgemaakte schaalmodellen zoals in Madurodam.

Houses of Parliament, Big Ben en InterCity 125 in Mini-Europe. Alles op schaal 1:25. Gefotografeerd zolang dat nog kan: het zit erin dat deze fraaie maquettes na de Brexit zullen verdwijnen.

Train World

In 2015 kreeg België eindelijk een echt spoorwegmuseum: Train World. Voor die tijd was er alleen een klein museum in het station Brussel-Noord. Hier was geen ruimte voor echte treinen, op een enkele oude stoomloc na. De NMBS heeft wel vrij veel treinen bewaard, maar die stonden voornamelijk te verpieteren in een loods in Leuven.

De oudst bewaard gebleven Belgische stoomlocomotief: ‘Land van Waas’ (‘Pays de Waes’) uit 1845. Foto gemaakt in het vroegere spoorwegmuseum in station Brussel-Noord, kort voor de sluiting van dit kleine museum in 2007. Deze locomotief is nu te zien in Train World.

Stoomlocomotief 12.004 heeft een ereplaats gekregen in Train World. Deze fraaie loc heeft in 1989 ritten door Nederland gereden, in het kader van het jubileum NS-150. Het ziet er niet naar uit dat dit ooit weer zal gebeuren: de museumhal is om de collectie heengebouwd.

Train World is ondergebracht in het voormalige station van Schaarbeek, een Brusselse voorstad. Het museum is kleiner dan het spoorwegmuseum in Utrecht, maar er is veel te zien en het is mooi opgezet. In het museum staat maar een deel van de bewaard gebleven Belgische treinen. Over de rest hebben zich andere organisaties ontfermd. Een bekend voorbeeld is het blauwe Benelux-treinstel van de Stichting Hondekop, dat zich nu in Roosendaal bevindt om te worden hersteld.

Tekst en foto’s: Nico Spilt


[printfriendly]

Naar Brussel

Het spoorwegmuseum Train World is binnen enkele minuten per trein te bereiken vanaf Brussel-Noord. Een treinticket van Nederland naar Brussel is geldig voor de hele Brusselse regio, dus je hoeft geen apart kaartje naar Schaarbeek te kopen. Het museum is gesloten op maandag, op 25 december en op 1 januari. Op andere dagen open van 10.00 tot 17.00 uur, maar de toegang sluit om 15.30 uur. Toegang 12 euro, voor 65-plussers 9 euro.

Voor het Atomium en Mini-Europe reis je per trein naar Brussel-Zuid. Koop daar een kaartje voor de MIVB (enkele reis € 2,10 of dagkaart € 7,50). Neem dan metrolijn 6 naar station Heizel. De rit duurt ongeveer 15 minuten. Er zijn gecombineerde kaartjes voor Atomium en Mini-Europe te koop. Ook hier korting voor 65-plussers.

Wil je van Atomium/Mini-Europe naar Train World, neem dan tramlijn 7. De tramhalte is naast metro­station Heizel. Uitstappen bij halte Prinses Elisabeth, daarna loop je in ruim vijf minuten naar het stations­gebouw Schaarbeek.

Van Nederland naar Brussel reis je met de Intercity Brussel of met de Thalys. De Thalys is niet handig als je naar Brussel-Noord wilt, want dan moet je overstappen in Antwerpen. Tickets zijn te boeken via www.nsinternational.nl. Hoe later je boekt, hoe duurder. Het kan ook nog steeds met ‘gewone’ treinen – tussen Roosendaal en Antwerpen rijden stoptreinen – maar dan ben je wel erg lang onderweg naar Brussel.

Meer informatie

www.trainworld.be
www.atomium.be
www.minieurope.com
www.stib-mivb.be


Expo 58

Ook Nederland was vertegen­woordigd op Expo 58. Een deel van het Nederlandse paviljoen is later verhuisd naar Hilversum: de Expohal naast halte Hilversum Sportpark. Ook de NS had een stand in Brussel. Hier stond onder andere een deel van een koprijtuig van het toen splinternieuwe Hondekop-materieel. Een artikel hierover is te lezen in Op de Rails, mei 2016, geschreven door Peter van der Vlist.

Het transport van een Hondekopkop naar Brussel op de hoek van de Amsterdamsestraatweg en de Concordiastraat in Utrecht, april 1958. Foto: L. Hessels (NS), collectie Utrechts Archief (168194).