Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Paul van Baarle bezocht in oktober 2021 de Bregenzerwaldbahn, een museum­smalspoor­lijn in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg.

Wagristoratore San Giacomo Pescatore: twee spoorrijtuigen op een bergpas. Een wonderlijke geschiedenis opgetekend door Frits van Buren. Plus tips voor wie graag eens wil overnachten in een stilstaande trein.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 26 november 2021. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze pagina op Facebook in de gaten.

Nico Spilt


Wat is er te doen?

Mis niks met onze railtips

Wat is er verder te doen? Bekijk het in de railtips op onze website. Deze rubriek wordt regelmatig aangevuld met leuke tips en interessante gebeurtenissen.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – altijd doorgeven via agenda@nvbs.com. Dan weet je zeker dat die direct terecht­komen bij de redacties van Op de Rails en NVBS Actueel en bij de be­heer­ders van de website. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Afgelast: jubileumevenement SNE

Het jubileumevenement van de Stichting NVBS-Excursies waarbij Mat’46 273, Mat’64 876 en Motorpost 3031 met drie rijtuigen zouden worden ingezet, gaat tot onze spijt niet door. Een van de redenen is de stremming van het baanvak Den Dolder-Amersfoort op 13 november waardoor de Motorpost met aanhang het Spoorwegmuseum niet kan verlaten.

Zij die zich hebben ingeschreven zijn persoonlijk ingelicht. Uiteraard wordt de deelnemersbijdrage teruggestort. We streven ernaar om volgend jaar alsnog een jubileum­evenement per trein aan te bieden, waarbij we dan hopelijk van de mond­kapjesplicht zijn verlost.

Ronald Bokhove


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails in september 2021 kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Rob Dammers gekozen:

De Electrische Museumtramlijn Amsterdam maakte in de zomermaanden op zondag enkele rondritten door de stad. Op 12 september 2021 passeerden drie­asser 909 met bijwagen 987 het Concertgebouw. Foto: Rob Dammers.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun foto’s te sturen naar fotosopderails@nvbs.com. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.


Uit de schatkamer van de SNR

Grensbaanvakken

In Op de Rails van oktober 2021 staat een artikel over de grensbaanvakken in de Benelux. In aanvulling op dat artikel hierbij enkele kaartjes van de Nederlands-Duitse en Nederlands-Belgische grenstrajecten.

Het oudste vervoerbewijs (A0340) is een eerste klasse enkele reis van binnen­lands Nederlands model. Reden hiervoor was dat op de dag van afgifte (16 april 1924) het traject grens-Salzbergen in NS-exploitatie was. Op 1 juli van dat jaar ging die over naar de Deutsche Reichsbahn.

B3209 is een ongebruikte enkele reis uit tariefperiode C (maart 1941-mei 1945) met een optimistische opsomming van allerlei toeslagplichtige treinsoorten die ter plaatse toch niet reden. Het kaartje is voorzien van het CI-logo, verwijzend naar de Convention internationale concernant le transport des voyageurs et des bagages par chemins de fer (CIV), oorspronkelijk gesloten te Bern in 1924 en sindsdien enkele malen hernieuwd.

A0500 is het terugreisdeel van een internationaal retour van Elten naar Emme­rich. Van 23 maart 1949 tot 1 augustus 1963 viel Elten onder Nederlands bestuur. Echter per 7 maart 1951 werd het station gesloten voor reizigersverkeer. Eerst enige jaren geleden vond heropening plaats onder auspiciën van particuliere vervoerder Abellio.

A0147 is een dagretour voor een korte reis over de grens. Gewoonlijk waren en zijn internationale retourkaarten tot twee maanden geldig. De prijs werd met de pen ingevuld: vanwege de beperkte verkoophoeveelheid zou een gedrukte prijs snel (meermaals) door tariefsverhogingen ingehaald zijn.

B1 7440 is een Belgische/Franse stijl enkele reis vanaf Hulst van de spoorweg­maatschappij Mechelen-Terneuzen. De laatste twee cijfers van de datum­pers­afdruk (16) geven niet het jaar maar het uur van de eerstvolgende vertrekkende trein aan. Op 21 januari 1948 nam NS de exploitatie over; op 7 oktober 1951 werd het reizigersverkeer gestaakt.

