Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Iron Men and Copper Wires

A Centennial History of the Southern California Edison Company. 256 pagina’s, 1984. Door William A. Myers.

Een herdenkingsboek 1884-1986 van een elektriciteitsopwekkingsbedrijf in een spoorwegbibliotheek? Kan dat wel? Zeker wel, want naast de elektrische trams (the Big Reds) die van stroom voorzien werden, heeft dit bedrijf ook een eigen spoorlijn aan­gelegd voor de aanvoer van bouw­materialen en onderdelen voor een eigen waterkrachtcentrale. Maar dat is nog niet alles: ook werd er ijs om te koelen gemaakt en dat moest weer met treinen worden gedistribueerd. Dus op veel manieren komt elektrisch vervoer om de hoek kijken.

De opgewekte stroom werd via een zelf aangelegd hoogspanningsnet over Californië gedistribueerd. En zelfs al in de jaren 80 van vorige eeuw werd er stroom opgewekt met wind en geothermische technieken. Het bedrijf was zoals dat vaker voorkwam op basis van één product (elektriciteit) een conglomeraat geworden.

Door de vele foto’s en toch ook wel korte zeer begrijpelijke beschrijvingen van de diverse activiteiten, is het een zeer toegankelijk boek geworden met wel 500 foto’s. De leukste foto staat op bladzijde 37!

Plaatsnummer Ci-720.072


Spoorwegovergangen spotten

Tentoonstelling in 2008 van foto’s van overwegen van de Koningslijn uit het archief van (Apeldoorns) Gemeentewerken uit 1960, aangevuld met actuele foto’s. Brochure van 14 bladzijden.

Omdat Koning Willem III een spooraansluiting wenste dicht bij Paleis Het Loo, is er een aftakking gemaakt vanaf station Apeldoorn. Later is de lijn doorgetrokken naar Hattem. Deze lijn staat bekend als Koningslijn, Paleislijn en vooral als de Baronnenlijn.

Zie ook het boek De spoorweg Apeldoorn-Hattemer­broek (Sa-120.011) voor verdere details.

In 2008 is er een tentoonstelling in Apeldoorn geweest in het kader van de lokale Erfgoedweek, waar foto’s van alle overwegen van de Konings­lijn te zien waren. De foto’s die daar geëxposeerd werden, stammen deels uit 1960, toen er een studie gemaakt is om te onder­zoeken of er weer reizigersvervoer op de lijn Apeldoorn-Zwolle mogelijk zou kunnen zijn. Zoals blijkt uit de foto’s, dus niet. Immers de lijn is volledig afgebroken en is deels nog slechts als fietspad aanwezig.

Wel interessant om te bekijken, zeker met dat andere boek er ook nog bij…

Plaatsnummer Co-120.008


All Aboard!

Complimentary Magazine of the White Pass and Yukon Route. 2021, 32 pagina’s.

Vanuit Skagway (Alaska) is indertijd een spoorlijn aangelegd om de goudzoekers in 1900 van de havenplaats naar de goudvelden te brengen. In twee jaar werd de route tot de top van de pas aangelegd: een afstand van 20 mijl (ongeveer 32 km) met een hoogteverschil van zo’n 3.000 voet (750 meter).

Tientallen jaren werd er erts vervoerd per stoomtrein. In 1954 is de smalspoorlijn omgebouwd tot dieseltraject. Maar in 1982 stortte de ertsmarkt in en stopte WP&YR de vracht- en reizigersactiviteiten. Toerisme zorgde ervoor dat vanaf 1988 er toch weer gereden kon worden.

In deze informatieve brochure wordt het allemaal rijkgeïllustreerd verteld. Eerlijkheidshalve moet hier nog vermeld worden dat er ook zo’n tien bladzijden met amusante advertenties over Skagway in staan, alsmede een uit­slaande kaart met de route.

Plaatsnummer Co-700.001.b


Metro schiet door stootjuk. De Akkers 2-11-2020.

Onderzoeksrapport, 110 pagina’s. Uitgebracht in 2022.

Wie herinnert zich niet de foto van een Rotter­dams metrostel rustend op de staart van een walvis? In dit rapport wordt de toedracht van dit incident uitgebreid uit de doeken gedaan. Het geeft daardoor een minutieus inzicht in achter­gronden, oorzaken en verbeteractiviteiten om een en ander in de toekomst te voorkomen.

Het is ronduit fascinerend om te lezen hoe het incident heeft kunnen plaatsvinden op basis van menselijke en technische oorzaken. De theo­retische achtergronden worden uitermate duidelijk maar toch gedetailleerd voor de leek uitgelegd.

Het incident vond plaats bij het afrangeren van een leeg metrotreinstel, dus er waren geen letsels van passagiers en de bestuur­der kwam ook ‘met de schrik vrij’.

Een hoogst interessant document!

Plaatsnummer Ux-171.005


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s