Nieuw in de NVBS-bibliotheek


Overseas Railways, a Railway Gazette Publication

Eigenlijk hoort dit boek niet in deze rubriek thuis. Bij toeval lag het op de stapel nieuwe boeken, maar het is zo bijzonder… vandaar! In dit boek uit 1951 worden in 128 pagina’s vooral spoorwegen in het Britse Rijk waar de zon nooit onder ging besproken. Veel landen heten nu wel anders: Tanganyika en Rhodesië bij­voor­beeld.

Daarnaast, en dat maakt dit boek echt een ‘leenaanrader’, staan er ook nog 210 blad­zijden in met advertenties uit de vijftiger jaren voor spoorwegmateriaal. Op bladzij 126 is een advertentie te zien van het ‘moderne’ treinstel dat zes jaar later, dus in 1957, van Amsterdam naar Parijs reed. Ik herinner me nog die groenige dieseltrein met blauwe pluim*.

Op bladzij 165 zien we een kruising tussen de zweeftram te Wuppertal en de railzeppelin. Deze zou dus met zo’n 350 km/u over de woestijn gaan razen. Tenslotte een keurige Engelse meneer op bladzij 152, die je adviseert om toch met diesel in plaats van met stoom te rangeren. Zijn tijd dus vooruit, want wanneer stopten wij in Nederland ook weer met stoom?

Lenen of reserveren: Sa-000.0128.1951

*) Dit Franse treinstel kwam al eens voorbij in NVBS Actueel van augustus 2018


Our GM Scrapbook

In dit ‘plakboek’ met 144 pagina’s, uit­gegeven door Trains Magazine, staan 14 artikelen uit Trains over dieseltreinstellen en -locomotieven gebouwd vanaf de dertiger tot in de zestiger jaren door General Motors.

In het tweede artikel gaat het over Uncle Casey, de Amerikaanse collega van onze ome Keesje (omC), die onlangs bij Goes-Borsele ook weer opgestaan is. Verder staat dit boek bol van de diesel­locomotieven die goederentreinen trokken. Daarnaast ook allerlei gestroomlijnde dieseltreinstellen, zoals niet alleen de bekende Burlington Zephyr maar ook bijvoorbeeld de Aerotrain. De ontwikkeling is mooi te volgen.

Niet alleen plaatjes kijken, want de teksten zijn ook interessant. En sommige modellen rijden nu nog steeds in de VS en Canada. De foto’s zijn wel zwart-wit, maar dat laat je niet vrij om voorbij te gaan aan dit boeiende werkje.

Lenen of reserveren: Ci-720.070


Het treintje, het Schiermonnikoger smalspoorlijntje in de oorlogjaren 1942-1945

Dit net uitgegeven, fraai uitgevoerde boekje van de hand van Peter H. de Lange telt 60 pagina’s.

Hier wordt de geschiedenis verteld van het industriële goederensmalspoorlijntje op Schier van vijf kilometer lengte, waarmede bouwmaterialen in de welbekende kiepkarren van Spoorijzer van de kade naar de bouwplaats van de Wasserman­bunker vervoerd werden. De treintjes werden getrokken door acht Orenstein & Koppel-locomotieven en eentje van Du Croo & Brauns.

Ondanks de beperkte omvang van dit werkje is de informatieve inhoud groot. Je kan hiermede een leemte in je oorlogsspoorkennis wegwerken.

Lenen of reserveren: Sa-101.002


Amsterdam – Utrecht. Van Rhijnspoor tot Randstadspoor.

Dit is de ster van de maand. Wat een mooi uitgevoerd kloek boek met 168 bladzijden! Uitgegeven door WBOOKS, en dan weet je dat het een goed verzorgde uitgave is. Het is geschreven door J.M. ten Broek en V.M Lansink. De foto’s en teksten behelzen de tijd van 1832 tot nu.

Het traject van NRS (Nederlandsche Rhijnspoorweg Maatschappij) ging van het Weesperpoortstation in Amsterdam eerst tot Utrecht en later door richting Arnhem. Bij de herindeling van de spoorsituatie in Amsterdam ging het eindpunt naar Amsterdam CS. Als gevolg hiervan werd in 1939 het Weesperpoortstation weer afgebroken. En dit is maar één onder­werpje uit dit boek. Je blijft er uren in lezen en kijken.

Lenen of reserveren: Sb-100.120

Dit boek is onlangs verschenen en is onder andere te koop in de NVBS-winkel. Voor meer informatie zie de rubriek Nog even dit…


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol selecteren elke maand bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken vind je op www.nvbs.com/bibliotheek.

<strong>Lid worden van de NVBS</strong>