Zoekplaatjes

Hieronder weer een aantal nieuwe zoekplaatjes. Verderop ook de reacties die we kregen op de vorige zoekplaatjes. Deze keer bleken niet alle foto’s te kunnen worden gedetermineerd.

Een dia van DB-locomotief 38 2777. Noch de locatie noch de datum is bekend, en we weten ook niet wie de fotograaf is. Het enige wat te achterhalen is, is dat deze loc in 1965 in Emden is ausgemustert.

Een dia van Bonthuis, gemaakt tijdens de aanleg van de Schiphollijn. Het baan­lichaam is zo te zien enigszins verzakt. Weet iemand waar deze foto precies is gemaakt?

Drie foto’s uit de collectie van Duparc (Dpc), gemaakt op 22 april 1956 op het NZH-emplacement in Amsterdam Noord. Volgens de aantekeningen van Duparc zijn deze foto’s gemaakt door Ab van Donselaar, maar dat kan niet kloppen. De vraag is of er iemand is met een afdruk van deze negatieven met de echte naam van de fotograaf. Van Duparc is bekend dat hij vaak negatieven kocht van arm­lastige jonge leden!


De vorige zoekplaatjes

Deze foto komt uit de verzameling van de heer Schuld. Dit is een foto van Polygoon en we zien een loc serie 2100. Volgens de notities was dit in 1936 bij Purmerend, maar die locatie kan niet kloppen. Zowel Elbert Conijn als Jeanne Kok kwamen met de oplossing: de foto is gemaakt bij de toen nieuwe spoorbrug over Rijksweg 32 ten zuiden van Meppel. De trein rijdt richting Zwolle. De trekdraden rechts zijn van het inrijvoorsein bij Meppel. Inmiddels is deze brug vervangen door een betonnen spoorbrug over de A32. Zie ook deze foto op www.oudmeppel.nl (met een trein vanaf de andere kant) en bekijk de huidige brug op Google Streetview.

Een foto van Voerman uit september 1948. De vraag luidde: waar is dit? Ad Vijge mailde: “Vandaag weer een lezenswaardige nieuwsbrief ontvangen, met o.a m’n favoriete rubriek zoekplaatjes. De foto van Voerman was aanleiding tot wat zoekwerk. Hierbij kwam ik uit bij de Sonnenbergbahn bij Kriens, nabij Luzern. Vergelijk de foto op www.erlebnis-sonnenberg.ch.”

Noodwoningen in Nijmegen

In 1921-1922 woonden vijf families in zes uitgerangeerde rijtuigen op het spoor in Nijmegen, aldus een artikel in De Gelderlander. Otto Dijkstra is in deze materie gedoken. Hij vond informatie over deze rijtuigen in een artikelserie in het blad Railhobby, geschreven door N.J. van Wijck Jurriaanse. Deze artikelen gaan over het houten materieel van NS en voorgangers. In de nummers 7/8 en 9 uit 1979 komen de drieassige houten rijtuigen aan bod. Van Wijck Jurriaanse meldt hierin dat 22 van de door de SS in de periode 1871-1880 gebouwde rijtuigen na de Eerste Wereldoorlog dienst hebben gedaan als noodwoning op het emplace­ment van Nijmegen. Op de foto in de Gelderlander zouden volgens het onderzoek van Otto Dijkstra de rijtuigen A60, 63, 69, 73 en L56′ te zien zijn. Otto zond ons ook nog allerlei gegevens over deze en andere rijtuigen; aan belangstellenden mailen we deze informatie graag toe.

Smal­spoor­trein­stel VT 137 600

Ton Pruissen wist te melden dat deze foto is gemaakt bij het plaatsje Burkersdorf aan de lijn Klingenberg-Colmnitz–Frauenstein bij Dresden, tijdens een proefrit.

Geen oplossingen

We ontvingen geen reacties op de foto van een aantal rijtuigbakken materieel ’36 die kort na de oorlog is gemaakt. Ook de foto van J.J. Overwater van stoom­locomotief NS 4410 leverde geen reacties op. We doen deze foto’s dus in de herkansing.


Nico Spilt

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wil je misschien meehelpen met het beschrijven van andere foto’s? Laat het dan weten!