Naderend afscheid van het SGM

Sprinters in Hoorn, in 1984 en 2011

Hoorn, 30 juli 1984. Sprinter 2874.

De eerste Sprinters kwamen in 1975 op de baan; negen jaar later reden er 90 rond. Ze worden ook wel aangeduid als SGM (Stadsgewestelijk Materieel) of als Plan Y. Hun naam hebben ze te danken aan hun hoge aanzetversnelling, die overigens wel flink wat energie kost.

Er zijn zowel tweewagenstellen (serie 2000) als driewagenstellen (serie 2800) gebouwd. De oudste tweewagenstellen hadden geen toilet en hadden aan­vanke­lijk ook geen doorloop­mogelijkheid tussen de twee bakken. Later vonden er aanpassingen plaats; zo werden diverse tweetjes verlengd tot drie rijtuigen.

De tweewagenstellen deden voornamelijk dienst op korte trajecten rond Rotterdam en op de Zoeter­meer­lijn. De driewagenstellen draaiden in de hele Randstad onopvallend hun rondjes in de stoptreindienst.

Hoorn, 22 juli 2011. Gemoderniseerde Sprinter 2960.

In 2003 ging een groot revisieprogramma van start, waarbij de treinstellen bij Randers in Denemarken werden gemoderniseerd. Ze kregen na de modernisering ook een nieuw nummer (series 2100 en 2900) en werden aangeduid met SGMm. De gele huisstijl maakte plaats voor een beschildering in drie kleuren. Vanwege deze kleurstelling worden ze oneerbiedig ook wel Vlaflip genoemd.

Over een paar maanden is het afgelopen met dit materieel. NS is bezig met het voorbereiden van afscheidsritten in december 2021, zie het bericht in het verenigingsnieuws.

Treinstel 2133 (oorspronkelijk 2023) is in april 2020 overgedragen aan het Spoor­weg­museum. In het museum is ook een cabine van een Sprinter te be­kijken en te ‘bedienen’.

Wat betreft station Hoorn: dat is natuurlijk nog steeds het decor van de Stoom­tram Hoorn-Medemblik.

Nico Spilt


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: Sprinters in Hoorn, in 1984 en 2011.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie