Zoekplaatjes

Treinstel 270 met gele ‘proefsnor’ tussen een aantal andere elektrische trein­stellen. Deze foto zou uit 1959 dateren. Kan dit kloppen? En waar is deze foto gemaakt? De fotograaf is vermoedelijk L.J. Biezeveld, de foto komt uit een collectie van een ander NVBS-lid.

Twee stoomlocomotieven worden achter een 1600 overgebracht naar de VSM. Het betreft de 50 3564 en 52 8053. Wanneer was dit? En is er meer te melden over dit transport? Deze foto en de twee foto’s hieronder komen uit de collectie van Günter Kuschy, maar het is niet zeker dat hij ze zelf heeft gemaakt.

Twee dia’s van de tram in Helsinki, gedateerd 27 mei 2006. Kan iemand aan­geven waar deze foto’s precies zijn gemaakt?

Vorige zoekplaatjes

Station Hengelo, met links een treinstel mat.’46, rechts twee stoomlocs Baureihe 03. Op deze foto ontvingen we reacties van Roef Ankersmit, Cees van der Beek, Sjoerd Bekhof, Gert-Jan Hondelink, Steven Hopman, Dirk Eveleens Maarse en Ton Pruissen.

Deze foto zal zijn gemaakt tussen 1961 en 1965. Toen waren er ‘s ochtends twee DB-stoomlocomotieven tegelijk in Hengelo, namelijk voor de D191 “Holland-Scandinavië Expres” en trein 291 “Harz Expres”. In Hengelo werd gerangeerd met rijtuigen die uit Hoek van Holland en Amsterdam waren aangekomen. De twee treinen vertrokken kort na elkaar naar Duitsland. De locs voor deze diensten hadden korte tenders (2’2 T 30), zodat ze op de draaischijf in Oldenzaal pasten; Hengelo had sinds 1956 geen draaischijf meer. Links op de foto is een treinstel mat.’46 te zien, dat pendelde tussen Hengelo en Oldenzaal. Rechts zien we een seinpaal met rood-witte beschildering; dit betekent dat het sein ook gold voor rangeerbewegingen.

Volgens Ton Pruissen is de foto in augustus 1964 gemaakt door Hans van Engelen. Samen met Aad de Wolf heeft die toen de gebeurtenissen in Hengelo gefilmd. Op deze film zijn zowel beide locs (03 071 en 03 184) te zien als de hijskraan rechts. De opnamen zijn uitgebracht op de videoband “DB Dampfzüge der 60er-Jahre” (uitverkocht). Na de zomer van 1965 namen diesellocs (V200) hier de dienst over. Alleen voor militaire treinen en goederentreinen kwamen nog wel stoomlocs de grens over, voor het laatst in 1975. Meer hierover is te lezen in het artikel “Laatste DB-stoomtractie in Twente” door Roef Ankersmit, Op de Rails, augustus 2013. Roef wijst ook op de voorpagina van Op de Rails, maart 1963, waarop twee dampende stoomlocs in Hengelo zijn te zien.

Loc 38 234 (een Saksische XII H2) van de Deutsche Reichsbahn. Op de rookkast zit een schild van de DSF: Deutsch-Sovjetische-Freundschaft. Ton Pruissen meldt dat deze foto is gemaakt in Nossen, in de avond van 15 juli 1968. Ton was erbij en heeft hier gefilmd. De fotograaf is Han Esser. Ook Hans van Engelen heeft hier toen foto’s gemaakt. Jos Beerman vult aan dat de filmbeelden zijn te zien op de dvd “Dampf zu Ulbrichts Zeiten 2” (uitverkocht).

Deze foto is gemaakt door H.H. Luijendijk. We zien een O&K-locje op een onbekende maar weinig hoopgevende locatie, mogelijk gefotografeerd in 1979. Tot nog toe kregen we geen reacties op deze foto.

Een drieasser met reclame voor de actie ‘Amsterdam steunt Managua’ in de Bakkerstraat in Amsterdam. Gefotografeerd door Jan Vogels. Op de affiches wordt als datering 9 t/m 13 april genoemd, maar zonder jaartal (een irritante gewoonte van affichemakers). Na enig speurwerk blijkt het om 1985 te gaan.

Erik Swierstra en Frans Boom doken in de oude jaargangen van het onvolprezen blad Het Openbaar Vervoer (HOV). In het nummer van april 1985 staat dat er in Amsterdam twee bijzondere drieassers reden: nummer 902 als (commerciële) reclametram en nummer 903 als ‘Zilvertram’. Deze laatste werd gebruikt voor het ondersteunen van goede doelen. Motorwagen 903 had ook enige tijd een zwarte in plaats van rode buffer. Kennelijk is dit dus de tram die we op de foto zien. Door de Bakkersstraat reed lijn 4 na het maken van deze foto nog een maand. Vanaf 9 mei 1985 werd de route door de Bakkersstraat en langs de Amstel verlaten en vervangen door de dubbelsporige route via het Rembrandtplein en Reguliers­bree­straat.

Nogmaals ‘la Picardie’

Deze foto is door J.J. Overwater gemaakt op 11 juli 1956. Hieronder een aan­vulling op de reacties die we vorige keer al kregen.

Met dit soort stellen werd begin jaren vijftig het D-treinpaar D125/D128 gereden tussen Amsterdam en Parijs. In Op de Rails, maart 2005, staat dat dit gebeurde onder de naam ‘Etoile du Nord’. Gert-Jan Hondelink wijst erop dat dit niet correct is. De ‘Etoile du Nord’ was in die jaren een getrokken trein die tussen Amsterdam en Parijs reed. Toen op 2 juni 1957 het TEE-net van start ging, werden de treinen D125/D128 gepromoveerd tot TEE125/TEE128. Deze kregen toen de naam ‘Etoile du Nord’ en werden gereden door de Nederlands/Zwitserse TEE-stellen. De oude ‘Etoile du Nord’ raakte zijn naam kwijt en reed voortaan als naamloos treinpaar D144/D117. Tevens kwam er een tweede dagelijks TEE-paar TEE148/TEE103 onder de naam ‘Île de France’, gereden door treinstellen RGP-825 van de SNCF.

Filmopnamen
In het archief van de Stichting NVBS-Railverzamelingen vond onze archivaris filmopnamen van zo’n Frans treinstel, gemaakt tijdens een rit van Amsterdam naar de Belgische grens bij Roosendaal.

Nico Spilt


[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van de beeld­bank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wilt u misschien meehelpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten!

<b>Mail de redactie</b>