Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Gesetzblatt der DDR

In het oktobernummer van 2021 besteedden we aandacht aan de overhandiging van een bijzondere publicatie uit de DDR aan de bibliotheek van de NVBS. Van deze gebeurtenis is ook een filmpje gemaakt, dat we hieronder laten zien.

Overhandiging van het ‘Gesetzblatt der DDR’ door Anja Fricke aan de NVBS-bibliotheek. Met Rutger Ruempol en Evert Jan Bouvy. 2 oktober 2021.


The Shay Locomotive, an illustrated history

Door Richard A. Henderson, John C. Benson, George R. Kadelak en Steve Hauff, 2021, 640 bladzijden.

Dit is met recht de Shay-bijbel in optima forma. En natuurlijk, ik ben be­voor­oor­deeld, want ik heb de bekende cardan­transmissie­locomotieven van Shay, Heisler en Climax nader bestudeerd en erover bericht in Op de Rails 2019-01. Als ik toen dit kloeke boek van 2,6 kg (!) al had kunnen bestuderen, was het artikel zeker wel gedegener geweest.

Achter elkaar komen aan de orde: het leven van Ephraim Shay, die de techniek ontwierp en ook liet bouwen, de Lima-fabriek, aan wie Shay de productierechten verkocht, de techniek, de mislukkingen, het verkoopproces en serviceverlening. Shay-achtige kopieën en verbouwingen, een foto-overzicht van alle nog bestaande Shays en detaillijsten per constructienummer completeren het geheel.

Kort(?)om zeg maar alle gegevens over de Shay-locomotieven. Als je het leent direct verlengen, want twee maanden is niet genoeg…

Plaatsnummer Sm-720.331.

Zie ook de boekbespreking in NVBS Actueel, augustus 2021.


Les Divers Modes de Transports Mixtes Rail-Route

Rapport opgesteld door S.C.E.T.A. in 1946.

Het gaat in dit gestencilde rapport met slechts 47 pagina’s over laadkistenvervoer, trailervervoer, een Franse ‘Schi-Stra-Bus’, goederenwagenvervoer over de weg met een rolwagen, zelfs ook nog het Duitse systeem Culemeyer.

Het is een compact rapport in de Franse taal, maar er zitten 4 fotobladen met 15 detailplaatjes bij.

Dit is echt iets voor de fijnproevers, een uniek boekwerkje. En als iemand er achter kan komen wat S.C.E.T.A. betekent, dan hoor ik het graag!

Plaatsnummer Sm-500.149.


London Railway Atlas, 5th Edition

Opsteller: Joe Brown, 2018, plm. 150 bladzijden.

Voor veel mensen is het schematische lijnennet van de ondergrondse in Londen een bekend gegeven. Maar in dit boek, dat als atlas niet uitgeleend wordt, maar natuurlijk ruimschoots in te zien is tijdens onze openingstijden, zie je hoe de lijnen dus echt ‘lopen’ onder en soms ook op de grond. Gegraven, geboord, in dienst, maar ook al weer buiten gebruik gesteld, het is allemaal te zien in dit boek.

Kijk maar eens op de bladzijden 25/26 waar, als je ooit in Londen bent geweest, hebt rondgelopen, want Piccadilly Circus zie je rechts onderin en verspreid over deze dubbele bladzij alle bekende stations zoals Liverpool Street, Kings Cross/St Pancras enzovoort, enzovoort. En als je dan het bekende routekaartje ernaast houdt, dan word je stil en krijg je ontzag voor de tekenaars hiervan, maar eigenlijk natuurlijk nog meer voor de bouwers van de Underground.

Achterin het boek een alfabetisch overzicht van alle stations met gedetailleerde informatie met betrekking tot openingsdatum, verbouwingen en eventuele sluiting. Overigens, ik vind dat je het schematische kaartje er naast moet kunnen houden en dat is het enige gemis in dit prachtig uitgevoerde boek: het is er niet in opgenomen, dus ik heb het er maar in laten opnemen in de kaft. Wel graag weer terugleggen voor de volgende kijker!

Plaatsnummer Za-480.019.d.


Ferkeltaxe, Ludmilla und Trabilok

2005, 176 pagina’s, fotoboek.

Eigenlijk is ‘fotoboek’ een te enge om­schrijving, want de omvangrijke onder­schriften bij de mooie en sfeervolle foto’s zijn kleine verhaaltjes, die de sfeer heel goed oproepen van die overgangstijd na de Wende, waarin het oude Oosten geforceerd een paar decennia in een paar jaar moest ‘inhalen’.

De verzameling foto’s is ingedeeld in hoofdstukken die terug- en vooruitkijken en dus een gedocumenteerd over­gangs­beeld mooi weergeven. Ten slotte is er ook een overzicht van 1989 tot 2005 op­genomen met vermelding van weer open­gestelde baanvakken en de inzet van DB- en DR-materieel op voor­­malige baan­­vakken ‘van de ander’.

Gelukkig is er ook ruimte gegeven aan nostalgische inzet van nog functionerende DDR-stoomlocomotieven! Een mooi tijdsdocument om rustig in deze door corona stille avonden door te nemen.

Plaatsnummer Sa-450.525.


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s