Zoekplaatjes

Deze foto is gemaakt in Hengelo, circa 1960. Links een treinstel mat.’46, rechts twee stoomlocs Baureihe 03. Kennelijk worden hier twee treinen gereed­gemaakt voor het vervolg van hun reis naar Duitsland. Wie kan hier meer over vertellen?

Loc 38 234 (een Saksische XII H2) van de Deutsche Reichsbahn. Op de rookkast zit een schild van de DSF: Deutsch-Sovjetische-Freundschaft. Ergens in de DDR, niet later dan 1971, maar meer weten we niet. De twee foto’s hierboven komen uit de verzameling van Piet van Rooijen. Fotograaf onbekend.

Deze foto is gemaakt door H.H. Luijendijk. We zien een O&K-locje op een onbekende maar weinig hoopgevende locatie, mogelijk gefotografeerd in 1979. Wie kan hier meer over vertellen?

Een drieasser met reclame voor de actie ‘Amsterdam steunt Managua’ in de Bakkerstraat in Amsterdam. Gefotografeerd door Jan Vogels. Op de affiches wordt als datering 9 t/m 13 april genoemd, maar zonder jaartal (een irritante gewoonte van affichemakers). Na enig speurwerk blijkt het om 1985 te gaan. Nu alleen het nummer van de tram nog: is dit te achterhalen?

Vorige zoekplaatjes

Deze foto is door J.J. Overwater gemaakt op 11 juli 1956. De SNCF reed dagelijks met een dieseltreinstel uit de jaren 30 tussen Amsterdam en Parijs, totdat de TEE deze dienst overnam in 1957. Deze interessante foto leverde reacties op van Evert Heusinkveld, Gert-Jan Hondelink, Frans Kristensen, Ton Pruissen, Theo van Riet en Marc Schmitz.

In het filmarchief van de NVBS bevinden zich bewegende beelden van een TAR in Amsterdam. Op de zijkant staat ‘le Beauvaisis’. Dit is een deel van Picardië. De naam ‘la Ricaudic’ in de notities van Overwater zal een verbastering van ‘Picardie’ zijn.

Over het treinstel is informatie te vinden op Wikipedia (Franstalig). In de jaren 30 werden elf van deze ‘autorails’ gebouwd in opdracht van de Compagnie des chemins de fer du Nord, een maat­schappij die in 1938 zou opgaan in de SNCF. De Train Automotrice Rapide (TAR) werd ‘La Picardie’ genoemd, naar de gelijk­namige streek in Noord-Frankrijk (in het Nederlands: Picardië). Dit is dus niet de naam van een treindienst.

De dieselelektrische treinstellen waren geïnspireerd op de Duitse ‘Fliegende Züge’ uit die dagen. Ze waren gebouwd door Franco-Belge en hadden dieselmotoren van Maybach. Ook de Nederlandse DE3 stamt uit deze periode. De TAR bestond uit twee motorrijtuigen met een tussenrijtuig. Het was ook mogelijk om een extra tussenrijtuig te plaatsen. Twee treinstellen konden gecombineerd rijden.

In de jaren 30 reden de treinstellen vanuit Parijs naar andere grote steden in Noord-Frankrijk. Ook reden ze naar Brussel en naar Luik; in 1938 reden ze zelfs door naar Maastricht. Tijdens de oorlog stonden de treinstellen stil omdat er geen brandstof beschikbaar was. Wel werden er motorrijtuigen gebruikt voor het demagnetiseren van schepen. Na de oorlog werden de treinstellen hersteld en soms van nieuwe motoren voorzien. De stellen waren turquoise-achtig groen met grijze banden en schortplaten, en een oranje snor.

Van 24 mei 1954 tot 2 juni 1957 werd met deze stellen een dagelijkse dienst gereden tussen Amsterdam en Parijs. De treinnummers waren D125 (’s avonds van Parijs naar Amsterdam) en D128 (’s middags van Amsterdam naar Parijs). De reis duurde zes uur: ruim vijf kwartier korter dan voorheen met een stoomtrein. De treinstellen hadden alleen 2e klas; vanaf de zomer van 1956 werd dat 1e klas. Zie ook het artikel “Anderhalve eeuw per trein van Amsterdam naar Brussel en Parijs” door Marius Broos in Op de Rails, maart 2005 (vanaf blz. 93).

Twee Franse dieselmotorrijtuigen op station Den Haag HS. Kennelijk een bijzondere rit. De foto komt uit de collectie van G. Kuschy. Steven Hopman weet niet wanneer deze foto is gemaakt, maar wel bij wat voor gelegenheid dit waar­schijnlijk is gebeurd: “Het jaarlijkse personeelsuitje van het spoorweg­personeel van de standplaats Lille gebeurde in de regel per trein. In dit kader is ook een aantal keren Nederland aangedaan, waarbij in de regel gebruik werd gemaakt van SNCF-dieseltreinstellen of -motorwagens. Naast het afgebeelde materieel is ook enkele keren gebruik gemaakt van een dieseltreinstel type Caravelle.”

Twee dia’s gemaakt door A. Dalm in de zomer van 1985. Dankzij Jonas Kaminski van www.auenseebahn.de is bekend dat het een tuinspoorweg is bij herberg Forellenhof aan de Lehenhammer in Etzelwang. De lijn werd Lehental­bahn genoemd. Na een faillissement is de lijn gesloten en opgebroken.

Nico Spilt


[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van de beeld­bank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wilt u misschien meehelpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten!

Mail de redactie