Kaartjes van veel meer grenstrajecten zijn te vinden in de collectie spoorweg­vervoerbewijzen van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR).

Gerrit C. van Straaten


Afscheid SGM

Twee jaar geleden organiseerde de SNE in samenwerking met NS voor ruim 450 deelnemers het afscheid van DDM1 met een grote rondrit door Nederland. Dit jaar valt de afscheidseer te beurt aan het Stadsgewestelijk Materieel, de Sprinter die sinds 1975 een bekende verschijning is op het spoornet.

NS neemt de organisatie zelf ter hand, maar de details van de in te zetten stellen, de route van de afscheidsrit alsmede de mogelijkheden om deel te nemen zijn nog niet alle bekend.

Het is de intentie van NS om ook NVBS-leden uit te nodigen. Voor meer infor­matie en de mogelijkheid tot inschrijving verwijzen we naar NVBS Actueel van 26 november en naar www.nvbs.com, waar de details naar verwachting in de tweede helft van november verschijnen. De geïnteresseerde lezer doet er goed aan om vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 december 2021 alvast te noteren!

Rob Zoomer

Hilversum, 28 mei 2002. Sprinter 2893 is vertrokken naar Utrecht en nadert nu Hilversum Sportpark. Foto: Nico Spilt.

Meer Sprinters vind je deze maand in de rubriek Toen en …


Ivan Krijns 60 jaar lid

Op 6 oktober 2021 heeft het bestuur van de afdeling Noord-Holland Noord de NVBS-speld die behoort bij het 60-jarig lidmaatschap uitgereikt aan de heer Ivan Krijns. Dat gebeurde op vliegbasis De Kooij bij Den Helder. Naast het NVBS-lidmaatschap is Ivan Krijns lid van de Helderse Modelspoor Club en is hij als vrijwilliger werkzaam bij de Stichting Vrienden van de Traditiekamer Marine­luchtvaart­dienst. Als Kapitein-Luitenant ter Zee b.d. is hij mede­verantwoordelijk voor de Gedenkrol Marineluchtvaartdienst, waarin de te gedenken slachtoffers in boekvorm zijn opgenomen. Hierin staan 625 namen van slachtoffers. Bij deze uitreiking was ook NVBS-lid Ben Niewenhuis aanwezig, die eveneens vrijwilliger is bij de Stichting Vrienden van de Traditie­kamer Marine­luchtvaart­dienst.

Frans van Sabben (links), voorzitter van de afdeling Noord-Holland Noord, overhandigt het speldje en de brieven van het NVBS-hoofdbestuur en van het afdelingsbestuur aan Ivan Krijns. Achter hem staat een Lynx SH14D-helikopter.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4400 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwilligers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan ten dienste van de NVBS-leden. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.Print Friendly, PDF & Email

NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 26 november 2021.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres of andere gegevens wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.Op de Rails

NVBS-leden hebben het oktober­nummer van Op de Rails ontvangen. Uit de inhoud:

  • Klein grensverkeer (deel 9 in de serie ‘Europees jaar van het spoor’). Door Paul van den Boorn.
  • De Indonesische spoorwegen na 1945 (deel 2). Door Widoyoko en Gerard de Graaf.
  • Afsluitend bezoek aan de DDR-trams. Door Maurits van Witsen.
  • NS-rijtuigen voor de NZH Den Haag–Veur. Een blik in de archieven van de SNR. Door Dirk Eveleens Maarse.
  • Reizen is een belevenis. Interview met Maurits van Witsen*. Door Maurits van den Toorn en Gerrit Nieuwenhuis.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

* In maart 2016 stond in NVBS Actueel een portret van Maurits van Witsen.

Lees meer over Op de RailsInformatie gezocht

Hans Steeneken

Wie kan mij informatie geven over Hans Steeneken? Hij was profes­sioneel fotograaf, en hij is enige tijd medewerker geweest van de NVBS-winkel. Hij overleed in juni 2012. Alle info is welkom. Ton Pruissen, tonpruissen@ziggo.nl.