Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Ondanks de vreemde situatie waarin we leven, blijven we doorgaan met het publiceren van reis- en vakantietips. Er komt een tijd waarin we weer op pad kunnen, al dan niet anderhalve meter van elkaar.

Fabian Vendrig beschrijft een spoorlijn die werd aangelegd toen Joegoslavië nog één land was: Tito’s spoorlijn van Belgrado naar Bar. Volgens Peter de Winter heeft de Allgäubahn in Beieren veel te bieden voor de vakantie­­vierende trein­liefhebber: interessant treinverkeer in een prachtige omgeving.

In dit nummer vind je verder tips over activiteiten van de NVBS – al zijn die onder de huidige omstandigheden nogal beperkt – en over interessante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Voor de lezers die nog geen lid zijn van de NVBS: kijk eens naar onze speciale actie: drie maanden Op de Rails gratis, zonder verplichtingen!

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 22 mei 2020. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


De NVBS en het coronavirus

De door de overheid afgekondigde maatregelen hebben ook gevolgen voor de NVBS:

 • Tot nader order kunnen er geen afdelings­bijeenkomsten of andere activiteiten plaatsvinden.
 • Ook de bibliotheek, de winkel en het SNR-archief zijn gesloten.
 • Bestellingen via de webwinkel blijven wel mogelijk, maar in de verzending kan vertraging optreden.
 • Diverse reizen en excursies zijn vervallen of vinden later plaats. Zie overzicht hieronder.
 • De Algemene Ledenvergadering is verplaatst van 9 mei naar zaterdag 24 oktober 2020 op de geplande plaats (Hotel Haarhuis in Arnhem).

Houd de website in de gaten voor verdere ont­wikke­lingen.

Verzoek aan de afdelingen en andere onderdelen van de NVBS om annu­leringen en andere wijzigingen direct door te geven via agenda@nvbs.com. Op die manier kunnen we de informatie op de website en in Op de Rails actueel houden.


Reizen en excursies

De volgende reizen en excursies gaan niet door:

 • 27 april 2020: Koningsdagrit met plan U 151 naar Medemblik
 • 9 mei 2020: ALV-excursie tussen Almelo en Arnhem
 • 13 – 24 mei 2020: Op smalspoor door Noord-Spanje
 • 1 – 6 juli 2020: Tram, Picasso en mosterd in Frankrijk

Op het programma voor dit jaar staan nog wel:

 • Budgetreis Luxemburg: 14 – 16 augustus 2020
 • Avontuurlijke najaarsreis Wit-Rusland: 10/12 – 26 september 2020
 • Schönes Wochende Hannover en Niedersachsen: 29 oktober – 2 november 2020

Het is niet uitgesloten dat ook deze reizen niet doorgaan. Houd de website in de gaten.

Stichting NVBS-Excursies (SNE)


Foto van de maand

Uit de vele in de maand maart bij Op de Rails aangemelde foto’s heeft de jury deze foto van Marcel Timmer gekozen:

Boven de Monreal-tunnel staat de ruïne Löwenburg die uitkijkt op het dorpje Monreal in de Eifel in Duitsland. Op 9 februari 2020 passeert Lint 648 202 de fotograaf bij het opkomen van de zon. Foto: Marcel Timmer.

Over de foto van de maand

Op de Rails nodigt maandelijks foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar  fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Hebben wij jouw email-adres?

Van bijna 25% van onze leden is bij ons geen email-adres bekend. Ook is niet zeker of de email-adressen die wij wél in de administratie hebben, correct zijn. Lees hier hoe je kunt meehelpen onze administratie te verbeteren.


Heb jij een eigen website?

De NVBS heeft een aantal websites geselecteerd die voor belang­stellenden in spoor- en tramwegen interessant kunnen zijn. Het gaat om websites van museum­­­organisaties en railbedrijven, maar ook om sites van bijvoorbeeld NVBS-leden. Bekijk het overzicht.

Heb je zelf een website die je in dit overzicht wilt laten opnemen? Stuur dan een mail naar internetdienst@nvbs.com en beschrijf in een korte zin waar je website over gaat. Uiteraard moet je site een relatie hebben met de railhobby.


Uit de schatkamer van de SNR

Klik hier als het filmpje niet op jouw apparaat wil starten.

Afscheid van de loc-serie 1500, 14 juni 1986. Gefilmd in Utrecht, Geldermalsen, Rotterdam, Den Haag HS, Amersfoort en Boxtel. Filmbeelden van Jan Bonthuis, Jan Blijerveld en Aad de Wolf, stem Ton Pruissen. Uit het filmarchief van de SNR.


Speciale actie: maak gratis kennis met Op de Rails

Nu we allemaal veel thuiszitten in deze coronatijd, wil NVBS een gebaar maken naar alle railenthousiasten. In de komende maanden kun je het maandblad Op de Rails gratis toegestuurd krijgen als pdf. Elke maand 48 pagina’s leesplezier!

Normaal is het maandblad alleen voor NVBS-leden. Het blad wordt aan het eind van elke maand gemaild. De actie eindigt eind juli 2020.

Klik hier om je aan te melden. Deze aanmelding verplicht je tot niets.

Meer voordelen

Leden van de NVBS ontvangen elke maand het blad Op de Rails. Maar er zijn meer voordelen. Lees alles over het lidmaatschap van de NVBS.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 22 mei 2020.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, april 2020

NVBS-leden hebben het april­nummer van Op de Rails ontvangen. Bij dit nummer zat ook de lid­maatschapskaart geldig tot en met 31 december 2021.

Onverhoopte problemen met de verzending kun je melden aan ledenadministratie@nvbs.com.

Uit de inhoud:

 • De ontwikkeling van station Elst (deel 2). Door Rudi Liebrand.
 • Geen treinen meer via de Vogelfluglinie. Door John Krijgsman.
 • Bezoek aan de DDR-trams in 1968. Door Maurits van Witsen.
 • Kabelspoorlijnen (deel 2). Door Rutger Ruempol.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf. Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.