Trams, tram-treinen en bandentrams… het gaat maar door in Parijs
Parijs, een wereldstad met verschillende trambedrijven (2)
Vorige maand werden in deel 1 de verschillende Parijse trambedrijven beschreven tot de opheffing in 1938. Deze maand zet Paul van Baarle de hedendaagse tramlijnen op een rij.
De wederopstanding van de tram in Parijs vond plaats in 1992 met de opening van lijn T1. Als we hier schrijven over Parijs bedoelen we de tram die in de agglomeratie van Parijs en in de rest van Île-de-France rijdt. De meeste tramlijnen worden geëxploiteerd door de RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) maar ook Keolis, Transkeo en de SNCF zijn vandaag de dag op het tramspoor actief zoals beschreven in het eerste deel over Parijs.
De tramlijnen worden door de RATP aangeduid met de letter ‘T’ van ‘Tramway’ maar hier vallen ook de lijnen met bandentrams en tram-treinen onder. Kom je voor het eerst in Parijs dan is het best zoeken waar de tramlijnen zich bevinden tussen de wirwar van spoor- en metrolijnen. In de rechterkolom is een link naar de website van de RATP met plattegronden van het totaal en per afzonderlijke tramlijn. Zelfs dan zijn de tramlijnen niet in een oogopslag te traceren. Daarom volgt eerst een versimpelde weergave van de lijnen en daarna komt elke lijn kort aan bod.
De T5 en T6 zijn de lijnen met de bandentrams en de T4, T11 en T13 zijn de lijnen met tram-treinen. Dan blijven de T1 – T3 en T7 – T9 over als ‘echte’ tramlijnen. De T10 en T12 zijn nog in ontwikkeling en ontbreken dus in het schema. De meeste lijnen lopen van A naar B. Tramlijn T3 is echter opgesplitst in T3A en T3B. Daarnaast hebben de T4 en T8 een Y-vorm en daardoor elk drie eindpunten.
De RATP is de exploitant voor de lijnen T1 – T3 en T5 – T8. De T4 wordt geëxploiteerd door de SNCF, de T9 door Keolis en de T11 en T13 door Transkeo.
Lijn T1 Asnières-Quatre Routes ↔ Noisy-le-Sec
Met tramlijn T1 tussen Saint-Denis en Bobigny begon in 1992 de renaissance van de tram in Parijs en inmiddels heeft de lijn een lengte van 18 kilometer. Ingezet worden trams van het type TFS (Tramway français standard) geleverd door GEC Alsthom in 1991-1996.
Lijn T2 Pont de Bezons ↔ Porte de Versailles
In 1997 werd de T2 (bijgenaamd Tram Val de Seine) over een voormalig spoorwegtraject in gebruik genomen. Deze lijn heeft nu een lengte van 18 kilometer en Citadis 302-trams van Alstom verzorgen het vervoer.
Lijn T3A Pont du Garigliano ↔ Porte de Vincennes
en lijn T3B Porte de Vincennes ↔ Porte d’Asnières
Lijn T3 werd geopend in 2006 en wordt nu geëxploiteerd in twee delen van twaalf en veertien kilometer. De lange Citadis 402-trams rijden af en aan maar kunnen het aantal reizigers nauwelijks verwerken.
Lijn T4 Bondy ↔ Aulnay-sous-Bois / Hôpital de Montfermeil
Het traject van Bondy naar Aulnay-sous-Bois werd geopend in 2006 en de zijtak vanaf Gargan naar Montfermeil kwam tot stand in 2019-2020.
Lijn T5 Marché de Saint-Denis ↔ Garges-Sarcelles
en lijn T6 Châtillon – Montrouge ↔ Viroflay-Rive-Droite
De zeven kilometer lange bandentramlijn T5 werd geopend in 2013. Een jaar later kwam ook bandentramlijn T6 in dienst en na een verlenging bedraagt de lengte daarvan nu veertien kilometer.
De bandentrams op lijn T5 en T6 kwamen ook al ter sprake in het artikel Wat krijg je als je een bus en een tram kruist? in NVBS Actueel van november 2017.
Lijn T7 Villejuif – Louis Aragon ↔ Athis-Mons – Porte de l’Essonne
en lijn T8 Saint-Denis – Porte de Paris ↔ Villetaneuse-Université / Épinay-Orgemont
In 2013 en 2014 kwamen gelukkig niet alleen bandentrams in dienst maar werden met de T7 en T8 ook ‘echte’ tramlijnen geopend. Identieke Alstom Citadis 302-trams verzorgen op beide lijnen het vervoer.
Lijn T9 Porte de Choisy ↔ Orly – Gaston Viens
Deze in 2021 geopende tramlijn is tien kilometer lang en wordt bediend door Alstom Citadis 405-trams, een verbeterde versie van de Citadis 402-serie.
Lijn T11 Épinay-sur-Seine ↔ Le Bourget
Tram-treinen van het type Citadis Dualis verzorgen de diensten op lijn T11. Deze lijn werd in 2017 geopend met een lengte van 11 kilometer. Hoewel dit onder de noemer van een tram-trein wordt gerangschikt is de lijnvoering toch vooral ‘trein’ en heeft deze niets van een ‘tram’.
Lijn T13 Saint-Germain-en-Laye ↔ Saint-Cyr
Deze nieuwste tram-treinlijn werd in 2022 geopend en ook hier worden tram-treinen ingezet, vergelijkbaar met die van lijn T11.
Nog maar 99 tramlijnen te gaan
Er is dus genoeg te doen op railgebied in Parijs. Als de T10 en T12 in de toekomst ook geopend zijn beschikt Parijs over dertien tramlijnen. In het eerste deel over de ‘oude’ tram van Parijs konden we lezen dat er toen uiteindelijk 112 tramlijnen in dienst waren… nu dus nog maar 99 te gaan!
Tekst en foto’s door Paul van Baarle
[printfriendly] |
Reizen naar ParijsDe afstand Amsterdam – Parijs bedraagt 500 kilometer en met de Thalys bedraagt de reistijd minder dan 3,5 uur. Handige linksRATP – website van het vervoersbedrijf met dienstregelingen, tickets etc Plattegronden van het totaal en elke tramlijn afzonderlijk met aansluitingen op de metro, bus, RER en Transilien Verder lezenWedergeboorte van de tram in Parijs door Maurits van den Toorn in Op de Rails, november 2012 (pdf, te openen nadat je bent ingelogd op nvbs.com). |