Zoekplaatjes

Van de zoekplaatjes van vorige maand is er maar een opgelost, de rest gaat dus nog een keertje mee in de herkansing. Bovendien weer een aantal nieuwe foto’s waar de beheerders van de beeldbank graag meer informatie over krijgen. Reacties, met het fotonummer erbij, zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.

SPNSP1967 is een foto uit een fietsfolder van NS. De vraag: waar is dit?

DIA012-3921 is gemaakt door G. van Maanen in Polen, maar op welk station?

DIA100219-240-26 is door Jan Bonthuis gemaakt in Bern, maar waar precies?

DIA101254-386-10 is door Jan Vogels gemaakt in Dresden, maar waar precies?

De vorige zoekplaatjes

DIA101254-373-06. Een dia uit mei 1986 gemaakt door Jan Vogels. De vraag was natuurlijk: waar is dit? Gelet op het aantal reacties was dit zoekplaatje goed te doen. De foto is gemaakt in Forchies-la-Marche in Henegouwen, op de wissel­plaats in de Rue Emile Vandervelde. Het was het laatste jaar van lijn 63, want in november 1986 werd ze opgeheven. De oranje tram rijdt naar Fontaine-l’Évêque, de crème tram met snor staat te wachten tot ze verder kan rijden naar Charleroi (met een omweg via Souvret, Courcelles en Gosselies).

De situatie van vandaag de dag is te zien via Google Streetview. Lijn 63 bestaat nog steeds: rechts op de foto zie je de bushalte. Met dank aan Tim Boric, Gerco van der Heiden, Wouter van Doorn, Anne Lohman, Rudi Lagerweij, Bas Eshuis, Peter Eijkman, Jo Roesen, Liewe Damminga en Rien Kleinjan. Daarbij wees Anne Lohman nog op een verhaal over de laatste dagen van de tram in Henegouwen.

In de herkansing

DIA101421-072-0372-08. Een dia van Luijendijk uit 1979. Ergens in Zwitserland, maar waar?

DIA101301-0302. Motorwagen T 47 van de Kleinbahn Leer-Aurich-Wittmund (Kreisbahn Aurich), gefotografeerd op 28 oktober 1969. Ergens tussen Aurich en Esens, maar waar precies?

Nog steeds in de herkansing

Ook diverse zoekplaatjes uit het julinummer bevinden zich nog steeds in de herkansing. Reageren kan via nieuwsbrief@nvbs.com.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Vermeld altijd het fotonummer.


Schilderachtig station

Op een hotelkamer in Limburg zag Kees van de Meene een zwart-witfoto hangen van een schilderij met daarop een dieseltreinstel en stoomloc 3721 van NS. Zoiets wekte natuurlijk zijn nieuwsgierigheid op. Wie heeft dat schilderij gemaakt en vooral: welk station is dit? Kees kent nogal wat stations en weet hoe die er vroeger uitzagen, maar hier kwam hij niet uit. Dat schilderij kenden wij wel: het staat op de voorkant van het boek “Schilderachtig spoor” uit 2007, met afbeeldingen van door Hans Kaas gemaakte schilderijen.

Hans Kaas heeft diverse boeken op zijn naam staan. Ook heeft hij veel schilderijen gemaakt met als thema het spoor en dan vooral de stoom­locomotief. Hij werkte daarbij altijd vanaf foto’s, om de werkelijkheid zo goed mogelijk weer te geven. In het boek “Schilderachtig spoor” staat van elk schilderij een beschrijving, maar uitgerekend niet van het schilderij op de voorkant.

Daarom nu de vraag: wie kan Kees van de Meene en ons vertellen welk station we hier zien? Reacties zijn welkom via nieuwsbrief@nvbs.com.