De halte Bendlehn in 1998 en 2020

Van Trogenerbahn naar Appenzeller Bahnen

Op 29 september 1998 maakte ik deze dia bij de halte Bendlehn van de Trogenerbahn, de smalspoorverbinding (meterspoor) tussen St. Gallen en Trogen in Zwitserland. Deze tramachtige spoorlijn werd geopend op 10 juli 1903.

In 1998 was het materieel uit de beginjaren allang weg en reden er combinaties van motorrijtuig en stuurstandrijtuig, veelal van de serie 21 – 25 uit de jaren 1975 en 1977. Toch was het materieel uit 1952, zoals deze BDe 4/4 met nummer 6 nog nodig. Schindler in Pratteln en Maschinenfabrik Oerlikon leverden destijds de serie 6 – 8.

In 2005 verhuisde dit motorrijtuig 6 naar Madagaskar waar in de hoofdstad Antananarivo een tramlijn/Stadtbahn gebouwd zou worden voor dieselmaterieel. Helaas is dit project nooit van de grond gekomen. Van de Trogenerbahn-motorwagens 21 – 25 werden vier stuks met bijbehorende stuurstandrijtuigen tussen 2009 en 2017 overgenomen door de Rittnerbahn (Ferrovia del Renon) in Italië.

Op 6 augustus 2020 zag de halte Bendlehn er toch wel anders uit. Er was geen behoefte meer aan een wisselplaats. De bovenleiding hing echter nog wel boven het weggehaalde spoor.

De Trogenerbahn was op 1 juli 2006 opgegaan in de Appenzeller Bahnen en na de opening van een nieuwe tunnel bij St. Gallen is er nu een doorgaande verbinding tussen Trogen via St. Gallen naar Appenzell (lijn S 21) met nieuw Tango-lagevloermaterieel. Op de foto zo’n Tango-stel van Stadler Rail (Be 4/6 4009 en ABe 4/6 4109). Het is een van de 11 stellen, die in 2018-2019 geleverd zijn.

Wim van der Ent


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: van Trogenerbahn naar Appenzeller Bahnen, de halte Bendlehn in 1998 en 2020 door Wim van der Ent.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie


Hoorn 1969

Vorige maand stonden in deze rubriek twee foto’s die Fons van der Jagt maakte van het emplacement Hoorn. Enkele lezers wezen erop dat de tekst niet helemaal correct is. Op de foto uit 1969 zien we links een DE 5 van Enkhuizen naar Amster­dam, in het midden een kop­makende DE 3 uit/naar Alkmaar, en rechts een DE 3 van Amsterdam naar Enkhuizen; het sein voor deze laatste trein staat veilig. Van deze spoorvolgorde werd wel afgeweken als er met twee gekoppelde DE 5’en werd gereden: zo’n lange trein paste niet langs het middenperron.

Behalve in Purmerend werd er bij vertragingen ook wel in Avenhorn gekruist. En er was behalve het seinhuis aan de Koepoortweg ook een seinhuis bij het Keern, beide aangestuurd door Post T in het stationsgebouw Hoorn.